Ook in Vlaanderen zijn extra maatregelen wegens droogte onvermijdelijk: “We moeten beter nadenken over hoe we met water omgaan”
Nederland heeft officieel een watertekort, en ook bij ons dreigen extra maatregelen als het de komende veertien dagen niet regent. Volgens experts moet Vlaanderen daarnaast ook structurele maatregelen treffen om in de toekomst beter gewapend te zijn tegen de droogte. “We hebben jarenlang een wanbeleid gekend, dat moet veranderen”, vindt weervrouw Jill Peeters.
Het Nederlandse watertekort heeft vooral gevolgen voor de scheepvaart en de landbouw. Op sommige plaatsen zijn waterlopen niet meer bevaarbaar en mogen boeren geen water meer oppompen om hun gewassen te besproeien. In de komende weken volgen mogelijk meer maatregelen. Op dit moment is er nog geen tekort aan drinkwater, dus een sproeiverbod is (nog) niet aan de orde.
De situatie in Vlaanderen is gelijkaardig, en ook hier dringen volgens experts extra maatregelen zich op. Op dit moment geldt ‘code oranje voor droogte’ wat betekent dat geen water mag worden opgepompt uit onbevaarbare waterlopen. De komende twee weken wordt, op een aantal lokale buitjes na, amper neerslag verwacht.
Om de droogte in Vlaanderen op te volgen, kijken experts onder meer naar het debiet van de Maas. Twee weken geleden dook dat onder de 60 kubieke meter per seconde, waarna ‘code oranje’ werd afgekondigd. Vandaag is dat debiet al gezakt tot 45 kubieke meter per seconde, eens dat onder de 40 zakt zijn bijkomende maatregelen nodig. “Ik verwacht bijkomende maatregelen langs kanalen, langs bevaarbare waterlopen. Mogelijk op termijn ook een sproeiverbod voor burgers en de vraag aan de industrie om geen water te gaan intrekken”, zegt professor Patrick Willems, professor hydrologie aan de KU Leuven.
“Vlaanderen moet zich beter wapenen tegen droogte”
Professor Willems zegt “zeer bezorgd” te zijn over de huidige droogte. “We zien dat door de klimaatverandering de lange droge periodes meer en meer oprukken", klinkt het. “We gaan ons in Vlaanderen beter moeten wapenen tegen dit soort fenomenen.”
Dat vindt ook weervrouw Jill Peeters. “We hebben minstens anderhalf jaar nodig om hiervan te recupereren, en het probleem wordt met de dag erger”, zegt ze in de studio van VTM Nieuws. Vlaanderen is bovendien een van de meest kwetsbare gebieden in Europa als het gaat over droogte. “We doen het slechter dan delen van Frankrijk, Spanje en Italië. Dat heeft niet puur met regen te maken, maar hoe we met dat water omgaan”, aldus Peeters. Volgens de klimaatexperte moeten we dringend beter nadenken over hoe we met het water omgaan. “We moeten nadenken over waar we wonen en werken, over welke wegen we leggen en waar, we moeten ruimte geven aan onze waterlopen", vindt ze.
“Jarenlang hebben we een wanbeleid gehad, geen visie gehad over hoe we met dat water moeten omgaan. We zijn jarenlang bezig geweest met hoe we het water zo snel mogelijk konden afvoeren, en dat moet veranderen. We moeten dat kostbaar goed ook bij ons durven houden.”
Bekijk ook: “Ook de komende periode wordt niet veel neerslag verwacht”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Officieel watertekort in Nederland door droogte
Door de aanhoudende droogte heeft Nederland officieel een watertekort, zo kondigt de regering aan. Het schaarse water zal volgens wettelijke afspraken worden verdeeld, zodat dijken, veengebieden en zeer kwetsbare natuur zo lang mogelijk worden voorzien van water. In de komende weken volgen mogelijk meer maatregelen. -
Gerechtsjournalist Faroek Özgünes na heisa over beelden Sanda Dia: “Advocaat heeft mij ‘go’ gegeven voor uitzenden van beelden”
De vader van Sanda Dia is ontstemd over de beelden waarop de laatste uren van zijn zoon te zien zijn, en die donderdag door VTM en Het Laatste Nieuws verspreid werden. “Niemand heeft mij mijn mening gevraagd”, zei Ousmane Dia daarover. Volgens onze gerechtsjournalist Faroek Özgünes heeft een van de advocaten van de nabestaanden wel degelijk een ‘go’ gegeven. -
Spaargids.be
Vanaf wanneer is een jaarlijkse reisverzekering goedkoper dan een tijdelijke?
Wie een reisverzekering afsluit, heeft de keuze tussen een tijdelijke en een doorlopende of jaarlijkse polis. Wanneer ben je goedkoper af met een tijdelijke verzekering? En wanneer is een jaarlijkse reisverzekering goedkoper? Spaargids.be rekende het uit. -
-
Meer dan 5.000 bezwaren tegen stikstofakkoord: “Maar minder doen gaat het probleem niet oplossen”
“De Limburgse trots", noemde N-VA-voorzitter Bart De Wever Zuhal Demir zaterdag op het zomerfeest van de partij. Toch kampt de Vlaamse minister van Omgeving met heel wat tegenkanting op het stikstofdossier. Inmiddels werden bij de lokale besturen meer dan 5.000 bezwaren ingediend tegen het stikstofakkoord van de Vlaamse regering. “Maar zeggen dat we minder gaan doen, dat zal het stikstofprobleem niet oplossen”, klinkt het in de studio van VTM Nieuws. -
Uitgelegd. Zelfs de Romeinen zagen ze al vliegen, maar wat zijn ufo’s?
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaat onderzoek doen naar ufo’s. Maar wat zijn ufo’s nu weer? “Ufo staat voor unidentified flying object, iets dat in de lucht zweeft of vliegt waarvan we niet kunnen zeggen wat het precies is”, legt wetenschapsexpert Martijn Peters uit. “Maar vaak is er een logische verklaring voor.” -
Spaargids.be
Ben je 54 jaar en doe je aan pensioensparen? Maak deze grove fout dan zeker niet
54-jarigen die aan pensioensparen doen, denken maar beter twee keer na over het bedrag dat ze dit jaar storten. Het kan bepalend zijn voor de sommen die ze de volgende tien jaar mogen storten en het fiscale voordeel dat ze daarbij genieten. Spaargids.be legt uit hoe de vork aan de steel zit. -
Spaargids.be
Betere voorwaarden gevonden bij een andere bank? Zo stap je gratis over
107.000 Belgen veranderden afgelopen jaar van bank via de bankoverstapdienst ‘Bankswitching’. Waarom is het soms een goed idee om van bank te veranderen? En hoe werkt zo’n overstap precies? Spaargids.be legt uit.