1. Ziekenhuispersoneel uitgeput en échte piek moet nog komen: “Drive van eerste golf is helemaal weg nu”

  Ziekenhuis­per­so­neel uitgeput en échte piek moet nog komen: “Drive van eerste golf is helemaal weg nu”

  Nu het aantal besmettingen recordhoogtes bereikt, laat zich dat ook voelen in de ziekenhuizen zelf. Daar is het personeel uitgeput en zit het op haar tandvlees. Dat kon het actualiteitenmagazine ‘Telefacts NU’ zelf zien toen het de voorbije dagen meedraaide in ziekenhuizen in Aalst en Brussel. “Tijdens de eerste golf was iedereen erg gemotiveerd, maar die drive van toen is helemaal weg nu.”
 2. Waarom moeten horecazaken maandag pas sluiten? En kan ik nog op reis tijdens de herfstvakantie? Minister Vandenbroucke en Erika Vlieghe beantwoordden al uw vragen

  Waarom moeten horecaza­ken maandag pas sluiten? En kan ik nog op reis tijdens de herfstva­kan­tie? Minister Vandenbrou­c­ke en Erika Vlieghe beantwoord­den al uw vragen

  Nadat het Overlegcomité gisteren nieuwe maatregelen aankondigde, bleven tal van vragen onbeantwoord. Gaan we nog kerst en nieuwjaar kunnen vieren? Mogen kinderen van deur tot deur gaan met Halloween? En waarom gelden de maatregelen pas vanaf maandag? Minister van Gezondheid Frank Vandenbroucke en infectiologe Erika Vlieghe beantwoordden al uw vragen bij VTM NIEUWS.
 1. Intensivist Geert Meyfroidt over Trumps coronabesmetting: “Hij heeft voorbije maanden echt wel risicogedrag vertoond”

  Intensi­vist Geert Meyfroidt over Trumps coronabe­smet­ting: “Hij heeft voorbije maanden echt wel risicoge­drag vertoond”

  Donald Trump en zijn vrouw Melania zijn besmet met het coronavirus. Volgens zijn persoonlijke arts voelt de Amerikaanse president zich evenwel goed. Dat neemt niet weg dat de 74-jarige Trump statistisch gezien in een groep zit waar Covid-19 harder kan toeslaan dan bij andere patiënten. Dat bevestigt ook intensivist Geert Meyfroidt (KU Leuven) in VTM Nieuws.
 1. Van Ranst roept op om zelf contacten te beperken: “Men hoeft daarvoor niet te wachten op officiële maatregel”

  Van Ranst roept op om zelf contacten te beperken: “Men hoeft daarvoor niet te wachten op officiële maatregel”

  Ook viroloog Marc Van Ranst beaamt dat het beperken van nauwe contacten een goed idee is, gezien de huidige coronacijfers. In VTM NIEUWS benadrukte hij dat de officiële maatregel het toelaat om vijf nauwe contacten te onderhouden, maar dat dat uiteraard geen minimum is. “Iedereen is vrij om het aantal nauwe contacten zo laag mogelijk te houden, zonder dat daar een verplicht cijfer op geplakt wordt.”
 2. Hoe betrouwbaar zijn de updates over de gezondheid van Trump?

  Hoe betrouw­baar zijn de updates over de gezondheid van Trump?

  De artsen van de Amerikaanse president Donald Trump zijn optimistisch over zijn toestand: hij maakt het goed en zou morgen alweer het ziekenhuis mogen verlaten, zo meldden ze op een persconferentie. Maar dat betekent niet dat de president meteen weer zijn kiescampagne kan oppikken. Bovendien was de update van de artsen vandaag weer opvallend positief. Correspondente Greet De Keyser lichtte de persconferentie toe in het VTM NIEUWS.
 3. Wat heeft de coronacrisis gedaan met het geld van Vlaming? Bekijk De Grote Geldenquête in Telefacts NU

  Wat heeft de coronacri­sis gedaan met het geld van Vlaming? Bekijk De Grote Geldenquê­te in Telefacts NU

  Een half jaar na de uitbraak van de coronacrisis maakt ‘Telefacts NU’ de balans op: hoe hard heeft corona toegeslagen in onze portemonnee? Of zijn sommigen er financieel op vooruitgegaan? Vlamingen praten open over hun inkomen en wat corona voor hen heeft veranderd waaronder ook verschillende bekende Vlamingen, onder wie Tine Embrechts en Guga Baúl. Ook financieel expert van VTM NIEUWS Paul D’Hoore geeft duiding bij de resultaten van de enquête en stelt constructieve tips voor om goed om te gaan met deze financiële crisis.
 1. Heel wat ex-coronapatiënten kampen maanden later nog met neurologische problemen: “Op amper één minuut tijd stel ik vaak twee keer dezelfde vraag”

  Heel wat ex-coronapa­tiën­ten kampen maanden later nog met neurologi­sche problemen: “Op amper één minuut tijd stel ik vaak twee keer dezelfde vraag”

  Meer en meer mensen die maanden geleden Covid-19 doormaakten, hebben vandaag nog steeds neurologische problemen. Ze kampen onder meer met geheugenverlies of motorische problemen. Artsen en onderzoekers weten nog steeds niet precies welk effect het virus heeft op de hersenen, en vrezen dat er meer en meer gevallen zullen opduiken. “Ik zou het een pandemie met een lange start noemen”, zegt professor neurologie Paul Boon van het UZ Gent daarover.
 2. ‘Bewoner’ schrijft bladzijden vol verwijten aan personeel van woonzorgcentrum: brief blijkt afkomstig van eigen directie
  PREMIUM

  ‘Bewoner’ schrijft bladzijden vol verwijten aan personeel van woonzorg­cen­trum: brief blijkt afkomstig van eigen directie

  “Ik voel me soms als een poedel in het kapsalon. Terwijl ik gewassen word, staan twee verpleegsters te kwetteren over de kindjes die voor de eerste keer op het potje zijn geweest”. In een brief aan de 200 personeelsleden van het woonzorgcentrum in Arendonk spuwt ‘rusthuisbewoner’ Jos De Bie zijn gal over zijn leven in het rusthuis. Opvallend: de brief blijkt opgesteld door de directie.
 3. Advocaat Sven Mary over Reuzegommers: “Het is heel eigenaardig. Alsof niemand op het moment van die doop aanwezig was”

  Advocaat Sven Mary over Reuzegom­mers: “Het is heel eigenaar­dig. Alsof niemand op het moment van die doop aanwezig was”

  De Hasseltse raadkamer zou vandaag beslissen over de eventuele doorverwijzing van achttien ex-leden van studentenvereniging Reuzegom naar de strafrechter. De voorbije dagen hebben vijf partijen echter bijkomend onderzoek gevraagd, waardoor de beslissing van de raadkamer voor onbepaalde tijd werd uitgesteld. Sven Mary, die de familie van Sanda vertegenwoordigt, spreekt van een vertragingsmanoeuvre.
 1. Hans Kluge (WHO) over situatie in België: “Ik ben optimistischer dan in februari, maar we moeten er vroeg genoeg bij zijn”

  Hans Kluge (WHO) over situatie in België: “Ik ben optimisti­scher dan in februari, maar we moeten er vroeg genoeg bij zijn”

  Hans Kluge, de Europese directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zegt minder ongerust te zijn over de stijging van het aantal bevestigde coronabesmettingen in ons land dan bij de uitbraak van het virus in februari. Maar hij maant ook aan tot handelen. “Waarom zouden we het risico nemen om te wachten en om opnieuw in een situatie terecht te komen waarbij een nationale lockdown nodig is?”, reageert hij in Terzake op Canvas.
 2. Advocaat slachtoffer ‘Chiro-verkrachting’ klaagt dubbele moraal aan: “Kwetsbaar, minderjarig meisje werd als slet afgeschilderd”

  Advocaat slachtof­fer ‘Chi­ro-verkrach­ting’ klaagt dubbele moraal aan: “Kwetsbaar, minderja­rig meisje werd als slet afgeschil­derd”

  Het parket heeft vrijdag in de rechtbank van Oudenaarde drie jaar cel met uitstel gevraagd voor een Chiroleider die in 2018 tot twee keer toe een medeleidster zou hebben verkracht. Het meisje verwijt ook de Chiro dat ze de andere kant opkeken toen de zaak aan het licht kwam. “Men werkt hier duidelijk met een dubbele moraal: een jong meisje in een kwetsbare situatie wordt als slet afgeschilderd, en de daden van de meerderjarige man worden normaal bevonden. Zij werd niet geloofd, en dat komt zeer hard aan”, vertelt haar advocaat Abderrahim Lahlali aan VTM Nieuws.
 1. Preformateur Lachaert: “Voor hervormingen heb je soms tien jaar nodig, we willen België 2.0 maken”

  Preforma­teur Lachaert: “Voor hervormin­gen heb je soms tien jaar nodig, we willen België 2.0 maken”

  Een verrassende wending: de koning stuurt Egbert Lachaert (Open Vld) en Conner Rousseau (sp.a) het veld in als preformateurs. De meeste partijen gingen ervan uit dat het Lachaert en Magnette zouden zijn, maar MR-voorzitter Bouchez verzette zich daartegen. De twee brengen ten laatste op 11 september verslag uit bij de koning. In een persmededeling is sprake van een project van tien jaar. “Voor hervormingen heb je die tijd soms nodig, we willen België 2.0 maken”, klonk het uit de mond van Lachaert in het ‘VTM Nieuws’.
 2. Vroegere vriendin Sanda Dia teleurgesteld over uitstel in zaak-Reuzegom: “Voor ons is proces deel van verwerking”

  Vroegere vriendin Sanda Dia teleurge­steld over uitstel in zaak-Reuzegom: “Voor ons is proces deel van verwerking”

  Woensdag raakte bekend dat zeker twee advocaten van de verdediging in de zaak tegen de leden van studentenvereniging Reuzegom die betrokken waren bij de fatale studentendoop in 2018, bijkomende onderzoeksdaden zullen vragen, waardoor de zaak voor onbepaalde tijd uitgesteld zal worden. Het nieuws over het uitstel kwam hard aan bij Julie Serrien, de vroegere vriendin van Sanda Dia: “Het proces is voor ons deel van het verwerkingsproces”, vertelt ze in VTM Nieuws.
 3. Politierapport over arrestatie Chovanec verzwijgt details over geweld: “Dit verslag is op zijn minst onvolledig”
  Play

  Politierap­port over arrestatie Chovanec verzwijgt details over geweld: “Dit verslag is op zijn minst onvolledig”

  Het politieverslag van de luchthavenpolitie van Charleroi beschrijft uitvoerig wat er is gebeurd tijdens de arrestatie van de Slovaak Jozef Chovanec op de luchthaven, maar verzwijgt de details over wat er nadien is gebeurd in de politiecel. Dat ontdekte VTM Nieuws na inzage in het rapport. “Dit rapport is op zijn minst onvolledig”, vindt gerechtsjournalist Faroek Ozgunes.
 1. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts beantwoordt jullie vragen: “Start van nieuwe schooljaar is kantelmoment”

  Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts beant­woordt jullie vragen: “Start van nieuwe schooljaar is kantelmo­ment”

  De start van het nieuwe schooljaar is een kantelmoment, niet alleen voor het onderwijs, maar voor de hele samenleving. Dat zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). De minister beantwoordde zondag enkele veelgestelde vragen over het nieuwe schooljaar in het VTM Nieuws. “Ja, er zijn risico’s aan verbonden, en ja er zullen besmettingen zijn. Er zullen klassen en misschien zelfs scholen in quarantaine geplaatst moeten worden, maar we moeten leren leven met Covid-19 zonder onze en welvaart en ons welzijn overboord te gooien”, klinkt het.
 1. Enkel N-VA-regeringscommissaris blijft bij klacht tegen Van Ranst: “Dit lijkt meer en meer op politieke heksenjacht”

  Enkel N-VA-regerings­com­mis­sa­ris blijft bij klacht tegen Van Ranst: “Dit lijkt meer en meer op politieke heksen­jacht”

  Het zit er bovenarms op tussen bedrijfsleider en N-VA-regeringscommissaris Rudi De Kerpel en professor Marc Van Ranst. De Kerpel verwijt de viroloog dat hij “ongenuanceerde en roekeloze uitspraken” deed die tot verwarring bij de bevolking en economische schade zouden hebben geleid. Hij onderneemt juridische stappen. Samen met vijf andere bedrijfsleiders startte De Kerpel ook een petitie. “Dit lijkt meer en meer op een politieke heksenjacht”, reageert Van Ranst.
 1. Maximum aantal reizigers per station, treinen mogen maar tot tachtig procent gevuld zijn: “Kom dit weekend niet naar de kust”

  Maximum aantal reizigers per station, treinen mogen maar tot tachtig procent gevuld zijn: “Kom dit weekend niet naar de kust”

  De NMBS, de kustburgemeesters, de politie en de bevoegde minister hebben een akkoord bereikt over het komende weekend aan zee. Alle overheden zullen de komende dagen ontraden om naar de kust af te zakken. Er zal ook een maximum aantal reizigers per station en trein toegelaten worden en er wordt gesnoeid in het zomeraanbod. Amokmakers worden zo snel mogelijk gesignaleerd aan de politie. De burgemeesters reageren opgelucht.
 2. Ben Weyts stuurt richtlijnen rond ventilatie op school bij na reportage VTM Nieuws: ramen en deuren blijven liefst open

  Ben Weyts stuurt richtlij­nen rond ventilatie op school bij na reportage VTM Nieuws: ramen en deuren blijven liefst open

  Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) stuurt de richtlijnen over ventilatie en verluchting in klaslokalen bij. Zo is de aankoop van een CO2-meter aanbevolen en wordt aangeraden om ramen en deuren open te houden. Minstens moet de klasdeur op elk moment op een kier blijven staan. "Als de inzichten evolueren, dan moeten wij mee evolueren. Dan nemen we onze verantwoordelijkheid en actualiseren we de draaiboeken", zegt Weyts.
 3. Van Ranst scherp voor MR-minister: “Zonder bubbel van 15 hadden we grote vakantie zonder tweede golf kunnen hebben”

  Van Ranst scherp voor MR-minister: “Zonder bubbel van 15 hadden we grote vakantie zonder tweede golf kunnen hebben”

  Viroloog Marc Van Ranst heeft op Twitter uitgehaald naar de politici, vooral bij de Franstalige partij MR, die vinden dat hij te strenge maatregelen verdedigt. Van Ranst haalde er onder andere de coronakaart van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) bij waarop heel België nu donkeroranje gekleurd is. Ook pleitte hij nogmaals tegen de bubbel van 15 wisselende sociale contacten per week.