1. Audit stad Antwerpen na heisa rond El Kaouakibi: 350.000 euro voor Let’s Go Urban verduisterd
  Antwerpen

  Audit stad Antwerpen na heisa rond El Kaouakibi: 350.000 euro voor Let’s Go Urban verduis­terd

  Van de 3,5 miljoen euro aan investeringstoelages die de stad Antwerpen de voorbije jaren uitgaf aan de renovatie van het Urban Center op het Kiel – de vaste stek van Let’s Go Urban, het jongerenproject van Sihame El Kaouakibi – is 350.000 euro verduisterd. Dat meldt ATV op basis van het auditrapport van de stedelijke inspectie Financiën. De informatie wordt ons bevestigd in stadhuiskringen. Nog volgens het onderzoek zou El Kaouakibi zichzelf 100.000 euro per jaar aan loon hebben toegekend. Het rapport – én eventuele consequenties voor Let’s Go Urban – worden morgen op het schepencollege besproken.
 2. Van Ranst maakt zich zorgen over tweede knuffelcontact: “Dit kan enorme impact hebben”
  Play
  102

  Van Ranst maakt zich zorgen over tweede knuffelcon­tact: “Dit kan enorme impact hebben”

  “De grootte van dit pakket is opmerkelijk”, zo reageert een ongeruste Marc Van Ranst in VTM NIEUWS na het Overlegcomité. “Enkele lobbygroepen zullen wel tevreden zijn, maar men speelt toch wel gevaarlijk spel. Er mag niets fout gaan of we komen in de problemen.” Ook infectiologe en voorzitster van de GEMS-expertenraad Erika Vlieghe (UZA) reageert bezorgd op de versoepelingen. “De ziekenhuizen liggen tot de nok toe gevuld, daar is op dit moment geen enkele buffer.”
 1. Minister Weyts (N-VA) wil nog dit schooljaar voltijds contactonderwijs voor alle leerlingen: “Daarvoor is kentering nodig in positiviteitsratio”
  43

  Minister Weyts (N-VA) wil nog dit schooljaar voltijds contacton­der­wijs voor alle leerlingen: “Daarvoor is kentering nodig in positivi­teits­ra­tio”

  Het blijft de ambitie van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) dat alle leerlingen nog dit schooljaar weer voltijds les krijgen op school. “We gaan de situatie minstens om de twee weken blijven monitoren”, maakt de minister zich sterk. Maar er moet vooral een kentering komen in de positiviteitsratio. Dat heeft hij verklaard in de studio van VTM NIEUWS.
 2. Vandenbroucke spreekt zich niet uit over openen horeca, reisverbod zou worden opgeheven
  103

  Vandenbrou­c­ke spreekt zich niet uit over openen horeca, reisverbod zou worden opgeheven

  “We mogen echt niet pokeren met de capaciteit en de draagkracht van onze ziekenhuizen.” Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit), gezegd bij VTM NIEUWS over eventuele versoepelingen. Hij wilde zich niet uitspreken of de horecazaken zullen mogen heropenen op 1 mei. Over het verbod op niet-essentiële reizen dat geldt tot en met 18 april, zei de minister dat hij ervan uitgaat dat dit niet zal worden verlengd. Wél komen er controles en sancties voor mensen die bij terugkeer uit een rode zone zich niet laten testen.
 1. Wetenschappers UAntwerpen analyseren journaals in coronajaar 2020: “Marc Van Ranst kwam 26.136 seconden aan het woord”
  Antwerpen

  Wetenschap­pers UAntwerpen analyseren journaals in coronajaar 2020: “Marc Van Ranst kwam 26.136 seconden aan het woord”

  Dat de coronacrisis in 2020 de nieuwsagenda domineerde, hoeft geen betoog meer. Waarschijnlijk moeten we zelfs teruggaan tot WOII voor een vergelijkbare mediastorm. Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen onderzochten de berichtgeving in de zevenuurjournaals van Eén en VTM tussen 2003 en 2020, en stelden vast dat de coronacrisis alle normale verhoudingen in het nieuws door elkaar schudde. Nicholas Lataire, directeur van News City - waartoe ook VTM NIEUWS behoort - zegt dat de nieuwsredactie rekening houdt met bepaalde conclusies uit het onderzoek, maar nuanceert: “Wij hebben altijd onze journalistieke keuzes bepaald op basis van de informatienoden van dat moment”.
 2. RECONSTRUCTIE. Hoe de stoel van El Kaouakibi begon te wankelen: “Ik ben een bokser die even knock-out geslagen is”
  PREMIUM
  67

  RECONSTRUC­TIE. Hoe de stoel van El Kaouakibi begon te wankelen: “Ik ben een bokser die even knock-out geslagen is”

  Als hippe Antwerpse onderneemster moest Sihame El Kaouakibi (35) bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 de stoel van burgemeester Bart De Wever (N-VA) aan het wankelen brengen. Dat was althans het plan van Open Vld. Het liep even anders. Een reconstructie van de afgelopen maanden, waarin ‘wit konijn’ El Kaouakibi volhield dat alle fraudebeschuldigingen aan haar adres volledig te verklaren zijn, al besliste ze donderdag uiteindelijk zélf om uit de partij te stappen.
 1. België dient AstraZeneca-vaccin komende maand enkel nog toe aan 56-plussers, voorlopig weinig impact op campagne
  Play

  België dient AstraZene­ca-vac­cin komende maand enkel nog toe aan 56-plus­sers, voorlopig weinig impact op campagne

  Ons land zal de komende vier weken het AstraZeneca-vaccin enkel nog toedienen aan mensen van 56 jaar of ouder. Wie 55 jaar of jonger is, zal een ander vaccin krijgen, in de praktijk dat van Pfizer, Moderna of Johnson & Johnson. De beslissing heeft voorlopig enkel gevolgen voor de risicopatiënten en mensen op de reservelijst jonger dan 56 jaar, aangezien voor de rest op dit moment enkel ouderen aan de beurt zijn. Een eventuele volledige stop zou veel meer gevolgen en vertraging van de campagne hebben.
 2. OVERZICHT. Kans is groter dat u sterft aan hondenbeet of blikseminslag dan aan vaccinatie met AstraZeneca

  OVERZICHT. Kans is groter dat u sterft aan hondenbeet of bliksemin­slag dan aan vaccinatie met AstraZene­ca

  18 mensen zijn tot nu toe overleden aan bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin, op een totaal van 25 miljoen toegediende dosissen, zo bracht onderzoek van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) aan het licht. Ieder sterfgeval is er een te veel, toch zijn dat er bitter weinig. De kans dat u sterft aan bijvoorbeeld een wespensteek, verdrinking of blikseminslag is veel groter.
 3. Al 15 Nederlanders op vaccinreis naar Servië, reisbureau wil zich ook op Belgen richten
  2

  Al 15 Nederlan­ders op vaccinreis naar Servië, reisbureau wil zich ook op Belgen richten

  Al zo’n vijftien Nederlanders zijn naar Servië gereisd om daar tegen corona gevaccineerd te worden. Het ex-Joegoslavische land kampt met een vaccinoverschot en ent daarom ook buitenlanders in. Een reisbedrijfje uit Eindhoven verzorgt voor geïnteresseerden de vlucht, het verblijf en nodige Servische paperassen. Kanttekening bij het verhaal: Servië zet Russische en Chinese vaccins, dewelke nog niet door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) zijn goedgekeurd.
 1. Bart De Wever over El Kaouakibi: "Subsidiegeld niet verloren”

  Bart De Wever over El Kaouakibi: "Subsidie­geld niet verloren”

  De stad Antwerpen vraagt de inbeslagname van het vermogen van Sihame El Kaouakibi (Open Vld), zo werd vrijdagavond al bekend. Het is afwachten op de resultaten van de stedelijke audit om te zien hoeveel schade de stad heeft geleden. “Het grootste deel van het geld zit in die hal (van Let’s Go Urban, red.) en die is 100 procent eigendom van de stad. Dat geld is dus niet verloren", reageert Bart De Wever (N-VA) bij VTM NIEUWS. “Maar dat er rond Let’s Go Urban een constructie van vampierbedrijven zou opgezet zijn, die daar systematisch geld uitgezogen hebben, is mogelijk. Dan moeten we inderdaad kijken of onze controlemechanismen wel volstaan. Ik denk dat dat een algemeen Vlaams probleem is: er worden te veel subsidies gegeven.”
 1. Vlaamse kleuterscholen mogen zelf beslissen of ze open blijven, Weyts: “Ik kan niemand het mes op de keel zetten”

  Vlaamse kleuter­scho­len mogen zelf beslissen of ze open blijven, Weyts: “Ik kan niemand het mes op de keel zetten”

  De onduidelijkheid omtrent de scholen blijft groot. Zo beslisten de Vlaamse onderwijskoepels gisteren om volgende week geen digitale lessen te organiseren voor het lager en secundair onderwijs. In Wallonië liet men vandaag dan weer weten dat ook de kleuterscholen daar zullen sluiten vanaf maandag. In Vlaanderen mag het personeel volgens minister-president Jan Jambon (N-VA) deze keuze zelf maken. Partijgenoot en minister van Onderwijs Ben Weyts roept de kleuterscholen dan weer op om open te blijven indien mogelijk, al vraagt hij de ouders om hun kleuters indien mogelijk thuis te houden.
 1. Steven Van Gucht sluit ‘plan C’ niet uit: “Er zijn veel variaties van een lockdown”
  Play
  109

  Steven Van Gucht sluit ‘plan C’ niet uit: “Er zijn veel variaties van een lockdown”

  "Het virus weert zich als een duivel in een wijwatervat, met de hete adem van het vaccin in de nek.” Dat heeft viroloog Steven Van Gucht dinsdag gezegd op de persconferentie van gezondheidsinstituut Sciensano en het Nationaal Crisiscentrum. “De cijfers zijn rood en de kaarten kleuren rood”, zei Van Gucht. Hij bleef wel hoopvol dat we het tij nog kunnen keren. “We kunnen deze opstoot nog neerdrukken.” Bepaalde maatregelen aanscherpen lijkt hem daarbij wel aangewezen. Van Gucht sprak bij VTM NIEUWS ook over een eventueel plan C bij een absoluut worstecasescenario: “Er zijn veel variaties van een lockdown”.