1. Waarom vraagt Rusland zelf een spoedzitting over Boetsja bij VN-Veiligheidsraad? “Rusland is zeker dat het kan aantonen dat de beelden geënsceneerd zijn”
  Play

  Waarom vraagt Rusland zelf een spoedzit­ting over Boetsja bij VN-Veilig­heids­raad? “Rusland is zeker dat het kan aantonen dat de beelden geënsce­neerd zijn”

  Rusland heeft de VN-Veiligheidsraad opgeroepen in spoedzitting bijeen te komen om zich uit te spreken over de gebeurtenissen in Boetsja, waar na de terugtrekking van de Russen honderden lichamen van burgers werden ontdekt. De VN-zitting komt er echter niet, waarop uitgerekend Rusland zelf boos reageerde. Wat betekent dat? “Rusland is overtuigd dat het kan aantonen dat de beelden geënsceneerd zijn en Rusland helemaal geen oorlogsmisdaden heeft gepleegd", aldus Robin Ramaekers bij VTM Nieuws.
 1. Gerechtsjournalist Faroek Özgünes na heisa over beelden Sanda Dia: “Advocaat heeft mij ‘go’ gegeven voor uitzenden van beelden”
  Play

  Ge­rechtsjour­na­list Faroek Özgünes na heisa over beelden Sanda Dia: “Advocaat heeft mij ‘go’ gegeven voor uitzenden van beelden”

  De vader van Sanda Dia is ontstemd over de beelden waarop de laatste uren van zijn zoon te zien zijn, en die donderdag door VTM en Het Laatste Nieuws verspreid werden. “Niemand heeft mij mijn mening gevraagd”, zei Ousmane Dia daarover. Volgens onze gerechtsjournalist Faroek Özgünes heeft een van de advocaten van de nabestaanden wel degelijk een ‘go’ gegeven.
 2. Kristof Calvo: “We moeten rijkdom herverdelen en kijken naar oorlogsbijdrage van allerrijksten”
  Play

  Kristof Calvo: “We moeten rijkdom herverde­len en kijken naar oorlogsbij­dra­ge van allerrijk­sten”

  Door de oorlog in Oekraïne swingen de inflatiecijfers de pan uit. Dat doet ondernemersorganisaties Voka en VBO oproepen tot een indexsprong. Groen-kamerlid Kristof Calvo (35) liet in de studio van VTM NIEUWS verstaan dat dat niet aan de orde is. Op de vraag of hij zich kandidaat zal stellen om Meyrem Almaci (46) op te volgen als partijvoorzitter, wilde Calvo niet ingaan: “Wat mij betreft, mogen we partijvoorzitters afschaffen.”
 1. Romina Van Camp praat exclusief met Russische ambassadeur: “Weggestuurde ‘diplomaten’ stonden al langer op zwarte lijst van staatsveiligheid”
  Play

  Romina Van Camp praat exclusief met Russische ambassa­deur: “Wegge­stuur­de ‘diplomaten’ stonden al langer op zwarte lijst van staatsvei­lig­heid”

  De Russische ambassadeur Alexander Tokovinin pikt het niet dat de Belgische regering 21 van zijn medewerkers het land uitzet. Onze veiligheidsdiensten verdenken die mensen van spionage. “Dat is compleet ongegrond”, zegt de ambassadeur in een exclusief interview met VTM NIEUWS. “De Belgische ambassade in Rusland kan zich aan een tegenreactie verwachten, want in diplomatie geldt het ‘1 voor 1’-principe”, vertelt journaliste Romina Van Camp.
 1. Slachtoffer Antonio getuigt over het dodelijk ongeval in Strépy: “Er lagen overal lichamen binnen de 200 meter”
  Play

  Slachtof­fer Antonio getuigt over het dodelijk ongeval in Strépy: “Er lagen overal lichamen binnen de 200 meter”

  Antonio Gava wandelt in Strépy tussen de carnavalisten wanneer er een auto inrijdt op de groep. Een dag na de verschrikkelijke feiten getuigt de man over het dodelijk ongeval. Antonio is zelf lichtgewond, maar de mentale klap is groot. “Als ik me op een moment alleen voel, stort ik helemaal in”, vertelt hij emotioneel. “Ik vind dat het gerecht zijn werk moet doen en streng moet zijn”, getuigt de man.
 2. Waarom maar twee kerncentrales openhouden terwijl we er zeven hebben? Premier De Croo beantwoordt uw vragen over het energiedossier
  Play
  energie

  Waarom maar twee kerncentra­les openhouden terwijl we er zeven hebben? Premier De Croo beant­woordt uw vragen over het energiedos­sier

  Deze week kwam de federale regering naar buiten met twee energieakkoorden. Dinsdag waren er maatregelen om de hoge energieprijzen te helpen drukken. Vrijdagavond stelde de regering de plannen voor de kernuitstap voor. Waarom moet de burger hernieuwbare energie gebruiken, maar laat de overheid gascentrales bouwen? Wat gaat het openhouden van de kerncentrales ons kosten? In de studio van VTM NIEUWS beantwoordt premier Alexander De Croo (Open Vld) uw vragen over het energiedossier.
 1. Griekse consul Manolis verlaat als laatste EU-diplomaat de stad Marioepol: “Wat ik daar gezien heb, gaat mijn verstand te boven”
  Play

  Griekse consul Manolis verlaat als laatste EU-diplomaat de stad Marioepol: “Wat ik daar gezien heb, gaat mijn verstand te boven”

  De Griekse consul Manolis Androulakis heeft als laatste EU-diplomaat de stad Marioepol verlaten. Zijn getuigenis op de luchthaven van Athene is schokkend. “Wat ik daar gezien heb, en ik hoop dat niemand dit ooit nog ziet, gaat mijn verstand te boven”, vertelt hij. Geen enkele Oekraïense stad is zo zwaar getroffen door Russische bombardementen als Marioepol. En zelfs toen alles gebombardeerd was, bleven de aanvallen doorgaan. Androulakis is diep teleurgesteld en bedroefd: “Het is een wonde die niet makkelijk zal helen.” Marioepol zal toegevoegd worden aan de lijst van steden die door oorlogen volledig verwoest zijn.
 2. Mogelijk herkwalificatie, maar wat betekent dat? "Zo viseert men ook iemand die emmer water gooide"

  Mogelijk herkwalifi­ca­tie, maar wat betekent dat? "Zo viseert men ook iemand die emmer water gooide"

  De rechtbankvoorzitter had gisteren op het einde van de zittingsdag in het Reuzegomproces nog een verrassing in petto. Ze liet weten dat ze herkwalificaties van de aanklachten in het debat wil brengen. Ze overweegt om de aanklacht te herformuleren tot de klassieke slagen en verwondingen, zonder het oogmerk te doden. Daarmee zouden meer Reuzegommers geviseerd worden, legt Faroek Özgünes uit in VTM NIEUWS. “Iedereen die ook maar een papje heeft gemaakt of water heeft gegooid, valt daar dan onder.”
 1. Honderden Oekraïners wachten aan de Heizel op hun registratie: “We trillen bij het geluid van explosies”
  Play

  Honderden Oekraïners wachten aan de Heizel op hun registra­tie: “We trillen bij het geluid van explosies”

  Honderden Oekraïense vluchtelingen proberen zich in ons land te laten registreren. Dat kan vanaf vandaag in het nieuwe onthaalcentrum aan Paleis 8 op de Heizel. Oksana, die in Temse woont, is haar familie zelf gaan ophalen aan de grens met Polen. Alla en Kateryna komen uit Odesa en lieten alles achter: “Elk moment kan de oorlog bij ons zijn. We trillen bij elk geluid van explosies en je bent nooit zeker dat je ongedeerd blijft”, vertelt Kateryna aan ‘VTM Nieuws’.
 2. Gespannen sfeer in Odesa, waar Robin Ramaekers verslag uitbrengt: “Schoten zijn bedoeld om ons erop te wijzen dat we hier niet mogen zijn”
  Play

  Gespannen sfeer in Odesa, waar Robin Ramaekers verslag uitbrengt: “Schoten zijn bedoeld om ons erop te wijzen dat we hier niet mogen zijn”

  Onze oorlogsjournalist Robin Ramaekers is momenteel in de Oekraïense havenstad Odesa. De stad is mogelijks een van de volgende doelwitten van Rusland. De spanning zit er dan ook goed in bij de mensen. Wanneer Robin op stap is met een vrouw die haar hond uitlaat, horen ze plots schoten. “Stop met filmen!”, roepen de inwoners. “Die schoten zijn bedoeld om ons erop te wijzen dat we hier niet mogen zijn”, vertelt Robin.
 1. Wat zijn de Russen nog van plan? Ex-kolonel Housen: “Ze zullen nog meer en grover geweld gebruiken, maar conflict zal niet uitbreiden over grenzen van Oekraïne”
  Play

  Wat zijn de Russen nog van plan? Ex-kolonel Housen: “Ze zullen nog meer en grover geweld gebruiken, maar conflict zal niet uitbreiden over grenzen van Oekraïne”

  Een week na de Russische invasie in Oekraïne blijven de Russen verschillende steden aanvallen, en daarbij maken ze gebruik van steeds heviger geweld. Wat zijn de Russen van plan in Kiev? En hoelang kunnen ze deze oorlog nog volhouden? Gewezen kolonel van het Belgische leger en kenner van van de Russische strijdmacht Roger Housen beantwoordde deze en andere kijkersvragen over de oorlog in Oekraïne in de studio van VTM Nieuws.
 2. Enorm Russisch konvooi van maar liefst 60 kilometer lang rukt op: waar bevindt het zich op dit moment?
  Play

  Enorm Russisch konvooi van maar liefst 60 kilometer lang rukt op: waar bevindt het zich op dit moment?

  Een Russisch konvooi met tanks en soldaten is ondertussen opgerukt tot op amper 25 kilometer van Kiev. Het is een enorme kolonne van liefst 60 kilometer lang. Ondanks vredesgesprekken gisteren, is er vannacht hevig gevochten. Onder andere in Charkov, de tweede grootste stad, waren verschillende raketinslagen. Volgens de VN zijn er ondertussen al 406 burgers gedood. Daar zijn ook tientallen kinderen bij.
 1. Wat zijn de gevolgen van stikstofakkoord voor de landbouwsector? En hoe zullen mensen na de bouwshift vergoed worden? Jan Jambon beantwoordt alle vragen
  Play

  Wat zijn de gevolgen van stikstofak­koord voor de landbouw­sec­tor? En hoe zullen mensen na de bouwshift vergoed worden? Jan Jambon beant­woordt alle vragen

  De Vlaamse regering bereikte afgelopen nacht een akkoord over twee moeilijke dossiers: het stikstofprobleem en de bouwshift. Maar wat zijn de gevolgen voor de Vlaamse landbouwsector? En wat met de grondeigenaars van wie de bouwgrond plots herbestemd wordt naar landbouw, natuur of ander groen? Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) beantwoordt enkele prangende vragen bij VTM Nieuws.