Steven Van Gucht
Volledig scherm
Steven Van Gucht © Photo News

Is resultaat van Pfizer werkelijk reden om te juichen? Steven Van Gucht: “Heel goed resultaat, maar het virus zal je er niet helemaal mee wegkrijgen”

Het vaccin dat farmareus Pfizer momenteel aan het ontwikkelen is, is voor 90 procent effectief. Dat betekent dat het kandidaat-vaccin negen op de tien mensen beschermt tegen een besmetting met het coronavirus. “Dat is bijzonder hoog”, zegt ook viroloog Steven Van Gucht bij VTM NIEUWS. “Het griepvaccin beschermt slechts 50 procent van de mensen." 

 1. Vaccin tegen Covid-19 komt dichterbij: het vaccin van Pfizer is meer dan 90 procent effectief, zegt fabrikant

  Vaccin tegen Covid-19 komt dichterbij: het vaccin van Pfizer is meer dan 90 procent effectief, zegt fabrikant

  Een coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Pfizer is volgens voorlopige onderzoeksresultaten voor 90 procent effectief bij het voorkomen van een besmetting. “Dit is een historisch moment”, zei Pfizer-bestuurder Kathrin Jansen volgens The New York Times. Ze noemde het een ongekende prestatie dat binnen een jaar een vaccin is ontwikkeld. Het vaccin wordt onder meer geproduceerd in de fabriek in Puurs van Pfizer.
 2. Van Ranst scherp voor MR-minister: “Zonder bubbel van 15 hadden we grote vakantie zonder tweede golf kunnen hebben”

  Van Ranst scherp voor MR-minister: “Zonder bubbel van 15 hadden we grote vakantie zonder tweede golf kunnen hebben”

  Viroloog Marc Van Ranst heeft op Twitter uitgehaald naar de politici, vooral bij de Franstalige partij MR, die vinden dat hij te strenge maatregelen verdedigt. Van Ranst haalde er onder andere de coronakaart van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) bij waarop heel België nu donkeroranje gekleurd is. Ook pleitte hij nogmaals tegen de bubbel van 15 wisselende sociale contacten per week.
 1. Man kan kantelende wagen nipt ontwijken
  Play

  Man kan kantelende wagen nipt ontwijken

 2. Is Covid de Grinch? Volgens de gouverneur van New York zijn de gelijkenissen alvast treffend
  Play

  Is Covid de Grinch? Volgens de gouverneur van New York zijn de gelijkenis­sen alvast treffend