Politicoloog Dave Sinardet fileert akkoord over kernuitstap: “Zo halen ze geloofwaardigheid van de politiek onderuit”

Professor politieke wetenschappen Dave Sinardet (VUB) is scherp voor het energieakkoord van de federale regering. De onzekerheid en het gekibbel zijn volgens hem nefast voor de geloofwaardigheid van de politiek. “Als er iets beslist wordt, beginnen ze vervolgens onderling te kibbelen over wat er beslist is", zegt hij bij HLN Live.

 1. Premier De Croo gelooft in kernuitstap: “Zeer weinig waarschijnlijk dat er nog iets foutloopt”

  Premier De Croo gelooft in kernuit­stap: “Zeer weinig waarschijn­lijk dat er nog iets foutloopt”

  Premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) achten de kans zeer klein dat de regering alsnog moet teruggrijpen naar een verlenging van de levensduur van de twee jongste kerncentrales. De regering houdt de optie wel open, maar als “back-up van de back-up”. Kernenergie wordt wel niet volledig afgeschreven. De regering wil de komende vier jaar 25 miljoen euro per jaar investeren in onderzoek naar kleinere, afvalarmere kerncentrales.
 2. Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
  Mijntelco

  Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?

  Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.