1. Vandenbroucke: “Als burgemeesters afstand niet kunnen garanderen, gaan koopzondagen niet door”

  Vandenbrou­c­ke: “Als burgemees­ters afstand niet kunnen garanderen, gaan koopzonda­gen niet door”

  In heel wat Vlaamse steden worden in de maand december koopzondagen georganiseerd. Dat blijkt uit een rondvraag van VTM Nieuws. Winkeliers moeten ervoor zorgen dat shoppers in hun winkels de strenge voorwaarden volgen, maar het zijn de steden en gemeenten die in de winkelstraten alles in goede banen zullen moeten leiden. Minister van Gezondheid Frank Vandenbroucke was duidelijk in VTM Nieuws: “Er is een heel belangrijke zin in het nieuwe ministeriële besluit dat er aankomt. Als een burgemeester de afstand niet kan garanderen, dan mag hij niet openen.”
 2. Enquête: een op de drie huisartsen wil zich niet vaccineren

  Enquête: een op de drie huisartsen wil zich niet vaccineren

  Er komt een campagne om huisartsen aan te moedigen om zich te laten vaccineren tegen Covid-19, en het ook aan te bevelen aan de patiënten. Uit een enquête van de Artsenkrant blijkt dat 37 procent - meer dan één op de drie - nog te veel vragen heeft bij het vaccin en het zélf niet zou gebruiken. De bevraging waaraan 830 huisartsen deelnamen, dateert van begin oktober, nog vóór de farmabedrijven uitpakten met de hoge effectiviteit van de vaccins.
 1. Van Gucht: “Kies een feestdag. Als we elkaar besmetten met Kerstmis zijn we zelf besmettelijk op Nieuwjaar”
  Play

  Van Gucht: “Kies een feestdag. Als we elkaar besmetten met Kerstmis zijn we zelf besmette­lijk op Nieuwjaar”

  Als het van MR-voorzitter George-Louis Bouchez afhangt, vieren we Kerstmis niet op Skype. “Kerst vieren met drie of vier personen moet toch mogelijk zijn”, vraagt hij zich af. Viroloog Steven Van Gucht roept hoe dan ook om de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen. “Als we elkaar besmetten op Kerstmis, zijn we zelf besmettelijk op Nieuwjaar. Kies een feestdag.”
 2. Van Damme: “Zeer grote kans dat vaccin in ons land gratis wordt aangeboden”

  Van Damme: “Zeer grote kans dat vaccin in ons land gratis wordt aangeboden”

  Indien er verschillende coronavaccins op de markt komen, verwacht prof. dr. Pierre Van Damme (UAntwerpen) geen verschil in kwaliteit. “De kans is heel groot dat andere vaccins die nu in onderzoeksfase 3 zijn, ook in de buurt van de 90 procent (effectiviteit, red.) gaan eindigen, wat heel positief nieuws is.” Farmareus Pfizer maakte maandag bekend dat hun coronavaccin volgens voorlopige onderzoeksresultaten voor 90 procent effectief is bij het voorkomen van een besmetting. Epidemioloog Van Damme gaf op VTM NIEUWS antwoord op vragen van kijkers.
 3. Gegevens van zo'n 50.000 bedrijven op het internet, waaronder ook Belgische firma’s

  Gegevens van zo'n 50.000 bedrijven op het internet, waaronder ook Belgische firma’s

  Op internet circuleert een lijst met 50.000 bedrijven en organisaties waarvan je met een paar muisklikken in het computersysteem kunt geraken. Op de lijst staan ook namen van Belgische firma’s. VTM Nieuws heeft in een handomdraai toegang kunnen krijgen tot de namen, wachtwoorden, e-mails en bestanden van honderden werknemers. Het gaat vooral om KMO’s, maar ook om een overheidsdienst en een politiezone.
 1. Is resultaat van Pfizer werkelijk reden om te juichen? Steven Van Gucht: “Heel goed resultaat, maar het virus zal je er niet helemaal mee wegkrijgen”

  Is resultaat van Pfizer werkelijk reden om te juichen? Steven Van Gucht: “Heel goed resultaat, maar het virus zal je er niet helemaal mee wegkrijgen”

  Het vaccin dat farmareus Pfizer momenteel aan het ontwikkelen is, is voor 90 procent effectief. Dat betekent dat het kandidaat-vaccin negen op de tien mensen beschermt tegen een besmetting met het coronavirus. “Dat is bijzonder hoog”, zegt ook viroloog Steven Van Gucht bij VTM NIEUWS. “Het griepvaccin beschermt slechts 50 procent van de mensen."
 2. Biostatisticus Geert Molenberghs: “Volhouden, ook als de curves beginnen dalen”

  Biostatis­ti­cus Geert Molen­berghs: “Volhouden, ook als de curves beginnen dalen”

  Professor biostatistiek Geert Molenberghs (UHasselt) is tevreden met de “verstrengde lockdown” die vrijdag werd aangekondigd door premier Alexander De Croo (Open Vld). “Het is een vrij krachtig pakket aan maatregelen, die zeer dicht in de buurt komen van wat we in maart en april hebben meegemaakt”, klinkt het in VTM Nieuws. “We verwachten dat de piek in het aantal nieuwe besmettingen ergens de komende dagen in zicht zal komen. Ook dan geldt er één belangrijke boodschap: volhouden”.
 3. Ziekenhuispersoneel uitgeput en échte piek moet nog komen: “Drive van eerste golf is helemaal weg nu”

  Ziekenhuis­per­so­neel uitgeput en échte piek moet nog komen: “Drive van eerste golf is helemaal weg nu”

  Nu het aantal besmettingen recordhoogtes bereikt, laat zich dat ook voelen in de ziekenhuizen zelf. Daar is het personeel uitgeput en zit het op haar tandvlees. Dat kon het actualiteitenmagazine ‘Telefacts NU’ zelf zien toen het de voorbije dagen meedraaide in ziekenhuizen in Aalst en Brussel. “Tijdens de eerste golf was iedereen erg gemotiveerd, maar die drive van toen is helemaal weg nu.”
 1. Waarom moeten horecazaken maandag pas sluiten? En kan ik nog op reis tijdens de herfstvakantie? Minister Vandenbroucke en Erika Vlieghe beantwoordden al uw vragen

  Waarom moeten horecaza­ken maandag pas sluiten? En kan ik nog op reis tijdens de herfstva­kan­tie? Minister Vandenbrou­c­ke en Erika Vlieghe beantwoord­den al uw vragen

  Nadat het Overlegcomité gisteren nieuwe maatregelen aankondigde, bleven tal van vragen onbeantwoord. Gaan we nog kerst en nieuwjaar kunnen vieren? Mogen kinderen van deur tot deur gaan met Halloween? En waarom gelden de maatregelen pas vanaf maandag? Minister van Gezondheid Frank Vandenbroucke en infectiologe Erika Vlieghe beantwoordden al uw vragen bij VTM NIEUWS.
 1. Intensivist Geert Meyfroidt over Trumps coronabesmetting: “Hij heeft voorbije maanden echt wel risicogedrag vertoond”

  Intensi­vist Geert Meyfroidt over Trumps coronabe­smet­ting: “Hij heeft voorbije maanden echt wel risicoge­drag vertoond”

  Donald Trump en zijn vrouw Melania zijn besmet met het coronavirus. Volgens zijn persoonlijke arts voelt de Amerikaanse president zich evenwel goed. Dat neemt niet weg dat de 74-jarige Trump statistisch gezien in een groep zit waar Covid-19 harder kan toeslaan dan bij andere patiënten. Dat bevestigt ook intensivist Geert Meyfroidt (KU Leuven) in VTM Nieuws.
 2. Van Ranst roept op om zelf contacten te beperken: “Men hoeft daarvoor niet te wachten op officiële maatregel”

  Van Ranst roept op om zelf contacten te beperken: “Men hoeft daarvoor niet te wachten op officiële maatregel”

  Ook viroloog Marc Van Ranst beaamt dat het beperken van nauwe contacten een goed idee is, gezien de huidige coronacijfers. In VTM NIEUWS benadrukte hij dat de officiële maatregel het toelaat om vijf nauwe contacten te onderhouden, maar dat dat uiteraard geen minimum is. “Iedereen is vrij om het aantal nauwe contacten zo laag mogelijk te houden, zonder dat daar een verplicht cijfer op geplakt wordt.”
 3. Hoe betrouwbaar zijn de updates over de gezondheid van Trump?

  Hoe betrouw­baar zijn de updates over de gezondheid van Trump?

  De artsen van de Amerikaanse president Donald Trump zijn optimistisch over zijn toestand: hij maakt het goed en zou morgen alweer het ziekenhuis mogen verlaten, zo meldden ze op een persconferentie. Maar dat betekent niet dat de president meteen weer zijn kiescampagne kan oppikken. Bovendien was de update van de artsen vandaag weer opvallend positief. Correspondente Greet De Keyser lichtte de persconferentie toe in het VTM NIEUWS.
 1. Wat heeft de coronacrisis gedaan met het geld van Vlaming? Bekijk De Grote Geldenquête in Telefacts NU

  Wat heeft de coronacri­sis gedaan met het geld van Vlaming? Bekijk De Grote Geldenquê­te in Telefacts NU

  Een half jaar na de uitbraak van de coronacrisis maakt ‘Telefacts NU’ de balans op: hoe hard heeft corona toegeslagen in onze portemonnee? Of zijn sommigen er financieel op vooruitgegaan? Vlamingen praten open over hun inkomen en wat corona voor hen heeft veranderd waaronder ook verschillende bekende Vlamingen, onder wie Tine Embrechts en Guga Baúl. Ook financieel expert van VTM NIEUWS Paul D’Hoore geeft duiding bij de resultaten van de enquête en stelt constructieve tips voor om goed om te gaan met deze financiële crisis.
 2. Heel wat ex-coronapatiënten kampen maanden later nog met neurologische problemen: “Op amper één minuut tijd stel ik vaak twee keer dezelfde vraag”

  Heel wat ex-coronapa­tiën­ten kampen maanden later nog met neurologi­sche problemen: “Op amper één minuut tijd stel ik vaak twee keer dezelfde vraag”

  Meer en meer mensen die maanden geleden Covid-19 doormaakten, hebben vandaag nog steeds neurologische problemen. Ze kampen onder meer met geheugenverlies of motorische problemen. Artsen en onderzoekers weten nog steeds niet precies welk effect het virus heeft op de hersenen, en vrezen dat er meer en meer gevallen zullen opduiken. “Ik zou het een pandemie met een lange start noemen”, zegt professor neurologie Paul Boon van het UZ Gent daarover.
 1. ‘Bewoner’ schrijft bladzijden vol verwijten aan personeel van woonzorgcentrum: brief blijkt afkomstig van eigen directie
  PREMIUM

  ‘Bewoner’ schrijft bladzijden vol verwijten aan personeel van woonzorg­cen­trum: brief blijkt afkomstig van eigen directie

  “Ik voel me soms als een poedel in het kapsalon. Terwijl ik gewassen word, staan twee verpleegsters te kwetteren over de kindjes die voor de eerste keer op het potje zijn geweest”. In een brief aan de 200 personeelsleden van het woonzorgcentrum in Arendonk spuwt ‘rusthuisbewoner’ Jos De Bie zijn gal over zijn leven in het rusthuis. Opvallend: de brief blijkt opgesteld door de directie.
 2. Advocaat Sven Mary over Reuzegommers: “Het is heel eigenaardig. Alsof niemand op het moment van die doop aanwezig was”

  Advocaat Sven Mary over Reuzegom­mers: “Het is heel eigenaar­dig. Alsof niemand op het moment van die doop aanwezig was”

  De Hasseltse raadkamer zou vandaag beslissen over de eventuele doorverwijzing van achttien ex-leden van studentenvereniging Reuzegom naar de strafrechter. De voorbije dagen hebben vijf partijen echter bijkomend onderzoek gevraagd, waardoor de beslissing van de raadkamer voor onbepaalde tijd werd uitgesteld. Sven Mary, die de familie van Sanda vertegenwoordigt, spreekt van een vertragingsmanoeuvre.
 3. Hans Kluge (WHO) over situatie in België: “Ik ben optimistischer dan in februari, maar we moeten er vroeg genoeg bij zijn”

  Hans Kluge (WHO) over situatie in België: “Ik ben optimisti­scher dan in februari, maar we moeten er vroeg genoeg bij zijn”

  Hans Kluge, de Europese directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zegt minder ongerust te zijn over de stijging van het aantal bevestigde coronabesmettingen in ons land dan bij de uitbraak van het virus in februari. Maar hij maant ook aan tot handelen. “Waarom zouden we het risico nemen om te wachten en om opnieuw in een situatie terecht te komen waarbij een nationale lockdown nodig is?”, reageert hij in Terzake op Canvas.
 4. Advocaat slachtoffer ‘Chiro-verkrachting’ klaagt dubbele moraal aan: “Kwetsbaar, minderjarig meisje werd als slet afgeschilderd”

  Advocaat slachtof­fer ‘Chi­ro-verkrach­ting’ klaagt dubbele moraal aan: “Kwetsbaar, minderja­rig meisje werd als slet afgeschil­derd”

  Het parket heeft vrijdag in de rechtbank van Oudenaarde drie jaar cel met uitstel gevraagd voor een Chiroleider die in 2018 tot twee keer toe een medeleidster zou hebben verkracht. Het meisje verwijt ook de Chiro dat ze de andere kant opkeken toen de zaak aan het licht kwam. “Men werkt hier duidelijk met een dubbele moraal: een jong meisje in een kwetsbare situatie wordt als slet afgeschilderd, en de daden van de meerderjarige man worden normaal bevonden. Zij werd niet geloofd, en dat komt zeer hard aan”, vertelt haar advocaat Abderrahim Lahlali aan VTM Nieuws.
 1. Preformateur Lachaert: “Voor hervormingen heb je soms tien jaar nodig, we willen België 2.0 maken”

  Preforma­teur Lachaert: “Voor hervormin­gen heb je soms tien jaar nodig, we willen België 2.0 maken”

  Een verrassende wending: de koning stuurt Egbert Lachaert (Open Vld) en Conner Rousseau (sp.a) het veld in als preformateurs. De meeste partijen gingen ervan uit dat het Lachaert en Magnette zouden zijn, maar MR-voorzitter Bouchez verzette zich daartegen. De twee brengen ten laatste op 11 september verslag uit bij de koning. In een persmededeling is sprake van een project van tien jaar. “Voor hervormingen heb je die tijd soms nodig, we willen België 2.0 maken”, klonk het uit de mond van Lachaert in het ‘VTM Nieuws’.
 2. Vroegere vriendin Sanda Dia teleurgesteld over uitstel in zaak-Reuzegom: “Voor ons is proces deel van verwerking”

  Vroegere vriendin Sanda Dia teleurge­steld over uitstel in zaak-Reuzegom: “Voor ons is proces deel van verwerking”

  Woensdag raakte bekend dat zeker twee advocaten van de verdediging in de zaak tegen de leden van studentenvereniging Reuzegom die betrokken waren bij de fatale studentendoop in 2018, bijkomende onderzoeksdaden zullen vragen, waardoor de zaak voor onbepaalde tijd uitgesteld zal worden. Het nieuws over het uitstel kwam hard aan bij Julie Serrien, de vroegere vriendin van Sanda Dia: “Het proces is voor ons deel van het verwerkingsproces”, vertelt ze in VTM Nieuws.
 1. Politierapport over arrestatie Chovanec verzwijgt details over geweld: “Dit verslag is op zijn minst onvolledig”
  Play

  Politierap­port over arrestatie Chovanec verzwijgt details over geweld: “Dit verslag is op zijn minst onvolledig”

  Het politieverslag van de luchthavenpolitie van Charleroi beschrijft uitvoerig wat er is gebeurd tijdens de arrestatie van de Slovaak Jozef Chovanec op de luchthaven, maar verzwijgt de details over wat er nadien is gebeurd in de politiecel. Dat ontdekte VTM Nieuws na inzage in het rapport. “Dit rapport is op zijn minst onvolledig”, vindt gerechtsjournalist Faroek Ozgunes.