Het vaccinatiecentrum van de stad Antwerpen
Volledig scherm
Het vaccinatiecentrum van de stad Antwerpen © Klaas De Scheirder

Boostervaccin van een ander type dan oorspronkelijke prikken, is dat een probleem? Van Gucht: “Dat is zeker geen nadeel”

Ons land koos voor Moderna en Pfizer/BioNTech als boostervaccins. Maar veel mensen kregen als eerste prikken de coronavaccins van AstraZeneca of Johnson & Johnson. Moeten zij daar ongerust over zijn? Allesbehalve, volgens viroloog Steven Van Gucht in VTM NIEUWS.

 1. Kunnen we straks zelf kiezen waar je boosterprik haalt? “Als het te traag gaat, moet je elders kunnen gaan”
  PREMIUM

  Kunnen we straks zelf kiezen waar je booster­prik haalt? “Als het te traag gaat, moet je elders kunnen gaan”

  In gemeentes waar een achterstand bestaat in de boostercampagne, is het nu alle hens aan dek om de capaciteit te verhogen. “Momenteel wordt druk gewerkt om de capaciteit in een aantal centra te optimaliseren en is men ook aan het kijken of een deel van de mensen in een naburig centrum terechtkan”, zegt Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce Vaccinatie. Er zal ook worden bekeken om wie op een Qvax-lijst staat die mogelijkheid te bieden.
 2. Is omikron nu ziekmakender of net niet? Viroloog Steven Van Gucht gidst u doorheen de belangrijkste nieuwe studies
  PREMIUM

  Is omikron nu ziekmaken­der of net niet? Viroloog Steven Van Gucht gidst u doorheen de belangrijk­ste nieuwe studies

  Goed nieuws over omikron. Naargelang de windstreek van waaruit het aanwaait, zou de nieuwe variant 35 tot 80 procent milder zijn dan voorganger delta. Zelfs de doorgaans voorzichtige Duitse topviroloog Christian Drosten tweet daar vrolijk over mee. We maakten een overzicht van hoopgevende studies uit het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Australië en Zuid-Afrika en legden dat voor aan viroloog Steven Van Gucht, die niet gelooft dat het virus milder geworden is. “Het gaat nog altijd om corona. Na bijna twee jaar pandemie is de mens wél sterker geworden.”