1. De 23 Vlammen voorgesteld: vandaag doelvrouwen Evrard, die in Spanje bij Huelva op de grond moest slapen, ‘leider’ Lemey en Lichtfus, de enige Waalse
  EK vrouwenvoetbal
  3

  De 23 Vlammen voorge­steld: vandaag doelvrou­wen Evrard, die in Spanje bij Huelva op de grond moest slapen, ‘leider’ Lemey en Lichtfus, de enige Waalse

  De Red Flames vertrekken vandaag richting Engeland voor het tweede EK in hun geschiedenis. Vanavond gaat het voetbalfeest van start met gastheer Engeland tegen Oostenrijk, zondag openen onze vrouwen tegen IJsland. De Flames spelen vervolgens op 14 juli tegen Frankrijk en op 18 juli tegen Italië. Wij stellen de komende dagen onze 23 Rode Vlammen aan U voor. Vandaag: de drie doelvrouwen.
 1. PORTRET. Ives Serneels, ex-voetballer, duivenmelker en al 11 jaar bondscoach van de Red Flames: “Als het klikt, klikt het”
  PREMIUM
  Red Flames
  1

  PORTRET. Ives Serneels, ex-voetballer, duivenmel­ker en al 11 jaar bondscoach van de Red Flames: “Als het klikt, klikt het”

  Ives Serneels (49) staat al meer dan 11 jaar aan het hoofd van de Red Flames. Maar de bondscoach speelt ook met de duiven, voetbalde nog op het hoogste niveau - hij werd kampioen met Lierse in 1997 - en heeft nog mannenploegen gecoacht. En toch is er nog veel dat u niet over hem weet. Stemmen uit zijn entourage over de trainer van onze nationale vrouwenploeg, die op het EK van juli een kwartfinale ambieert. “Hij botst vaak op limieten en dat maakt hem soms heel ambetant.”
 1. Lenie Onzia hing schoenen aan de haak, maar is het leven als trainster al goed gewoon: “Switch maken ging vrij makkelijk”
  Red Flames

  RED FLAMES. Lenie Onzia hing schoenen aan de haak en werd trainer: “Switch maken ging vrij makkelijk”

  De switch van speelster naar trainster heeft ze moeiteloos gemaakt, zo benadrukt Lenie Onzia. De gewezen Red Flame, 33 intussen, speelde eind vorige maand haar laatste match voor OH Leuven, maar aan toekomstplannen dus geen gebrek. “Ik ben blij dat ik zekerheid heb als coach”, zegt Onzia, die aan de slag is op de Topsportschool. “Wat ik als speelster jaren gedaan heb, wil ik nu als coach doen: mij ontwikkelen en verder groeien, om te zien wat ik hierbij kan bereiken.”
 2. Davina Philtjens, kleine wervelwind bij de Red Flames: “Soms miste ik een verjaardagsfeestje, maar nu zijn zij jaloers”
  Play
  Voetbal

  Davina Philtjens, kleine wervelwind bij de Red Flames: “Soms miste ik een verjaar­dags­feest­je, maar nu zijn zij jaloers”

  Davina Philtjens is misschien wel de kleinste van alle Red Flames, maar met haar korte en snelle beentjes dweilt ze elke wedstrijd de linkerflank af. Philtjens verzamelde al 105 caps en scoorde tien doelpunten voor onze nationale vrouwenvoetbalploeg. “Vele mensen dachten dat ik het niet ging kunnen. Ik geloofde in mezelf en dat was mijn drijfveer om te laten zien dat ik wel op het hoogste niveau kon voetballen.” De 33-jarige linksback uit Hasselt lanceerde haar carrière op jonge leeftijd bij Standard. De Limburgse heeft geen spijt van de stappen die ze gezet heeft in haar jeugd. “Soms miste ik wel een verjaardagsfeestje van mama of papa, maar nu zijn zij jaloers omdat ik op plaatsen kom waar zij misschien nooit zullen komen.”
 1. Justine Vanhaevermaet, Red Flame in Reading die aast op EK-revanche: “Als wij mindere dag hebben, hoor je direct: ‘Vrouwen kunnen niet voetballen’”
  Play
  Vrouwenvoetbal
  2

  Justine Vanhaever­maet, Red Flame in Reading die aast op EK-revanche: “Als wij mindere dag hebben, hoor je direct: ‘Vrouwen kunnen niet voetballen’”

  ‘Accept No Limits.’ Dat is de slogan waar Justine Vanhaevermaet (30), Red Flame/globetrotter, naar leeft. Staat te lezen op een bordje in haar living, staat genaaid op haar nieuwste paar voetbalschoenen, afgetekend met een Belgisch vlagje. Het typeert de doorzetter in Vanhaevermaet. Een slimme, uitgesproken speelster op en naast het veld die tegenwoordig steeds vaker het doel weet te vinden. Nadat ze de deur van Anderlecht achter zich dicht trok, voetbalde ze achtereenvolgens (heel kort) in Duitsland en bij twee Noorse clubs. Sinds afgelopen zomer voetbalt ze in de schaduw van de Engelse hoofdstad bij Reading.
 2. Tessa Wullaert, leading lady van de Flames richting EK: “Ik wil overal de beste in zijn”
  Play
  Vrouwenvoetbal
  3

  Tessa Wullaert, leading lady van de Flames richting EK: “Ik wil overal de beste in zijn”

  Tessa Wullaert hoeven we u niet meer voor te stellen, toch? Drievoudig Gouden Schoen-laureate, even vaak tweede. Topschutter aller tijden van de Red Flames. Een internationale carrière bij Wolfsburg en Manchester City, om nu sinds twee jaar haar schouders te zetten onder het project van RSC Anderlecht. Wullaert is als enige profvoetbalster in ons land een pionier en het absolute gezicht van het Belgische vrouwenvoetbal.
 3. CEO Peter Verbeke en kersvers coach Mattheus over toekomst RSCA Women: “Er is een plan mét en een plan zonder Tessa Wullaert”
  Vrouwenvoetbal
  2

  CEO Peter Verbeke en kersvers coach Mattheus over toekomst RSCA Women: “Er is een plan mét en een plan zonder Tessa Wullaert”

  Anderlecht stelde vandaag een nieuwe coach, David Mattheus, en speelsters Silke Vanwynsberghe (25) en Marie Minnaert (23) voor. “We hebben de dubbel gewonnen, fantastisch. Maar we hebben een nieuwe wind, een nieuwe visie en een andere strategie nodig”, aldus CEO Peter Verbeke als opener van de persconferentie, om eraan toe te voegen dat Tessa Wullaert en Ella Van Kerkhoven op eigen verzoek en formeel de toestemming hebben gekregen om met andere clubs te praten.
 4. Tessa Wullaert en co hebben nieuwe coach: Dave Mattheus volgt Johan Walem op bij Anderlecht
  Vrouwenvoetbal

  Tessa Wullaert en co hebben nieuwe coach: Dave Mattheus volgt Johan Walem op bij Anderlecht

  Anderlecht stelt de nieuwe coach donderdagvoormiddag officieel voor op een persconferentie. Dave Mattheus is 37 en komt over van AA Gent Ladies. Eerder liet de club weten dat Marie Minnaert (Club YLA) en Silke Vanwynsberghe (KAA Gent) de volgende twee seizoenen voor RSCA spelen. Er worden misschien nog inkomende transfers bekendgemaakt. Is dit operatie versterking of een hersteloperatie?
 1. “Vrouwen slikken makkelijker goals dan mannen omdat ze emotioneler zijn”: een uitspraak die deze bondscoach beter níet had gedaan
  Vrouwenvoetbal
  3

  “Vrouwen slikken makkelij­ker goals dan mannen omdat ze emotione­ler zijn”: een uitspraak die deze bondscoach beter níet had gedaan

  Soms denk je maar beter twee keer na, vooraleer je iets zegt. Een wijsheid die Kenny Shiels, bondscoach van de nationale vrouwenploeg van Noord-Ierland, nu nogmaals op het hart gedrukt heeft gekregen. Nadat zijn team forfaitcijfers kreeg aangesmeerd van Engeland, ging hij uit de bocht. “Vrouwen gaan verkeerd om met tegengoals", luidde het onder meer in zijn analyse. Intussen heeft hij wel al zijn verontschuldigingen aangeboden.
 1. Een hattrick, maar in het verkeerde doel: Liverpool-speelster maakt drie owngoals in halfuur en verlaat in tranen het veld
  Play
  Vrouwenvoetbal
  12

  Een hattrick, maar in het verkeerde doel: Liverpool-speel­ster maakt drie owngoals in halfuur en verlaat in tranen het veld

  Meikayla Moore speelde zondagavond haar 50ste interland voor Nieuw-Zeeland, maar voor de 25-jarige verdediger van Liverpool werd het een wedstrijd om heel snel te vergeten. Ze maakte in de eerste helft maar liefst drie eigen doelpunten, waardoor wereldkampioen Verenigde Staten uiteindelijk met 5-0 won. Na haar derde owngoal werd Moore in tranen gewisseld.
 2. Onze watcher aanschouwde de laatste speeldag in het vrouwenvoetbal: “Anderlecht wacht op niemand”
  Vrouwenvoetbal
  1

  Onze watcher aanschouw­de de laatste speeldag in het vrouwen­voet­bal: “Anderlecht wacht op niemand”

  In Zulte Waregem won Anderlecht met 1-4. In Aalter speelden Club YLA en OHL 0-0 gelijk. Dirk Deferme, onze vrouwenvoetbalwatcher, was in Aalter en keek naar de wedstrijd tussen de twee challengers. Zowel Club YLA als OHL stonden dit seizoen al even op kop van het klassement. In de play-offs, over een paar weken, vertrekt RSCA als vanouds met een voorsprong. Zij het kleiner dan ooit.
 1. Onze Red Flames-watcher ziet dat het menens is voor belangrijk duel in Oslo: “De toekomst zal professioneel zijn of niet zijn”
  Red Flames
  9

  Onze Red Fla­mes-wat­cher ziet dat het menens is voor belangrijk duel in Oslo: “De toekomst zal professio­neel zijn of niet zijn”

  Vanavond thuis tegen Kosovo, dinsdag in Noorwegen. Straks wordt het normaliter een doelpuntenfestijn. Maar in Oslo is het menens. Onze Red Flames-watcher Dirk Deferme ziet dat bondscoach Serneels voor dynamiek moet zorgen om aan het target van het management te voldoen: “Wie tekortschiet wordt niet geselecteerd. Wie flirt met de ondergrens zit in de gevarenzone.”