Volledig scherm
© Photo News

Ouders van baby Pia vragen om ziekte SMA op te sporen met simpele hielprik: “Dan zou Pia niet het vooruitzicht hebben gehad in een rolstoel te zitten”

In september is het een jaar geleden dat heel Vlaanderen massaal sms’te om baby Pia, toen negen maanden uit, te helpen. Vandaag doet baby Pia het beter dan ooit, maar evengoed had haar aandoening SMA veel eerder vastgesteld kunnen worden, met een eenvoudige hielprik. Pia’s ouders vragen bij VTM NIEUWS om dat voortaan bij elke baby te doen. Standaard.

5 reacties

 • Henri Dederen

  6 maanden geleden
  Kan er iemand meer uitleg geven over deze hielprik? Hoe los je daarmee het probleem op?
 • Joseph Vande Reyd

  6 maanden geleden
  Vorig jaar luidde het verhaal nog dat Pia na die bewuste injectie tot een "normaal "kind zou opgroeien en nu blijkt dat het kind haar leven lang in een rolstoel zal doorbrengen, ik heb het vermoeden dat in de toekomst mensen minder geneigd gaan zijn aan"hopeloze"gevallen aan crowdfunding mee te delen ,doordat de levensverwachting van Pia niet die is dewelke de mensen werd voorgehouden om te geven
 • Anoniem

  6 maanden geleden
  Elke boreling krijgt toch een hielprik in het ziekenhuis?
 • Bruno willems

  6 maanden geleden
  Ze willen geen geld uitgeven om ziektes op te sporen bij de eigen bevolking maar blijven wel OCMW spelen voor de rest van de wereld en daarvoor betaal ik geen belastingen
 • Marcus Camps

  6 maanden geleden
  Denk dat er andere prioriteiten zijn dezer dagen ... Alsjeblief zeg ...
 1. Op wandel met Ellen De Meyer (34), mama van baby Pia: "Ik hoop dat ik ooit een trouwjurk met haar kan kopen"
  PREMIUM

  Op wandel met Ellen De Meyer (34), mama van baby Pia: "Ik hoop dat ik ooit een trouwjurk met haar kan kopen"

  Acht maanden geleden kreeg Pia Boehnke het duurste medicijn ter wereld toegediend. Haar ouders konden dat alleen maar betalen dankzij een ongeziene golf van solidariteit die vanuit Vlaanderen, Wallonië en zelfs Nederland tot aan hun voordeur in Wilrijk kwam gespoeld. "Ik hoop dat ik ooit met haar een trouwjurk kan gaan kopen", zegt mama Ellen. "Het zou betekenen dat ze iemand gevonden heeft die haar graag ziet zoals ze is."
 2. Amerikakenner David Criekemans: “Piste om Trump af te zetten wellicht uit de weg”
  Play

  Amerikaken­ner David Criekemans: “Piste om Trump af te zetten wellicht uit de weg”

  Nu de Amerikaanse president Donald Trump heeft verklaard dat de machtsoverdracht naar verkozen president Joe Biden ordentelijk zal gebeuren, is de piste om hem in de laatste dagen van zijn ambtstermijn nog af te zetten via het 25ste amendement van de Grondwet wellicht van de baan. Dat zegt professor buitenlands beleid aan de Universiteit Antwerpen David Criekemans bij HLN Live. De fysieke aanwezigheid van Trump is ook niet per se nodig voor die machtsoverdracht, legt hij uit. “Trump kan in principe naar Mar-a-Lago.”
 3. Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
  Multimedia

  Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeel­de (van 150 tot 650 euro)

  Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs.
 1. 2,2 miljoen euro zijn binnen, Jayme (1) kan behandeld worden: “Onvoorstelbaar dankbaar”
  PREMIUM

  2,2 miljoen euro zijn binnen, Jayme (1) kan behandeld worden: “Onvoor­stel­baar dankbaar”

  Het gaat gebeuren: de eenjarige Jayme van Pelt uit het Nederlandse Rijswijk krijgt een medicijn tegen de zeldzame dodelijke spierziekte SMA type 1 waaraan hij lijdt. De laatste 50.000 euro voor de benodigde 2,2 miljoen euro zijn binnen, zodat het gezin volgende week kan afreizen naar het Bethesda ziekenhuis in het Hongaarse Boedapest. Jayme lijdt aan dezelfde ziekte als de Vlaamse baby Pia, voor wie in ons land geld werd opgehaald.
 2. Van Ranst: "Zonder twijfel honderden gevallen van coronavarianten in ons land”

  Van Ranst: "Zonder twijfel honderden gevallen van coronavari­an­ten in ons land”

  Viroloog Marc Van Ranst is er zeker van dat er nu al honderden mensen in ons land besmet zijn met varianten van het coronavirus. Dat zei hij gisteren in de studio van VTM NIEUWS. Op dit moment zijn er zowat honderd gevallen vastgesteld van afwijkende varianten van het coronavirus. “Dat is natuurlijk een steekproef, dus waarschijnlijk moet je dat met honderd vermenigvuldigen”, aldus Van Ranst vandaag op Radio 1.
 1. Dit is de ongelofelijk schattige Ponkey de shezel
  Play

  Dit is de ongelofe­lijk schattige Ponkey de shezel

 2. In Wuhan zijn de rollen een jaar later omgedraaid: "Het is nergens zo veilig als hier"
  Play

  In Wuhan zijn de rollen een jaar later omgedraaid: "Het is nergens zo veilig als hier"