Hoe komt het dat zuidoosten van Europa afrekent met verschroeiende temperaturen? VTM-weerman David Dehenauw legt uit

Het zuidoosten van Europa rekent af met een verschroeiende hittegolf. Het kwik stijgt de komende dagen tot bijna 45 graden in onder meer Turkije, Griekenland en Sicilië. Hoe komt het dat het er zo ongelofelijk warm wordt? En zal het kwakkelweer in België binnenkort ook plaatsmaken voor hittegolven? Weerman David Dehenauw legt het uit bij VTM NIEUWS.

 1. OVERZICHT. Verschroeiende hittegolven en bosbranden teisteren Zuid-Europese vakantielanden: "Zelfs de zee is te warm om verkoeling te vinden”
  Play

  OVERZICHT. Verschroei­en­de hittegol­ven en bosbranden teisteren Zuid-Europese vakantie­lan­den: "Zelfs de zee is te warm om verkoeling te vinden”

  Landen rond de Middellandse Zee kreunen onder extreme hitte. In Zuidoost-Europa en Sicilië wordt het zeker meer dan 40 graden de komende dagen in Griekenland worden er zelfs temperaturen tot 46 graden verwacht. Daarnaast woeden er in Turkije een tiental bosbranden. “Zelfs het water van de zee is te warm om verkoeling te vinden”, zo getuigde een Vlaamse toeriste bij VTM NIEUWS vanop het Griekse eiland Chios.
 2. 34 Belgen uit Afghanistan aangekomen op Schiphol, onder wie vrouw en kinderen van Kortrijkzaan: “Met dank aan Belgisch leger”
  Play

  34 Belgen uit Afghanis­tan aangekomen op Schiphol, onder wie vrouw en kinderen van Kortrijk­zaan: “Met dank aan Belgisch leger”

  Zaterdagmiddag zijn 34 uit Afghanistan afkomstige Belgen rond 15.30 uur met een Nederlands vliegtuig aangekomen in Schiphol. Onder hen ook de vrouw en dochters van Hejrat Baiad, een Afghaanse Kortrijkzaan die zijn familie opwachtte in Amsterdam. “Ik ben nu echt gelukkig", vertelde een opgelucht Hejrat aan VTM NIEUWS. “Gisteren was het heel druk aan de luchthaven in Kaboel en was het niet makkelijk om er binnen te geraken. Gelukkig is mijn vrouw wel binnen geraakt, dankzij het Belgisch leger. Ze hebben echt goed gezorgd voor mijn vrouw en kinderen.” Uiteindelijk kreeg hij zijn familie niet te zien. Ze werden samen met de andere geëvacueerden op een bus gezet die hen naar de kazerne van Peutie bracht.