ANP/EPA/Photo News
Volledig scherm
PREMIUM
© ANP/EPA/Photo News

Heleen Jaques over de Red Flames: “Met de perceptie dat vrouwenvoetbal in België niets voorstelt maken onze Flames nu komaf”

Red FlamesZe stond mee aan de wieg van de Red Flames en was erbij op het EK in 2017. Nu timmert Heleen Jaques (34) als jeugdcoördinator bij de KBVB mee aan de toekomst van het Belgische vrouwenvoetbal én blijft ze vurig supporteren langs de zijlijn. “Als we vanuit een sterke organisatie durven voetballen, kunnen we ook de grote landen pijn doen. Het vertrouwen en geloof in eigen kunnen is er nu en dat hadden wij ook nodig.”

16 reacties

 • Gino Van Rompaey

  5 maanden geleden
  Voetbal is één van de sporten waar vrouwen nog heel ver staan van het niveau van de mannen. Vandaar ook dat het normaal is dat de verloning niet gelijk moet zijn.
 • JOHAN D'HAESE

  5 maanden geleden
  Ik supporter voor de Flames , maar eerlijkheidshalve moet je toch toegeven dat er geen vergelijking mogelijk is , het verschil is ongeloflijk groot , fysiek , snelheid van uitvoering , techniek . Ik heb simpathie maar het verschil is immens !
 • Bert Van Geffen

  5 maanden geleden
  De ploegen van Spanje en England kunnen hier gerust mee in onze eerste klasse
 • Stef Coppens

  5 maanden geleden
  Gewoon kijken en supporteren !
 • gie vanheers

  5 maanden geleden
  De dames hebben wel wat inzet getoond, maar dat was ook alles. Het niveau stelt echt niets voor, bij elke echte voetballiefhebbers doet het pijn aan de ogen.
 1. INTERVIEW. Ives Serneels, de architect van succes van Red Flames: “Ik heb geen ego, maar ik mag wel zeggen dat ik de voorbije jaren iets gerealiseerd heb”
  Red Flames
  9

  INTERVIEW. Ives Serneels, de architect van succes van Red Flames: “Ik heb geen ego, maar ik mag wel zeggen dat ik de voorbije jaren iets gereali­seerd heb”

  Ja, het was historisch maandagavond. En ja, er waren tranen bij. CEO Peter Bossaert appte: “Voor de Red Flames en de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in ons land! Zo belangrijk. Al die tranen van geluk. Het is echt prachtig.” De Flames spelen vrijdag de kwartfinale, met coach Ives Serneels (49) als de architect van dat succes. Hij heeft het bouwmateriaal geleverd in 2011. Serneels, bouwheer, architect, aannemer en metser. “Ik hoop dat heel België vrijdagavond op straat staat of in de cafés zit voor de Red Flames. Dan is het aan ons om hen te laten genieten.”
 1. Op bezoek bij de vijf Flames van Fortuna: “Als we in de top drie eindigen, mogen we met zijn allen naar Barcelona”
  PREMIUM
  VROUWENVOETBAL

  Op bezoek bij de vijf Flames van Fortuna: “Als we in de top drie eindigen, mogen we met zijn allen naar Barcelona”

  “Hey Féli, je weet toch dat je over een paar maanden echt Hollands zal klinken?” “Ze zeggen regelmatig dat ze me niet kunnen verstaan”, reageert Féli Delacauw uit Snellegem, West-Vlaanderen, terwijl ze een bal hoog houdt met twee Nederlandse ploeggenotes. “Binnenkort verstaan wij jou niet meer”, roepen we. “Zal niet gebeuren”, zegt ze snel. Delacauw was de eerste Belgische die in Sittard tekende. Drie dagen later, op 27 mei, volgde met de slogan From Princess to Queen Tessa Wullaert. Intussen zijn ze met vijf bij de club uit Nederlands-Limburg. Want na Wullaert volgden nog Diede Lemey, Jarne Teulings en Isabelle Iliano.
 2. Justine Vanhaevermaet, Red Flame in Reading die aast op EK-revanche: “Als wij mindere dag hebben, hoor je direct: ‘Vrouwen kunnen niet voetballen’”
  Play
  Vrouwenvoetbal
  2

  Justine Vanhaever­maet, Red Flame in Reading die aast op EK-revanche: “Als wij mindere dag hebben, hoor je direct: ‘Vrouwen kunnen niet voetballen’”

  ‘Accept No Limits.’ Dat is de slogan waar Justine Vanhaevermaet (30), Red Flame/globetrotter, naar leeft. Staat te lezen op een bordje in haar living, staat genaaid op haar nieuwste paar voetbalschoenen, afgetekend met een Belgisch vlagje. Het typeert de doorzetter in Vanhaevermaet. Een slimme, uitgesproken speelster op en naast het veld die tegenwoordig steeds vaker het doel weet te vinden. Nadat ze de deur van Anderlecht achter zich dicht trok, voetbalde ze achtereenvolgens (heel kort) in Duitsland en bij twee Noorse clubs. Sinds afgelopen zomer voetbalt ze in de schaduw van de Engelse hoofdstad bij Reading.