Onze reporter in Oostenrijk: “Skiën mag zonder mondmasker, maar bij elke lift en het aanschuiven is het verplicht”

Wat zijn de coronamaatregelen in de skigebieden? Onze reporter Birgit Herteleer is momenteel in Flachau, Oostenrijk. “Voor wie wil gaan skiën, geldt er 2G. Met een PCR-test kan je geen skipas kopen”, vertelt ze. “Maar eens je op de ski’s staat, is het zoals vroeger.”

 1. Binnenkort maandelijkse afrekening voor energie mogelijk: waarom kies je er best (niet) voor?
  Mijnenergie

  Binnenkort maandelijk­se afrekening voor energie mogelijk: waarom kies je er best (niet) voor?

  Het maandelijkse voorschot dat je momenteel voor gas en elektriciteit betaalt, ligt mogelijk een stuk lager dan je werkelijke verbruikskosten. Het vele telewerk en de sterk gestegen energieprijzen zijn hierbij de boosdoeners. Is dit het geval, krijg je straks een gepeperde afrekening gepresenteerd. Om zulke onaangename verrassingen evenwel te vermijden, moeten de grootste energieleveranciers hun klanten binnenkort de keuze bieden om maandelijks af te rekenen op basis van hun reële verbruik van die maand. Mijnenergie.be zoekt uit of dat voor iedereen een slimme keuze is.
 2. Miet is in verwachting van kindje verwekt met eicel van haar vriend, een trans man: “Zo kunnen we toch samen kindje dragen”

  Miet is in verwach­ting van kindje verwekt met eicel van haar vriend, een trans man: “Zo kunnen we toch samen kindje dragen”

  Een jong koppel uit Herk-de-Stad is in verwachting van een kindje dat is verwekt met een eicel van de vader, een transman. Zijn eicel werd in een proefbuis bevrucht met het zaad van een anonieme donor, zijn vriendin draagt het kindje in haar buik. In VTM Nieuws getuigt het koppel over de weg die ze aflegden naar de zwangerschap. “Dit leek ons een mooie manier om samen een kind te dragen", klinkt het.
 3. Een kerstcadeau voor astronomen: Ariane-5 draagraket met James Webb Telescoop succesvol gelanceerd
  Play

  Een kerstca­deau voor astronomen: Ariane-5 draagraket met James Webb Telescoop succesvol gelanceerd

  Vandaag, op kerstdag, is de James Webb Space Telescope (JWST) gelanceerd vanuit Frans-Guyana. Om 13.20 uur Belgische tijd werd vanop de Europese ruimtehaven Kourou een Ariane-5 draagraket gelanceerd die de telescoop naar zijn observatiepost moet slingeren. De JWST is de grootste telescoop die ooit de ruimte is ingestuurd. Met een kostenplaatje van enkele miljarden dollars is het bovendien een wetenschappelijk huzarenstukje. Ook ons land was prominent bij de ontwikkeling van de telescoop betrokken.