Zo schrijf je een ouderwetse liefdesbrief, tips van de NINA-redactie
Uit onze valentijnsenquête blijkt dat ruim 80% van de ondervraagden helemaal geen cadeau verwacht, al valt een persoonlijke attentie wel in de smaak. Zoals een liefdesbrief bijvoorbeeld. Maar hoe begin je daar aan? Vaak zitten de woorden wel in je hoofd maar krijg je ze niet op papier. Onze journalisten geven tips.
Delen per e-mail
Anno 2018 komen we vaak niet verder dan een kort sms’je of Facebookberichtje, maar eerlijk? Wie krijgt het niet warm van een heerlijke stukje ouderwetse en handgeschreven hofmakerij in een envelop? Dat brieven krijgen - en schrijven - de liefde laat opflakkeren, blijkt trouwens ook uit onderzoek. Een Amerikaanse universiteit deed rondvraag bij koppels die vooral via korte berichten (instant messaging) met elkaar communiceerden. De onderzoekers lieten hen echte brieven naar elkaar schrijven. En wat bleek? Van alle koppels die aan het onderzoek deelnamen, bleven meer relaties overeind bij zij die de pen terug in de hand namen. En na het experiment bleef hun communicatie opvallend veel verbeterd, zowel op papier als in het dagdagelijkse leven. Romantiek is natuurlijk het mooist is in alle eenvoud, met een boodschap die recht uit het hart komt. Een brief aan je lief dus, deze keer? Zo begin je eraan.
Geef de ontvanger het gevoel dat hij/zij het verschil maakt
Redacteur David: "Wat altijd helpt, is dat je de persoon het gevoel geeft dat hij/zij een verschil maakt in je leven. Rakel een moeilijke periode op, en vertel hoe je daar samen uitkwam en hoeveel die persoon voor je betekende. Iedereen wil zich belangrijk voelen in een relatie en de boodschap is: als koppel zijn jullie onoverwinnelijk en kunnen jullie alles aan. Omnia vincit amor."
Zeg het met een lied
Journaliste Anke: "Het is niet verkeerd om een fragment uit een liedje toe te voegen als je zelf niet uit je woorden geraakt, weliswaar geen voorspelbaar Glenn Medeiros-refrein, maar een overdacht stuk tekst, een beetje poëtisch zelfs... dat mag. Als het iets van Eddie Vedder is ben ik sowieso verkocht (lacht)."
"Zet in je brief liefst één zinnetje dat de andere nooit van haar/zijn leven nog vergeet. Zo schreef een lieve Argentijn me ooit dit, na een vakantieliefde: "Het mooiste aan jou is dat je vooral zelf niet beseft hoe mooi je bent."
"Maak het verder vooral persoonlijk, denk ik dan: voldoende oprechte complimenten - zonder te slijmen. Zeg duidelijk waaróm je voor hem/haar valt. En weet natuurlijk ook dat een handgeschreven brief sowieso scoort, meer dan een sms, chatbericht of mail."
Toon je zachte kantje
Redactrice Charlotte: "Een man die zijn gevoelens durft neerschrijven, vind ik super aantrekkelijk. Natuurlijk mag hij een stoer kantje hebben, maar op papier zie ik graag zijn liefdevolle persoonlijkheid uit de pen vloeien. En terugblik naar een fijn moment dat we samen hebben beleefd, een oprecht complimentje of een woordje over wat de toekomst nog mag brengen, het kan allemaal. Hij moet het natuurlijk wel echt menen hé."
Kies voor een verhaal
Beautyredactrice Eva: "Als je het moeilijk of te zeemzoeterig vindt om je gevoelens te beschrijven, kies dan voor een verhaal. Denk aan een leuke ervaring die jullie als koppel hadden en vertel ze vanuit jouw perspectief. Benadruk de rol van je partner in het verhaal, waarom het zo fijn was dat zij of hij erbij was. Een beetje humor helpt ook altijd!"
Do's & don'ts
Ook Tara Fallaux, regisseur van de film Liefdesbrieven gaf aan ELLE Nederland nog enkele rake tips: "De mensen in mijn film beginnen hun brieven veelal gewoon met 'Lieve...', simpel maar krachtig. Het mooiste in een liefdesbrief is als je iemand gedetailleerd beschrijft. Qua uiterlijk, qua karaktereigenschappen, wat je leuk vindt aan die persoon. Bij een gedetailleerde beschrijving voelt een persoon zich gezien, en daar draait het om bij een liefdesbrief. Probeer de brief zo min mogelijk op jezelf te betrekken en vermijd het woordje 'ik' en je eigen verlangens. Het gaat om de persoon naar wie je schrijft."
Clichés zijn er in principe niet. "Doe wat jij denkt dat je de ontvanger leuk vindt. Vaak fleuren kleine tekeningetjes de brief op en is het leuk om iets tastbaars toe te voegen. Bijvoorbeeld een bioscoop- of concertkaartje", tipt Tara.
Een brief van ... Radiopresentatrice Nathalie Delporte
Kom je er desondanks bovenstaande tips niet uit, roep dan de hulp in van radiopresentatrice Nathalie Delporte. Zij vertelt in grote lijnen wat er zéker in moet komen en vertaalt dat naar een liefdevolle, persoonlijke tekst of audiofragment, zoals jij het wil – maar zelf niet kan. De brief of het geluidsfragment ontvang je dan – lekker ouderwets – via de post.
Hoe het werkt? Je kan kiezen voor een getypte brief op een lekker ouderwetse typmachine (58 euro) of een handgeschreven exemplaar (53 euro). Je kan natuurlijk gaan voor een getypte brief in jouw favoriete lettertype in Word (48 euro). Liever een audiobestand voor je liefste? Een ingesproken brief (max. 2 A4’tjes) kan voor 48 euro. De geadresseerde krijgt de usb-stick met het audiofragment via de post in de brievenbus. Afhankelijk voor je keuze voor een vrouwen -of mannenstem, spreken Nathalie of Herbert Bruynseels de brief in. Meer informatie vind je op www.liefdesbrief.com.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat zet je op dat kaartje bij een cadeau?
Met een verjaardag, huwelijk, geboorte of straks met valentijn: je stopt een kaartje bij het cadeau. Maar wat schrijf je daar op? Veel mensen worden dan met een acuut geval van writers block geconfronteerd. De experts geven tips. -
Satirische Sara Leemans over hoe Vlamingen omgaan met het buurtleven: “’t Is niet meer gelijk dat het geweest is, hé Francis?”
Sara Leemans van het Instagramaccount ‘Dansaertvlamingen’ schrijft in NINA elke week satirische stukjes over álle Vlamingen. Ze steekt zowel de draak met de doorsnee-Vlaming als met de fermettebewoner en de inwijkelingen van hippe straten zoals de Brusselse Dansaertstraat. Om onszelf wat te relativeren. Deze week: hoe gaan Vlamingen om met het buurtleven en dorpsmentaliteit? -
Deze animatiefilms voor jong én oud moet je streamen
Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s. Deze week zetten we enkele topfilms voor de hele familie in de kijker: een spannende verfilming van Kuifje op Streamz, een mythisch wolvensprookje op Apple TV of een geanimeerde Spider-Man op Netflix. Sluit de verlengde paasvakantie gezellig af voor de buis! -
-
Sparen
Bij welk ziekenfonds sluit u het best aan?
De kans is groot dat u - zoals de meeste Belgen - koos voor het ziekenfonds van uw ouders of uw partner, zonder u daar al te veel vragen bij te stellen. Maar hoewel de basisopdracht van elk ziekenfonds overal hetzelfde is, zijn er wel degelijk individuele verschillen. Spaargids.be noteert het belangrijkste wat u moet weten. -
Je autoverzekering sneller opzeggen, is het binnenkort mogelijk?
Een autoverzekering jarenlang bij dezelfde verzekeraar houden? Veel mensen doen het. Zelfs bij de aankoop van een nieuwe wagen stappen velen gewoontegetrouw naar hun eigen verzekeraar voor een nieuw voorstel. De strenge regeling om een contract over te dragen naar een andere verzekeraar schrikt af. Maar daar brengt een nieuw wetsvoorstel binnenkort misschien verandering in. Independer.be legt uit hoe je je autoverzekering kan overdragen en wat er in de toekomst zou kunnen veranderen. -
We zien Paris Hilton zoals nooit tevoren in nieuwste campagne van Lanvin: “Ik ben klaar om mezelf te zijn”
Paris Hilton, de originele influencer, laat zich van een geheel nieuwe kant zien. We kennen het inmiddels 40-jarige model van haar glamoureuze, vaak roze en met glitters en edelstenen bezette outfits. In de nieuwste campagne van Lanvin voor de lente schittert ze niet door een overdosis diamanten, maar door klasse. “Het is de eerste keer dat ik mij helemaal ontdaan heb van al die extra’s, en gewoon natuurlijk ben”, vertelt Paris over de shoot. -
Zo gaan Vlamingen om met de babyboom volgens satirische Sara Leemans:“Bij Kaat brak het angstzweet uit. Hoe zou ze het aankondigen op op sociale media?”
Sara Leemans van het Instagramaccount ‘Dansaertvlamingen’ schrijft in NINA elke week satirische stukjes over álle Vlamingen. Ze steekt zowel de draak met de doorsnee-Vlaming als met de fermettebewoner en de inwijkelingen van hippe straten zoals de Brusselse Dansaertstraat. Een kwestie van onszelf wat te relativeren. Deze week: coronababies.
0 reacties