1. Kotcrisis in Leuven? Studenten en ouders schuiven urenlang aan om (dure) koten te bezichtigen

  Kotcrisis in Leuven? Studenten en ouders schuiven urenlang aan om (dure) koten te bezichti­gen

  Het is niet simpel om een goed studentenkot te vinden in Leuven. Tal van (toekomstige) studenten waagden vandaag - al dan niet in het gezelschap van hun ouders - toch hun kans om een kamer te vinden. Ze moesten wel wat geduld oefenen. Alvorens zelfs maar de inkomhal van het kotgebouw te mogen bewonderen, moest er urenlang worden aangeschoven. En wie pech had, stond in de rij voor niets. “De combinatie van weinig kamers en een grote instroom zorgt voor een grote rush op studentenkamers", aldus Michiel Jacxsens van verhuurkantoor Xior bij VTM Nieuws.
 2. Safeonweb waarschuwt voor opvallende nieuwe trend bij phishing: hierop moet je letten
  39

  Safeonweb waarschuwt voor opvallende nieuwe trend bij phishing: hierop moet je letten

  Een opvallende nieuwe trend onder criminelen die Belgen online proberen op te lichten. Safeonweb, de instantie van de federale overheid die informeert over digitale veiligheid, waarschuwt voor phishingpogingen aan de hand van QR-codes. In totaal meldden we vorig jaar 6 miljoen verdachte berichten. Dat is een derde meer dan in 2021. Cyberexpert Tim Cools geeft in de video hierboven concrete tips om phishingpogingen te herkennen: “Het is altijd iets vreemds.”
 1. KIJK. Vlaams gezin belandde in sneeuwchaos op E25 in provincie Luik: “Als je stilvalt, is het gedaan”
  Play

  KIJK. Vlaams gezin belandde in sneeuwcha­os op E25 in provincie Luik: “Als je stilvalt, is het gedaan”

  De hevige sneeuwval vrijdagavond zorgde voor een wel erg chaotische avondspits in de provincie Luik. Zo was het slalommen tussen stilstaande auto’s en vrachtwagens. Dat tonen videobeelden gemaakt op de E25 bij Aywaille, die hierboven te bekijken zijn. De zoon filmt alles, terwijl de mama instructies geeft aan de papa die de auto bestuurt. Tot zondagavond blijft het glad in Limburg en zowat heel Wallonië, waarschuwt het KMI.
 2. KIJK. Hilde Crevits vertelt voor het eerst over moment waarop licht uitging: “Mannelijke collega’s hielden mijn hand vast na mijn val, tot Zuhal Demir hen buitenzette”
  Play

  KIJK. Hilde Crevits vertelt voor het eerst over moment waarop licht uitging: “Mannelijke collega’s hielden mijn hand vast na mijn val, tot Zuhal Demir hen buitenzet­te”

  Op 24 september ging het licht uit bij Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V). Bij Freek Braeckman blikt ze voor ‘Uw Film van het Jaar’, het jaaroverzicht van ‘VTM NIEUWS’, nog één keer terug op dat akelige moment en vertelt ze wie haar te hulp schoot. “Mijn mannelijke collega’s hielden mijn hand vast en vroegen of ze een kussentje onder mijn hoofd mochten leggen, maar toen heeft collega Zuhal Demir de mannen buitengezet.”
 3. Waar gaan we deze krokusvakantie op reis? Italië wordt populairder als skibestemming

  Waar gaan we deze krokusva­kan­tie op reis? Italië wordt populair­der als skibestem­ming

  Na de coronapandemie gaan we opnieuw veel meer op reis. VTM NIEUWS-journalist Birgit Herteleer somt op waar we op vakantie gaan tijdens de krokusvakantie. Tijdens krokus kiezen veel mensen voor een skivakantie en vooral Italië wordt populairder als skibestemming. Maar er zijn ook mensen die naar de zon op vakantie gaan. Bij de pakketreizen blijven vooral de Canarische eilanden de populairste bestemming.
 1. Privacyexpert waarschuwt voor populaire avatar-app Lensa: “Foto’s kunnen later gebruikt worden door bedrijf”

  Privacyex­pert waarschuwt voor populaire ava­tar-app Lensa: “Foto’s kunnen later gebruikt worden door bedrijf”

  Privacyexperten waarschuwen voor Lensa, dat sterk aan populariteit wint. De app kan op basis van een foto aan de hand van kunstmatige intelligentie nieuwe afbeeldingen maken. Foto’s die gebruikers opladen, kunnen echter later nog worden gebruikt door het bedrijf, waarschuwt dr. Nathalie Smuha, onderzoeker artificiële intelligentie en ethiek aan de KU Leuven, in VTM NIEUWS. Bekijk hierboven de reportage.
 2. N-VA-Kamerlid Freilich na hack politie Zwijndrecht: “Verlinden had beter moeten anticiperen”
  23

  N-VA-Kamerlid Freilich na hack politie Zwijn­drecht: “Verlinden had beter moeten anticipe­ren”

  Na het grote datalek bij de politie van Zwijndrecht, die VTM NIEUWS en HLN aan het licht brachten, reageert Kamerlid Michael Freilich van oppositiepartij N-VA dat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) beter had moeten anticiperen en meer proactief te werk moet gaan rond cyberveiligheid. De partij zal ook parlementaire vragen stellen aan haar en premier Alexander De Croo (Open Vld). Er komt ook een wetsvoorstel. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) vraagt ondertussen overleg met Verlinden en de lokale politiezones.
 1. Plaatsen waar zware ongevallen gebeuren met fietsers of voetgangers worden sneller veiliger gemaakt
  Play
  61

  Plaatsen waar zware ongevallen gebeuren met fietsers of voetgan­gers worden sneller veiliger gemaakt

  Het aantal ongevallen waarbij fietsers zwaargewond geraken of overleden, steeg de voorbije vier jaar. Tijdens de eerste zes maanden van 2022 waren er 545 ongevallen. In 2019 waren dat er in dezelfde periode nog 391. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) wil nu sneller gaan ingrijpen. Door de pv’s meteen op te vragen bij de politie wil ze kleine dingen aan de weg veranderen. “Wanneer er een dodelijk ongeval is gebeurd, willen we aan de hand van het pv meteen met een team ter plaatse gaan om te kijken hoe we snel kunnen bijsturen aan de infrastructuur”, zegt de minister aan VTM Nieuws.
 2. Ex-werkneemster kinderdagverblijf Mippie & Moppie getuigt anoniem bij VTM Nieuws: “Sommige kinderen werden niet in bed gelegd, maar gegooid”
  Play

  Ex-werkneem­ster kinderdag­ver­blijf Mippie & Moppie getuigt anoniem bij VTM Nieuws: “Sommige kinderen werden niet in bed gelegd, maar gegooid”

  Vlaamse autoriteiten hebben per direct de vergunning van een kinderdagverblijf in Keerbergen ingetrokken na een melding over een kind dat in zijn slaapzakje was vastgebonden aan het bed met ducttape. Het zou overigens niet de eerste keer zijn dat er iets misloopt in de crèche. Een ex-werkneemster getuigt anoniem bij VTM Nieuws. “We mochten nooit naar de kinderen gaan kijken, we moesten ze gewoon laten wenen. Tot wel een uur lang."
 1. Ouders wachten al maanden op autopsieverslag van overleden zoontje Finn (4): “Het is niet te vatten. Wat was er mis met ons ‘manneke‘?”
  Play

  Ouders wachten al maanden op autopsie­ver­slag van overleden zoontje Finn (4): “Het is niet te vatten. Wat was er mis met ons ‘manneke‘?”

  Op 26 september overleed het energieke zoontje van Vicky Van Wallendael (34) en Stijn Philips (33) plotsklaps. De vierjarig Finn was opeens ziek geworden, kreeg drie hartstilstanden en een hersenbloeding en overleed de volgende ochtend. Omdat de doodsoorzaak niet duidelijk was, volgde een autopsie. De resultaten daarvan hebben de ouders drie maanden later nog steeds niet mogen ontvangen. “Communiceer alsjeblieft met ons", zo smeken de ouders bij VTM Nieuws.
 2. Frank Vandenbroucke over RSV-circulatie: "De druk is groot bij afdelingen pediatrie, maar elk kind in nood krijgt een ziekenhuisbed"
  Play

  Frank Vandenbrou­c­ke over RS­V-circulatie: "De druk is groot bij afdelingen pediatrie, maar elk kind in nood krijgt een ziekenhuis­bed"

  Het RSV-virus circuleert de laatste tijd onder kinderen waardoor ziekenhuizen opnieuw onder druk staan. Dat zegt ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) bij VTM Nieuws. “De ziekenhuizen hebben het zwaar en dat heeft voornamelijk te maken met personeelstekort", erkent de minister. Daarom besliste hij om de noodmaatregelen te verlengen en krijgen ziekenhuizen extra middelen.
 1. Tiental huiszoekingen naar voorbereiding van terroristische aanslag: “Groot aantal wapens in beslag genomen”

  Tiental huiszoekin­gen naar voorberei­ding van terroristi­sche aanslag: “Groot aantal wapens in beslag genomen”

  De huiszoeking in Merksem waarbij de 36-jarige Yannick V. woensdagochtend werd gedood door de politie, kaderde in een breder onderzoek van het federaal parket. Een Antwerpse onderzoeksrechter liet een tiental huiszoekingen uitvoeren in de provincie Antwerpen en in Gent. Het zou gaan om een groep van zes à zeven mensen die lid zijn van dezelfde schietclub in Antwerpen, weet VTM Nieuws. Volgens het parket bereidden ze een terroristische aanslag voor.
 2. Van Quickenborne: “Basispakket energie niet alleen voor laagste inkomens. Ook voor wie 2.500 euro netto of meer verdient”
  Play
  259

  Van Quickenbor­ne: “Basispak­ket energie niet alleen voor laagste inkomens. Ook voor wie 2.500 euro netto of meer verdient”

  De topministers van de federale regering zijn uit elkaar gegaan zonder een grote beslissing over de aanpak van de torenhoge energiefacturen. Dat meldt politiek journalist Karel Lattrez van ‘VTM NIEUWS’. Eén van de pistes is de invoering van een basispakket energie, waarbij je voor een bepaalde hoeveelheid kilowattuur een lager tarief betaalt. Volgens Open Vld-vicepremier Vincent Van Quickenborne zou dat er niet alleen zijn voor de laagste inkomens.
 1. Burgemeester De Wever pleit voor bijeenroepen Nationale Veiligheidsraad: “Drugscriminelen rekruteren vanuit buitenland voor aanslagen in Antwerpen”
  Play
  132

  Burgemees­ter De Wever pleit voor bijeenroe­pen Nationale Veilig­heids­raad: “Drugscri­mi­ne­len rekruteren vanuit buitenland voor aanslagen in Antwerpen”

  De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) wil dat premier De Croo de Nationale Veiligheidsraad bijeenroept in de strijd tegen de drugscriminaliteit. “Deze drugsoorlog woedt niet alleen in Antwerpen, maar heeft impact op heel België. Er is een integrale aanpak nodig rond de georganiseerde misdaad", klonk het in de studio van VTM Nieuws.
 2. Gezinsbond heeft kritiek op energiemaatregelen van regering: “Wie écht in de problemen zit, zit daar na deze maatregelen wellicht nog in”
  Play

  Gezinsbond heeft kritiek op energie­maat­re­ge­len van regering: “Wie écht in de problemen zit, zit daar na deze maatrege­len wellicht nog in”

  Nadat de federale regering gisteren tot een energieakkoord kwam, volgt er ook kritiek. Het gaat om een tegemoetkoming op de gas- en elektriciteitsfactuur voor de middenklasse. “Als je effectief werk wil maken van een basishoeveelheid betaalbare energie, moet je onder andere rekening houden met de samenstelling van de gezinsgrootte”, zo reageert Jeroen Sleurs van de Gezinsbond.
 1. Drinkwater wordt komende jaren tot 20 procent duurder
  Play
  45

  Drinkwater wordt komende jaren tot 20 procent duurder

  De afgelopen maand juli was de tweede droogste julimaand sinds het begin van de waarnemingen. De voorbije maand viel er in Ukkel maar 5,2 millimeter neerslag, terwijl dat normaal 76,9 millimeter is. Alleen juli 1885 was met 2,9 millimeter nog droger. De aanhoudende droogte heeft ook gevolgen voor de prijs van ons drinkwater: dat wordt de komende jaren tot 20 procent duurder, zo blijkt uit de tariefplannen van de watermaatschappijen die VTM Nieuws heeft kunnen inkijken.
 1. In Oekraïne klinkt scherpe kritiek op Krim-reisje van kersvers buitenlandminister Lahbib: “Van 'ontoelaatbaar’ tot ‘slag in het gezicht’”
  Play

  In Oekraïne klinkt scherpe kritiek op Krim-reis­je van kersvers buitenland­mi­nis­ter Lahbib: “Van 'ontoelaat­baar’ tot ‘slag in het gezicht’”

  De kersverse minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) ligt onder vuur omdat ze in juli vorig jaar als journaliste naar een festival trok op het Oekraïense schiereiland de Krim. Ze reisde daarvoor via Moskou. De situatie zou ruis op de lijn tussen Brussel en Kiev veroorzaken, en mogelijk ook voor problemen zorgen wanneer Lahbib naar Oekraïne zou willen afreizen, iets dat ze al aankondigde te willen doen.
 2. VIDEO. Ongeval of moord in Benidorm? Faroek trekt op onderzoek naar dodelijke val Dina (30) na emotionele oproep moeder
  Play

  VIDEO. Ongeval of moord in Benidorm? Faroek trekt op onderzoek naar dodelijke val Dina (30) na emotionele oproep moeder

  Toen de Belgische Dina in 2015 dood teruggevonden werd onderaan een klif in het Spaanse Benidorm, had haar moeder Carine (59) nog hoop dat het Spaanse gerecht haar moordenaar zou vinden. Alles leek ook op een moord: Dina werd zwaar gehavend en naakt teruggevonden met sporen van verstikking. Haar Spaanse vriend gaf maar liefst elf verschillende versies van de feiten. Toch seponeerde het Spaanse gerecht de zaak en gerechtigheid bleek na zeven jaar ijdele hoop. Na een emotionele oproep bij ‘VTM Nieuws’-gerechtsexpert Faroek Özgünes, trok Faroek samen met Carine terug naar de fatale plek in Benidorm, waar Dina volgens haar moeder vermoord werd.
 3. VIDEO. Zuhal Demir toont haar vakantiehuis(je) aan de kust: “Sinds ik minister ben, wil ik niet te ver gaan”
  Play
  Het Vakantiehuis

  VIDEO. In dit appartement(je) brengt Zuhal Demir haar vakanties door: "Ik kom hier graag met Rozanneke"

  Klein, maar fijn. Zo kan je het vakantiehuis van Vlaams minister Zuhal Demir (42) het best omschrijven. Zij brengt haar vakantie samen met dochtertje Rozanne (4) door in Koksijde, in een appartementje van de ouders van haar beste vriendin. Al van jongs af aan is de zee een geliefde bestemming voor haar. “Al was het vroeger niet evident om op vakantie te gaan”vertelt de minister aan Birgit Van Mol in de HLN Original ‘Het Vakantiehuis’.
 4. Ryanair-staking dit weekend: in totaal 69 vluchten afgelast en meer dan 12.000 passagiers getroffen

  Ryanair-sta­king dit weekend: in totaal 69 vluchten afgelast en meer dan 12.000 passagiers getroffen

  De gevolgen van de staking van Ryanair-piloten in België dit weekend nemen steeds grotere proporties aan. In Zaventem worden in totaal 20 vluchten geschrapt, waardoor ongeveer 3.600 passagiers getroffen worden. Op de luchthaven van Charleroi gaat het om 49 vluchten met zo’n 9.000 getroffen reizigers. Dat verneemt VTM NIEUWS-journalist Rob Van herck. Ryanair zelf schrijft in een persbericht “minimale” problemen te verwachten dit weekend.