1. Kan ik gratis PCR-tests nu al reserveren? En zal er gecontroleerd worden? Vandenbroucke over nieuwe reisregels
  9

  Kan ik gratis PCR-tests nu al reserveren? En zal er gecontro­leerd worden? Vandenbrou­c­ke over nieuwe reisregels

  De regels rond reizen liggen vast voor deze zomer. Belangrijke boodschap na het Overlegcomité van vrijdag: het Europees Digitaal Covidcertificaat vormt de basis, wie niet volledig gevaccineerd is heeft een recente negatieve coronatest of een bewijs van herstel nodig. Maar zal er ook gecontroleerd worden? En kunnen landgenoten die nog niet volledig gevaccineerd zijn nu al hun gratis PCR-tests reserveren? Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) beantwoordt in VTM Nieuws enkele vragen over de reisregels die vanaf 1 juli zullen gelden.
 2. Van Gucht: “Noodrem tegen verspreiding gevaarlijke varianten is zeer goede zaak”
  Play
  16

  Van Gucht: “Noodrem tegen versprei­ding gevaarlij­ke varianten is zeer goede zaak”

  De noodrem die de verschillende regeringen inbouwen om de verspreiding van gevaarlijke varianten tegen te gaan is voor Sciensano-viroloog Steven Van Gucht een heel goede zaak. “Dat is een heel belangrijke procedure”, zei Van Gucht in VTM NIEUWS. “Testen helpt wel, maar dat is absoluut geen garantie. Dat hebben we enkele weken geleden nog gezien bij de Indiase studenten. Daarom is in quarantaine gaan het enige goede middel, of je nu gevaccineerd bent of niet.”
 1. Familie jongste verdachte (14) in verkrachtingszaak leeft ondergedoken: “Doodsbedreigingen gekregen”
  Play

  Familie jongste verdachte (14) in verkrach­tings­zaak leeft ondergedo­ken: “Doodsbe­drei­gin­gen gekregen”

  De familie van de jongste verdachte (14) van de groepsverkrachting in Gent moet onderduiken wegens doodsbedreigingen. Dat meldt de advocaat van de tiener aan VTM NIEUWS. Hij roept op tot redelijkheid en vraagt om het gerecht zijn werk te laten doen. “Hun adres en naam staan op het internet. Er moet maar een gek rondlopen die iets doms wil doen”, zegt meester Marc Schollier.
 2. Viroloog Van Gucht: "We moeten voorzichtig zijn met het oog op versoepelingen”
  Play
  14

  Viroloog Van Gucht: "We moeten voorzich­tig zijn met het oog op versoepe­lin­gen”

  Viroloog Steven Van Gucht zegt dat we voorzichtig moeten blijven. “Zeker met het oog op versoepelingen”, klinkt het bij VTM Nieuws. “Ik maak me iets meer zorgen over de privécontext. Denk maar aan thuisfeesten van vijftig man zonder regels. Dat gaat net iets te ver.” Ook zegt Van Gucht dat we de situatie in het Verenigd Koninkrijk, waar momenteel de Indiase variant heerst, goed moeten opvolgen. “Wat daar gebeurt, staat ons misschien ook te wachten.”
 1. Premier De Croo: "Onaanvaardbaar dat iemand op de OCAD-lijst actief is bij Defensie en toegang krijgt tot wapens”
  Play

  Premier De Croo: "Onaan­vaard­baar dat iemand op de OCAD-lijst actief is bij Defensie en toegang krijgt tot wapens”

  Jürgen Conings, de man naar wie momenteel druk gezocht wordt, had in het verleden al eens bedreigingen geuit en staat op de terroristenlijst van het OCAD. “Het is onaanvaardbaar dat iemand op de OCAD-lijst actief is binnen Defensie en toegang krijgt tot wapens”, reageert premier Alexander De Croo (Open Vld) bij VTM NIEUWS. Defensie en de veiligheidsdiensten komen morgen met een analyse.