Minister Vandenbroucke vraagt begrip voor trage opstart vaccincampagne: “Wij zijn niet bij de snelste, we zijn voorzichtig”
Terwijl andere landen er al volop mee gestart zijn, is het bij ons nog altijd uitkijken naar de start van de vaccinatiecampagne woensdag, al dient deze week nog om te oefenen. Volgende week begint pas het echte werk. “Wij zijn niet bij de snelste, maar we zijn voorzichtig”, zei minister Frank Vandenbroucke in VTM NIEUWS. Vandenbroucke blikte ook vooruit op het Overlegcomité van komende vrijdag. “We gaan geen enkele definitieve beslissing nemen, maar hopelijk kunnen we sommige sectoren zoals kappers meer perspectief geven.”
Delen per e-mail
In ons land zijn voorlopig nog maar een 700-tal vaccins toegediend, terwijl we er wel al 10.000 tot onze beschikking hebben. Deze week komen daar nog eens bijna 90.000 vaccins bij, maar worden opnieuw slechts 6.600 doses geïnjecteerd. We zijn dus nog altijd niet klaar om massaal te vaccineren.
Hoe komt het dat we die campagne niet sneller uitgerold krijgen? “We zijn zeer voorzichtig gestart en dat is slim. Het is wel de bedoeling dat het tempo opgedreven wordt. Op een bepaald moment mag geen enkel vaccin in de diepvries ongebruikt zitten.” Vandenbroucke vraagt ook begrip voor de taskforce vaccinatie van de overheid omdat het vaccin van Pfizer/BioNTech gecompliceerd is om toe te dienen.
Oefenweek
“Onze vraag aan de taskforce is duidelijk: zo snel mogelijk toedienen maar ook bij nieuwe vaccins op grote schaal snel vaccineren”, stelt Vandenbroucke ook. “Wij zijn niet bij de snelste, we zijn voorzichtig. We zijn snel genoeg op voorwaarde dat we na deze week de machine op volle toeren laten draaien. Wat deze week betreft: opstarten wil zeggen voorzichtig opstarten. Onderschat de logistieke operatie niet.”
Het Verenigd Koninkrijk wil iedereen zo snel mogelijk een eerste keer vaccineren, en laat daarom een periode van drie maanden tussen de twee spuitjes. Is dat een plan dat ook in Europa op tafel ligt? “Dat is een kwestie die we Europees moeten bespreken. Ik wil dat liever strenger onderzoeken. Daardoor gaan we wat trager vooruit. Israël (waar in amper negen dagen tijd liefst een half miljoen mensen ingeënt werden) heeft misschien goed gegokt, maar het is een zeer onzekere beslissing. We weten ook nog niet goed hoe effectief dat het vaccin van Pfizer is als je maar één spuit hebt toegediend. We zitten in de voorzichtige Europese groep”, aldus Vandenbroucke nog.
Reizen kan je niet verbieden. Wat je wel kan doen, is de controle op quarantaine helemaal in orde brengen zodat niemand de kantjes er vanaf kan lopen
Deze vakantie keerden 160.000 Belgen terug uit een rode zone. “Bij sommige beelden dacht ik ook: konden we zoiets maar verbieden. De beelden zijn echt grof en niet solidair. De waarheid is dat je dat niet kan verbieden. De quarantaine verplichten, heeft al heel wat voeten in de aarde gehad. Verschillende overheden moeten samen beslissen en dat gaat niet zo snel. Er zijn ook nieuwe feiten op tafel gekomen zoals die mutant. Dankzij de inzet van een hoop mensen is er wel goed gewerkt dit weekend”, zei Vandenbroucke nog over de terugkeer van reizigers.
Vandenbroucke zei ook nog dat het niet mogelijk is om reizen tijdens de krokusvakantie, die over zes weken start, te verbieden. “Als ik mijn hart volg, zou ik dat willen verbieden. Mijn verstand zegt dat dat niet lukt. Wat je wel kan doen, is de controle op quarantaine helemaal in orde brengen zodat niemand de kantjes er kan van af lopen.”
We gaan deze vervelende inspanning toch nog een hele tijd moeten verderzetten
Het feit dat het aantal ziekenhuisopnames traag daalt, bewijst volgens Vandenbroucke dat “we er nog niet zijn”. “Onze ziekenhuizen blijven vol liggen. Dat wordt maar heel langzaam weggewerkt en daardoor worden heel wat noodzakelijke behandelingen uitgesteld. Dat blijft een moeilijke toestand. We gaan deze vervelende inspanning toch nog een hele tijd moeten verderzetten.”
Vrijdag is er opnieuw overlegcomité en daar zal volgens Vandenbroucke “geen enkele definitieve beslissing genomen worden want we hebben nog geen vaste grond onder de voeten”. “Hopelijk kunnen we het perspectief concreter maken, bijvoorbeeld voor de kappers. We hopen het pad naar de allereerste versoepelingen concreter te kunnen maken”. “Wel met voorwaarden”, benadrukte de minister van Volksgezondheid.
Voka wil snellere uitrol vaccinatiestrategie
Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, wil een snellere uitrol van de coronavaccinatiestrategie. “We dringen aan op een snelle uitrol van de vaccinaties. Andere landen doen het beter en krijgen daardoor een competitief voordeel”, zei voorzitter Wouter De Geest tijdens de nieuwjaarsreceptie van Voka. “We begrijpen dat massaal vaccineren een delicaat en complex proces is, maar dit moeten we toch sneller en beter kunnen.”
Daarnaast wil Voka een duidelijke en performante beheersingsstrategie, in afwachting van volledige vaccinatie. “Daarin is een goed test- en tracingbeleid mét brononderzoek en het gebruik van sneltesten onontbeerlijk”, aldus De Geest. “Dit moet in 2021 echt beter met een belangrijkere rol voor het lokale niveau. Alleen met systematische vaccinatie en testing zullen maatregelen versoepeld kunnen worden. En alleen zo kunnen we op korte termijn in alle veiligheid een terugkeer organiseren voor de medewerkers in onze bedrijven die nu verplicht telewerken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vandenbroucke over oprukkende Britse variant: “We moeten waakzaam zijn en ons beducht zijn van het gevaar”
Na de uitbraak van de Britse variant van het coronavirus in het West-Vlaamse Houthulst, roept minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) op tot “kort op de bal spelen”. “Ik vind dat de burgemeester in Houthulst zeer goed reageert. We moeten zeer breed testen, zodanig dat andere mensen die besmet zijn meteen geïsoleerd worden”. “We moeten waakzaam zijn en ons beducht zijn van het gevaar”, aldus de minister aan VTM Nieuws. -
Oostende Eerste slachtoffer (83) van Zuid-Afrikaanse variant komt uit Oostende: “Familie in aangescherpte quarantaine”
Het eerste Belgische slachtoffer van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus, tevens de eerste vastgestelde besmetting in ons land, stierf in het AZ Sint-Jan campus Henri Serruys in Oostende. Het gaat om een Oostendse vrouw van 83 jaar, zonder reisgeschiedenis. Ook de zus van de vrouw, die haar mantelzorger is en in Oostkamp woont, is besmet. “De familie gaat nu in verscherpte quarantaine”, zegt burgemeester Jan De Keyser. -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
-
Al meer dan 12 miljoen mensen gevaccineerd wereldwijd: welke landen voeren het klassement aan? En hoe ver staan wij?
Wereldwijd zijn al meer dan 12 miljoen mensen gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat blijkt uit een analyse van de website Our World in Data. Volgens de meeste recente update van de cijfers, doet China het in absolute cijfers momenteel het best met 4,5 miljoen inentingen, gevolgd door de VS met 4,23 miljoen. In relatieve cijfers spant Israël nog steeds de kroon: daar is nu al meer dan 12,5 procent van de bevolking ingeënt met een eerste dosis van het vaccin. -
Premier De Croo eist meer duidelijkheid van Pfizer: “Dit zo een paar dagen op voorhand zeggen, gaat niet”
Premier Alexander De Croo (Open Vld) wil meer duidelijkheid van Pfizer na de mededeling van de geneesmiddelenproducent over de verminderde levering. “Dit zo een paar dagen op voorhand zeggen, dat gaat niet. Wij moeten ook wel kunnen plannen.” -
Jobs Werken in productie & techniek? Deze profielen zijn gewild
Kijk je in dit nieuwe jaar uit naar een nieuwe baan? Dan maak je een goede kans in productie en techniek. Ondanks de coronacrisis zijn er massaal jobs te vinden in deze elementaire sector. Vacatures raken er ook niet altijd even vlot ingevuld. Jobat.be geeft een overzicht van de meest gevraagde profielen en hoe je je kan heroriënteren. -
Dany Verstraeten verrast Wetstraaticoon Dirk Van den Bogaert (67) tijdens laatste live-interventie
“Over naar Dirk Van den Bogaert in de Wetstraat”, 32 jaar lang was dit bijna dagelijks te horen in VTM NIEUWS. Dirks laatste live-interventie was vanavond, maar toch blijft het 67-jarige icoon van de nieuwsdienst actief, bevestigde hij op het einde van de uitzending. De verrassing was totaal toen Dany Verstraeten - net zoals Van den Bogaert sinds het prille begin in 1989 actief voor VTM - hem met bloemen kwam verrassen voor de ambtswoning van de premier.
158 reacties
verheyen kurt
johanneke li
Jos Noppen
Ludo Hermans
irene van impe