Premier Sophie Wilmès.
Volledig scherm
Premier Sophie Wilmès. © BELGA

Oplossing voor tweedeverblijvers in de maak? “Die volgt waarschijnlijk een van de komende dagen"

Voorlopig is het nog verboden voor tweedeverblijvers om hun tweede eigendom aan de zee of elders in het land te bezoeken, zeker nog tot 8 juni. Maar de roep om een (versnelde) versoepeling wordt steeds luider. “Die beslissing volgt waarschijnlijk de komende dagen”, zegt premier Sophie Wilmès (MR) bij VTM Nieuws. Mogelijk komt er ook snel duidelijkheid over de sport- en jeugdkampen in de zomervakantie. Vlaams Welzijnsminister Wouter Beke (CD&V) hoopt dat dat in “de komende dagen” kan.

 1. Van Ranst roept op om zelf contacten te beperken: “Men hoeft daarvoor niet te wachten op officiële maatregel”

  Van Ranst roept op om zelf contacten te beperken: “Men hoeft daarvoor niet te wachten op officiële maatregel”

  Ook viroloog Marc Van Ranst beaamt dat het beperken van nauwe contacten een goed idee is, gezien de huidige coronacijfers. In VTM NIEUWS benadrukte hij dat de officiële maatregel het toelaat om vijf nauwe contacten te onderhouden, maar dat dat uiteraard geen minimum is. “Iedereen is vrij om het aantal nauwe contacten zo laag mogelijk te houden, zonder dat daar een verplicht cijfer op geplakt wordt.”
 2. Mag overheid Belgen verbieden naar vakantiewoning af te reizen? Onze geldexpert over de rechten van tweedeverblijvers
  PREMIUM

  Mag overheid Belgen verbieden naar vakantiewo­ning af te reizen? Onze geldexpert over de rechten van tweedever­blij­vers

  Vijftig euro per dag. Dat bedrag eist een tweedeverblijver van de Belgische Staat omdat die hem al wekenlang verbiedt om naar de kust af te reizen. Is het algemeen belang doorslaggevend? Michel Maus, belastingexpert binnen ons geldpanel, voorspelt een juridische discussie over de vraag in hoeverre de overheid de belangen van de burger kan beperken. Want waar heb je recht op als je een tweede verblijf bezit, waar je bovendien belastingen op betaalt?