1. Burgemeester van Edegem geïrriteerd: “Duizenden in quarantaine door de nalatigheid van enkelen”

  Burgemees­ter van Edegem geïrri­teerd: “Duizenden in quarantai­ne door de nalatig­heid van enkelen”

  Twee scholen, in Edegem en Kontich, sluiten een week de deuren vanwege de nieuwe Britse coronavariant. Ondertussen moeten alle leerkrachten, leerlingen én hun gezinnen - duizenden mensen - in quarantaine. Koen Metsu (N-VA), de burgemeester van Edegem die door het hele gebeuren nu ook zelf in quarantaine zit, wil niet met de vinger wijzen maar spreekt toch van een “verpletterende verantwoordelijkheid”. Eén gezin zou zich blijkbaar niet aan de maatregelen hebben gehouden na een skireis.
 1. Agente getuigt over rellen in Brussel en aanval op collega: “Ik zag dat die mannen schopten om het leven uit haar te schoppen”
  Play

  Agente getuigt over rellen in Brussel en aanval op collega: “Ik zag dat die mannen schopten om het leven uit haar te schoppen”

  Een agente die vorige woensdag gewond raakte bij de rellen in Sint-Joost-ten-Node en Schaarbeek, doet anoniem haar verhaal bij VTM Nieuws, om te schetsen hoe ernstig de situatie was. Zij en nog andere agenten werden helemaal ingesloten door de relschoppers. Eén van haar collega’s werd in mekaar geslagen en geschopt, terwijl zij machteloos moest toekijken.
 2. Vandenbroucke over oprukkende Britse variant: “We moeten waakzaam zijn en ons beducht zijn van het gevaar”

  Vandenbrou­c­ke over oprukkende Britse variant: “We moeten waakzaam zijn en ons beducht zijn van het gevaar”

  Na de uitbraak van de Britse variant van het coronavirus in het West-Vlaamse Houthulst, roept minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) op tot “kort op de bal spelen”. “Ik vind dat de burgemeester in Houthulst zeer goed reageert. We moeten zeer breed testen, zodanig dat andere mensen die besmet zijn meteen geïsoleerd worden”. “We moeten waakzaam zijn en ons beducht zijn van het gevaar”, aldus de minister aan VTM Nieuws.
 3. Van Ranst: "Zonder twijfel honderden gevallen van coronavarianten in ons land”

  Van Ranst: "Zonder twijfel honderden gevallen van coronavari­an­ten in ons land”

  Viroloog Marc Van Ranst is er zeker van dat er nu al honderden mensen in ons land besmet zijn met varianten van het coronavirus. Dat zei hij gisteren in de studio van VTM NIEUWS. Op dit moment zijn er zowat honderd gevallen vastgesteld van afwijkende varianten van het coronavirus. “Dat is natuurlijk een steekproef, dus waarschijnlijk moet je dat met honderd vermenigvuldigen”, aldus Van Ranst vandaag op Radio 1.
 1. Van twaalf uur durende avondklok tot FFP2-masker om te winkelen: zo pakken onze buurlanden de strijd tegen besmettelijke varianten aan

  Van twaalf uur durende avondklok tot FF­P2-mas­ker om te winkelen: zo pakken onze buurlanden de strijd tegen besmette­lij­ke varianten aan

  De verschillende mutaties van het coronavirus leiden tot grote zenuwachtigheid bij wereldleiders. De maatregelen die genomen worden, verschillen echter van land tot land. In heel Frankrijk geldt vanaf morgen een avondklok van 18 tot 6 uur. In de Duitse deelstaat Beieren mag winkelen of reizen op het openbaar vervoer vanaf maandag enkel nog met een FFP2-masker. Bondskanselier Angela Merkel bestudeert of die maatregel kan uitgebreid worden naar het hele land. Een overzicht.
 2. Eerste slachtoffer (83) van Zuid-Afrikaanse variant komt uit Oostende, ook mantelzorger uit Oostkamp besmet: “Familie in aangescherpte quarantaine”
  Oostende

  Eerste slachtof­fer (83) van Zuid-Afrikaanse variant komt uit Oostende: “Familie in aange­scherp­te quarantai­ne”

  Het eerste Belgische slachtoffer van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus, tevens de eerste vastgestelde besmetting in ons land, stierf in het AZ Sint-Jan campus Henri Serruys in Oostende. Het gaat om een Oostendse vrouw van 83 jaar, zonder reisgeschiedenis. Ook de zus van de vrouw, die haar mantelzorger is en in Oostkamp woont, is besmet. “De familie gaat nu in verscherpte quarantaine”, zegt burgemeester Jan De Keyser.
 3. Grondwettelijk Hof: geen terugdraaiende teller voor eigenaars zonnepanelen, “morgen bekijken welke opties er nog zijn”

  Grondwette­lijk Hof: geen terugdraai­en­de teller voor eigenaars zonnepane­len, “morgen bekijken welke opties er nog zijn”

  Het Grondwettelijk Hof heeft de Vlaamse regeling rond de terugdraaiende teller vernietigd, maar niet met terugwerkende kracht. De eigenaars van zonnepanelen in Vlaanderen mogen dus niet tot vijftien jaar gebruik maken van een terugdraaiende teller. Gebruikers mogen wel de voordelen behouden die ze tot op vandaag hebben genoten. “Op basis van de analyse van het vonnis trek ik morgen naar de ministerraad om met mijn collega’s van de Vlaamse regering te bespreken welke opties er nog zijn of niet meer zijn voor de getroffen gezinnen”, reageert Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. Ze wijst erop dat een overheid betrouwbaar moet zijn naar de burgers toe. De Vlaamse regering en het Vlaamse parlement zetten in 2019 het licht op groen voor de regeling, hoewel er toen al een negatief advies over was.
 4. Bart De Pauw na afloop van de zitting: “Ik heb me eigenlijk nooit verdedigd. Ik zou dat graag in de rechtbank willen doen”
  Play

  Bart De Pauw na afloop van de zitting: “Ik heb me eigenlijk nooit verdedigd. Ik zou dat graag in de rechtbank willen doen”

  Het proces tegen televisiemaker Bart De Pauw (52) is vandaag van start gegaan in de correctionele rechtbank van Mechelen. Het ging om een inleidende zitting. “Er is drie jaar lang vanalles over mij verschenen. Ik heb drie jaar lang gezwegen. Ik ben blij dat het proces eindelijk kan beginnen, zodat ik mijn verhaal kan doen. En dan is het aan de rechtbank om te oordelen”, zei De Pauw na afloop. De officiële aanklacht tegen de televisiemaker luidt ‘belaging en elektronische overlast’. Daarop staan straffen tot twee jaar cel en tot 2.400 euro boete.
 1. Politicoloog Van Aelst over impeachment: “Het zal Trump-aanhangers nog verder samenbrengen”

  Politico­loog Van Aelst over impeach­ment: “Het zal Trump-aanhangers nog verder samenbren­gen”

  Na de bestorming van het Capitool door aanhangers van Donald Trump afgelopen woensdag, hangt Donald Trump een nieuw impeachment boven het hoofd. Peter Van Aelst, onderzoeksprofessor politieke wetenschappen aan UAntwerpen, is ervan overtuigd dat een impeachment geen oplossing zal bieden. Integendeel, volgens hem zullen de Trump-aanhangers zich nog meer verenigen. Ook Kamerlid en Amerika-kenner Theo Francken (N-VA) vindt impeachment geen goed idee. Dat heeft hij gezegd in de studio van VTM NIEUWS.
 1. Amerikakenner David Criekemans: “Piste om Trump af te zetten wellicht uit de weg”
  Play

  Amerikaken­ner David Criekemans: “Piste om Trump af te zetten wellicht uit de weg”

  Nu de Amerikaanse president Donald Trump heeft verklaard dat de machtsoverdracht naar verkozen president Joe Biden ordentelijk zal gebeuren, is de piste om hem in de laatste dagen van zijn ambtstermijn nog af te zetten via het 25ste amendement van de Grondwet wellicht van de baan. Dat zegt professor buitenlands beleid aan de Universiteit Antwerpen David Criekemans bij HLN Live. De fysieke aanwezigheid van Trump is ook niet per se nodig voor die machtsoverdracht, legt hij uit. “Trump kan in principe naar Mar-a-Lago.”
 1. Woordvoerster van slachtoffers Liesbet Stevens: “We wilden jacht naar hun identiteit in zaak Bart De Pauw vermijden”

  Woordvoer­ster van slachtof­fers Liesbet Stevens: “We wilden jacht naar hun identiteit in zaak Bart De Pauw vermijden”

  De negen slachtoffers in de zaak Bart De Pauw zijn vandaag - eerder dan voorzien- uit de anonimiteit getreden na een perslek. Hun namen zouden bij de volgende zitting - gepland voor volgende week - sowieso bekendgemaakt worden. “We wilden vermijden dat er een jacht zou ontstaan naar de identiteit van de slachtoffers”. Dat zegt Liesbet Stevens, woordvoerster van de slachtoffers en adjunct-directrice van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen en de woordvoerster van de slachtoffers in een gesprek met VTM NIEUWS.
 1. Minister Vandenbroucke vraagt begrip voor trage opstart vaccincampagne: “Wij zijn niet bij de snelste, we zijn voorzichtig”

  Minister Vandenbrou­c­ke vraagt begrip voor trage opstart vaccincam­pag­ne: “Wij zijn niet bij de snelste, we zijn voorzich­tig”

  Terwijl andere landen er al volop mee gestart zijn, is het bij ons nog altijd uitkijken naar de start van de vaccinatiecampagne woensdag, al dient deze week nog om te oefenen. Volgende week begint pas het echte werk. “Wij zijn niet bij de snelste, maar we zijn voorzichtig”, zei minister Frank Vandenbroucke in VTM NIEUWS. Vandenbroucke blikte ook vooruit op het Overlegcomité van komende vrijdag. “We gaan geen enkele definitieve beslissing nemen, maar hopelijk kunnen we sommige sectoren zoals kappers meer perspectief geven.”
 1. Vlaams Belang neemt federaal coronabeleid op de korrel op nieuwjaarsreceptie

  Vlaams Belang neemt federaal coronabe­leid op de korrel op nieuwjaars­re­cep­tie

  Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken nam het Belgische coronabeleid stevig op de korrel in zijn nieuwjaarstoespraak. “België maakt zich wereldwijd on-ge-loof-lijk belachelijk met zijn vaccinatiebeleid en dat is voor 100 procent de schuld van Frank Vandenbroucke”, speechte hij. Van Grieken koestert wel “de hoop dat 2021 het jaar van de vrijheid wordt.” Door de coronamaatregelen ging de nieuwsjaarsreceptie volledig digitaal door.
 2. Premier De Croo wil dat vaccincampagne volgende week op volle toeren komt: “Vaccin in de frigo doet niet wat het moet doen, het moet toegediend worden”

  Premier De Croo wil dat vaccincam­pag­ne volgende week op volle toeren komt: “Vaccin in de frigo doet niet wat het moet doen, het moet toegediend worden”

  Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft deze avond tijdens de nieuwjaarsreceptie van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, te kennen gegeven dat het op Europees niveau de ambitie moet zijn om de actieve bevolking voor de zomer aan bod te laten komen voor vaccinatie. Vanaf volgende week moet de vaccinatiecampagne in ons land volgens de premier op volle snelheid komen. “Het tempo moet drastisch omhoog.”