Dr. Hans Kluge.
Volledig scherm
Dr. Hans Kluge. © AP

Hans Kluge (WHO) over situatie in België: “Ik ben optimistischer dan in februari, maar we moeten er vroeg genoeg bij zijn”

Hans Kluge, de Europese directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zegt minder ongerust te zijn over de stijging van het aantal bevestigde coronabesmettingen in ons land dan bij de uitbraak van het virus in februari. Maar hij maant ook aan tot handelen. “Waarom zouden we het risico nemen om te wachten en om opnieuw in een situatie terecht te komen waarbij een nationale lockdown nodig is?”, reageert hij in Terzake op Canvas.

 1. Volgens gezondheidseconoom Lieven Annemans wordt bevolking ten onrechte bang gemaakt: “We zitten niét in alarmfase”
  PREMIUM

  Volgens gezondheid­s­eco­noom Lieven Annemans wordt bevolking ten onrechte bang gemaakt: “We zitten niét in alarmfase”

  Volgens gezondheidseconoom Lieven Annemans wordt aan de bevolking gecommuniceerd dat de besmettingen toenemen, in de hoop dat men verontrust zal zijn en de maatregelen dan goed zal naleven. “Ik doe een oproep aan iedereen die over de cijfers communiceert. Vermijd de al weken aan de gang zijnde misleidende informatie en verkeerde interpretaties. We zitten vandaag niét in alarmfase. We kunnen ons kunnen permitteren om bepaalde maatregelen te versoepelen.”
 2. Antwerpse horeca toont begrip voor verstrengde maatregelen
  Play

  Antwerpse horeca toont begrip voor verstreng­de maatrege­len

  Door het stijgende aantal coronabesmettingen, vooral in en rond Antwerpen, heeft de provincie strengere maatregelen aangekondigd. Zo geldt er in de provincie Antwerpen een avondklok. De horeca moet sluiten om 23 uur. Dat vervroegde sluitingsuur is een flinke streep door de rekening van vele horeca-uitbaters. Toch klinkt er begrip. “We begrijpen het wel, het moet gebeuren want de situatie in Antwerpen is niet oké.” Ook cafégangers begrijpen de beslissing.
 1. Intensivist Geert Meyfroidt over Trumps coronabesmetting: “Hij heeft voorbije maanden echt wel risicogedrag vertoond”

  Intensi­vist Geert Meyfroidt over Trumps coronabe­smet­ting: “Hij heeft voorbije maanden echt wel risicoge­drag vertoond”

  Donald Trump en zijn vrouw Melania zijn besmet met het coronavirus. Volgens zijn persoonlijke arts voelt de Amerikaanse president zich evenwel goed. Dat neemt niet weg dat de 74-jarige Trump statistisch gezien in een groep zit waar Covid-19 harder kan toeslaan dan bij andere patiënten. Dat bevestigt ook intensivist Geert Meyfroidt (KU Leuven) in VTM Nieuws.
 2. ‘Bewoner’ schrijft bladzijden vol verwijten aan personeel van woonzorgcentrum: brief blijkt afkomstig van eigen directie
  PREMIUM

  ‘Bewoner’ schrijft bladzijden vol verwijten aan personeel van woonzorg­cen­trum: brief blijkt afkomstig van eigen directie

  “Ik voel me soms als een poedel in het kapsalon. Terwijl ik gewassen word, staan twee verpleegsters te kwetteren over de kindjes die voor de eerste keer op het potje zijn geweest”. In een brief aan de 200 personeelsleden van het woonzorgcentrum in Arendonk spuwt ‘rusthuisbewoner’ Jos De Bie zijn gal over zijn leven in het rusthuis. Opvallend: de brief blijkt opgesteld door de directie.