Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Pexels

“Zijn je oren popmuziek gewoon? Dan is Schubert iets voor jou”: Musicologe leert je hoe je klassieke muziek kan leren appreciëren

Een vastgeroest cliché: de beau monde die omgeven met bladgoud en in dieprode stoffen zetels stijfjes naar een symfonisch orkest luistert. We beschouwen klassieke muziek zelden als toegankelijk, vaak zelfs als elitair. Musicologe Anna Vermeulen (26) legt de (on)geschreven regeltjes naast zich neer, en legt uit hoe en met welke componisten je de liefde voor klassieke muziek kan aanwakkeren. Ze creëert zelfs een handige Spotify-playlist voor beginners. “Je hoeft echt niet elke muzieknoot of elk instrument te herkennen.” 

 1. Voor de eerste keer ooit kan je overnachten in dit unieke huis dat Gaudí ontwierp, inclusief Michelin-diner geïnspireerd op de artiest

  Voor de eerste keer ooit kan je overnach­ten in dit unieke huis dat Gaudí ontwierp, inclusief Michelin-di­ner geïnspi­reerd op de artiest

  Liefhebbers van de stad Barcelona en art nouveau, opgelet. Binnenkort is het mogelijk om een nachtje in het kleurrijke Casa Vicens te spenderen, het eerste huis dat Gaudí ontwierp in de Spaanse stad én een van de eerste projecten binnen de art nouveau-beweging. Sinds 2005 staat het op de werelderfgoedlijst van Unesco, maar dit najaar zal je er voor de eerste keer ooit kunnen overnachten, met fantastische extra’s. Als je er héél snel bij bent, tenminste.
 2. Maar 9 vrouwen op de Koningin Elisabethwedstrijd dit jaar. Pianistes Sylvia (71) en Marie (27): “‘Je speelt als een man’ is een compliment”
  PREMIUM

  Maar 9 vrouwen op de Koningin Elisabeth­wed­strijd dit jaar. Pianistes Sylvia (71) en Marie (27): “‘Je speelt als een man’ is een compliment”

  Sinds maandag is de jaarlijkse Koningin Elisabethwedstrijd voor piano weer van start gegaan. Opvallend: tussen de achtenvijftig kandidaten zitten er dit jaar maar negen vrouwen. Concertpianistes Marie François (27) en Sylvia Traey (71) bevestigen het: vrouwen zijn nog altijd in de minderheid in de klassieke muziekwereld, en moeten daarom een pak harder knokken. “Alleen van mannen wordt verwacht dat ze virtuoze stukken spelen.”
 1. Steeds meer mensen vinden heil in ‘silent vlogs’, een snelgroeiend genre op YouTube. Fan: “De video’s gaan niet zomaar over handwerk of eten maken”

  Steeds meer mensen vinden heil in ‘silent vlogs’, een snelgroei­end genre op YouTube. Fan: “De video’s gaan niet zomaar over handwerk of eten ma­ken”

  In de video’s van ‘silent vloggers’ is het stil. Er wordt niet gepraat en je krijgt het gezicht van de vlogger vaak niet eens te zien. Wat je wel ziet, is de uitvoering van doorsnee huishoudelijke activiteiten zoals koken, tuinieren of de was doen. Alledaags of niet, ‘silent vlogs’ halen miljoenen views. Voor vele kijkers zijn de video’s namelijk als therapie: niet om de sleur van het dagelijkse leven te ontlopen, maar juist om hem te omarmen. “De video’s gaan niet zomaar over eten maken of handwerk. Voor mij hebben ze een diepere betekenis”, aldus fan Morgana Cappellari (30).