Binnenkort nog meer lege winkelrekken door prijsconflicten leveranciers en supermarkten?
De stijgende prijzen voor grondstoffen zet de relatie tussen de supermarktketens en leveranciers onder druk. De prijsconflicten zouden dus in de nabije toekomst kunnen zorgen voor meer lege winkelrekken. “Op dit moment worden er onderhandelingen gevoerd”, vertelt financieel expert Paul D’Hoore in de studio van VTM NIEUWS.
In november van vorig jaar waren tientallen producten van merken als Lu, Milka en Oreo tijdelijk niet te koop bij Colruyt door een conflict met de Amerikaanse voedingsgigant Mondelez. Ook bepaalde potten Nutella waren toen tijdelijk niet te vinden. Deze maand zette het Zwitserse Nestlé leveringen stop, met lege winkelrekken bij Colruyt tot gevolg.
Dat er een tijdje bepaalde producten in bepaalde supermarkten niet meer te vinden zullen zijn door conflicten tussen producenten en ketens kan binnenkort “absoluut” nog eens voorkomen, volgens Paul D’Hoore.
De hogere grondstofprijzen, mede een gevolg van de coronacrisis, willen voedselbedrijven namelijk doorrekenen aan de warenhuizen. Die willen dat op hun beurt daarom niet per se laten betalen door de consument.
Dus moet er onderhandeld worden. “Dat gebeurt normaal buiten de schijnwerpers”, aldus D’Hoore. “Het is een gevecht waarvan je niet op voorhand kan zeggen wie er zal winnen.”
Maar sommige merken zal je daarom niet meteen zien verdwijnen uit winkelrekken. “Je kan het je bijvoorbeeld niet voorstellen dat een warenhuisketen zegt dat er geen Coca-Cola meer is”, zegt de financieel expert in VTM NIEUWS. Er zijn echter ook andere drukkingsmiddelen voor leveranciers: “Het kan natuurlijk dat je andere producten van je bedrijf niet meer gaat verkopen.”
Door producten niet meer te leveren aan grote ketens snijden voedingsbedrijven wel in hun eigen vel. “Zelfs sterke merken kunnen het niet blijven volhouden om niet te leveren. Die hebben een aantal fabrieken waarvan ze willen dat die op volle capaciteit draaien. Als je niet kan leveren aan een grote keten, dan draai je misschien maar op halve kracht. Dan maak je ook veel minder winst”, vertelt D’Hoore. “Het is een gevecht waarvan je niet op voorhand kan zeggen wie er zal winnen.”
Prijsstijgingen van voeding nog niet achter de rug
Dit jaar zou de inflatie, en dus de stijging van de levensduurte, minder hoog moeten zijn dan in 2021. Dat betekent echter niet dat producten plots goedkoper zullen worden. “Veel zal afhangen van de energieprijzen”, verklaart D’Hoore.
Bovendien hebben bedrijven als Lotus maar ook AkzoNobel, één van de grootste verffabrikanten ter wereld, grote prijsstijgingen aangekondigd voor 2022. “Dat zijn allemaal prijzen die binnenkort pas in de index gaan opgenomen worden”, aldus D’Hoore.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Binnenkijken in een landelijke tuin: niet 1 maar 4 terrassen om te genieten van de natuur
De bewoners van de woning in Linden zochten een oplossing voor hun steile achtertuin die aan een bospad grenst. Hun tuinaannemer kwam met een origineel ontwerp: een romantische en intieme groene zone rond hun woning die opgaat in het achterliggende bos. Bouwsite Livios nam een kijkje. -
435
Premier De Croo: overheid moet niet alle facturen betalen, maar regering kijkt wel naar “maatregelen om prijzen af te vlakken”
-
Tweakers
De allerbeste camera’s voor je vakantiefoto’s schuilen in deze smartphones
Ben je nog voor je vakantie op zoek naar een nieuwe smartphone? Hecht je veel belang aan de kwaliteit van de bijhorende camera, om zo onvergetelijke vakantiekiekjes en festivalfoto’s te kunnen maken? Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers trakteert je op zijn top drie smartphones-met-de-zotste-camera’s van het moment én geeft ook enkele minder dure alternatieven mee. -
-
Robin Ramaekers in Charkiv: “Overal, op elk moment van de dag zijn er raketinslagen in en rond de stad”
VTM Nieuws-reporter Robin Ramaekers is in de Oekraïense stad Charkiv, en moest er vandaag schuilen in de kelder van zijn hotel. “Overal in de stad, op elk moment, zijn er raketinslagen. Je weet alleen nooit waar en wanneer, of wat er juist bestookt wordt", vertelt hij. -
Spaargids.be
Verschillende mutualiteiten betalen kinderopvang terug: voor deze vier verrassende zaken kan je geld terugtrekken
Dankzij onze sociale zekerheid krijg je heel wat medische kosten terugbetaald. Maar de ziekenfondsen doen in heel wat gevallen een extra duit in het zakje. Die extra terugbetalingen kunnen naargelang het ziekenfonds echter sterk uiteenlopen. Spaargids.be bezorgt een overzicht. -
Egbert Lachaert: “Verlaagd btw-tarief op gas en elektriciteit zal verlengd worden tot na volgende winter”
De torenhoge energieprijzen zullen ook in het najaar nog een probleem vormen, verwacht Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert. Het verlaagde btw-tarief op gas en elektriciteit moet dan ook verlengd worden tot na volgende winter, klinkt het in VTM NIEUWS. -
445.000 euro voor een huis in Leuven: huizenprijzen in provinciehoofdsteden stijgen forser dan die van appartementen. Check hier de prijzen
Een huis kopen in de Vlaamse provinciehoofdsteden werd vorig jaar gemiddeld 8,4 procent duurder, terwijl de prijs voor een appartement steeg met gemiddeld 6,2 procent. Dat blijkt uit de Notarisbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot) over vastgoed in Antwerpen, Brugge, Gent, Hasselt en Leuven. In 2020 bedroeg de gemiddelde prijsstijging voor een huis er nog 6,8 procent en voor een appartement 7,5 procent.
78 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerGino Denil
Christian Deckers
Geert Winkelmans
eli bosch
Peter Buyck