Van Doornik tot La Louvière: dit prachtig Unesco-werelderfgoed kan je deze winter ontdekken in eigen land
Ons land is goed vertegenwoordigd op de lijst van het Unesco-werelderfgoed. Van begijnhoven over belforten tot architecturalehoogstandjes in Vlaanderen en Wallonië: deze pareltjes kan je ook in de winter een bezoekje brengen.
Delen per e-mail
BRUGGE
Kunst, architectuur en cultuur
Wie werelderfgoed in Vlaanderen zegt, zegt in één adem ook Brugge. De West-Vlaamse stad heeft namelijk heel wat te bieden op het vlak van kunst en cultuur. Je vindt er niet alleen een kathedraal en een begijnhof, maar ook de typische stadsindeling en architectuur uit de middeleeuwen bleef in de binnenstad mooi bewaard. Bovendien was de West-Vlaamse hoofdplaats de geboorteplek van de Vlaamse primitieven. Met die troeven bezet Brugge ondertussen al twintig jaar een plekje op de lijst van het Unesco-werelderfgoed.
BRUSSEL
Woningen van Victor Horta
Weinig architectuurstromingen zijn zo herkenbaar als de art nouveau. In 2000 werden de huizen
van Victor Horta in Brussel toegevoegd aan de Unesco-werelderfgoedlijst. Je vindt in onze hoofdstad de vier belangrijkste woningen van Horta, die zijn unieke stijl perfect weerspiegelen.
Zeker bezoeken: Huis Tassel
De grootste architectuurhistorici zijn het erover eens dat het Huis Tassel het eerste echte art-nouveaugebouw ter wereld is. Een mijlpaal dus. Opgelet, het huis is privébezit en kan niet zomaar bezocht worden. Maar ... in maart organiseert het Brussels Art Nouveau & Art Deco (BANAD) Festival weer rondleidingen.
Meer info: erfgoed.brussels
DOORNIK
Kathedraal Notre-Dame
De middeleeuwse kathedraal bepaalt met zijn vijf massieve torens voor een groot deel de skyline van Doornik. Bovendien is hij behoorlijk uniek, omdat het de enige kerk is in Europa die vijf exact even hoge torens telt. Het middenschip en dwarsschip van de Notre-Dame van Doornik dateren uit de twaalfde eeuw en zijn uitgewerkt in romaanse stijl. Het koor, dat afgewerkt werd in 1243, is volledig opgebouwd in gotische stijl. Een uniek staaltje middeleeuwse architectuur.
Zeker zien: de kamer van de beiaardier
Je moet er 257 treden voor naar boven, maar tijdens die beklimming ontdek je wel de verschillende tentoonstellingen en kamers die de kathedraal rijk is. Eenmaal aangekomen in de kamer van de beiaardier, geniet je van een prachtig uitzicht. Sinds dit jaar zijn de klokkentorens weer te bewonderen nadat ze door restauratiewerken twintig jaar verstopt hebben gezeten achter stellingen.
Meer info: visittournai.be
ANTWERPEN
Museum Plantin-Moretus
Het Museum Plantin-Moretus is het eerste museum dat op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. Het is het originele woonhuis en de drukkerij van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus in hartje Antwerpen.Hier wordt het verhaal verteld van driehonderd jaar familiegeschiedenis en ondernemerschap: met de oudste drukpersen ter wereld, familieportretten geschilderd door huisvriend Peter Paul Rubens en prachtige ruimtes waar het lijkt alsof de tijd is blijven stilstaan.
Zeker zien: mini-expo: brieven van Plantijn
De brieven van Plantijn zullen altijd tot de verbeelding blijven spreken. Ze bieden een zicht op wie Plantijn als persoon was en gaan over thema’s die vandaag nog brandend actueel zijn. Denk maar aan internationale handel, oorlog, censuur en reputatieschade.
Meer info: museumplantinmoretus.be
LIER
Begijnhof
De begijnhoven waren besloten hoven waar weduwen en ongehuwde vrouwen een religieus geïnspireerd maar zelfstandig leven konden leiden, onder het toeziende oog van de grootjuffrouw. De begijntjes voorzagen in hun levensonderhoud door te weven, te kantwerken of te borduren, en woonden in typische kleine huisjes. Vlaanderen alleen al telt maar liefst 26 begijnhoven, maar een van de mooiste vind je in Lier. Dit begijnhof ontstond in 1258 en is een prachtig voorbeeld van een typisch 13de-eeuws stratenbegijnhof met 11 straten en 162 huisjes. Alle huisjes dragen bovendien een eigen naam.
LA LOUVIÈRE
Hydraulische scheepsliften van het Centrumkanaal
Op 2,5 kilometer van La Louvière vind je de hydraulische scheepsliften van het Centrumkanaal (de waterweg tussen Maas en Schelde). Toegegeven, erg inspirerend klinkt dat niet. Toch is dit industriële erfgoed best opmerkelijk. De scheepsliften zijn niet alleen behoorlijk indrukwekkend, ze zijn ook belangrijke overblijfselen van de industriële revolutie in ons land. De vier scheepsliften werden gebouwd in de 19de eeuw en eentje ervan is zelfs de op een na grootste scheepslift ter wereld.
Zeker doen: boottocht op het centrumkanaal
Tijdens het boottochtje met rondleiding overbrug je niet alleen een sluis, je gaat ook door verschillende beweegbare bruggen en ontdekt de werking van een oude hydraulische lift van dichtbij. Daarna kan je ook nog met een toeristisch treintje een rit langs het jaagpad maken.
Meer info: walloniebelgietoerisme.be
SPIENNES
Vuursteenmijnen
Op een zestal kilometer van Bergen ligt de archeologische site van Spiennes. Dit is een van de oudste en grootste mijnwinningen van Europa, waar al menselijke aanwezigheid was in het paleolithicum (de oude steentijd, red.). De site is 100 hectare groot, met duizenden mijnschachten, en ligt midden in een Natura 2000-zone.
Zeker doen: wandelen en fietsen door de Natura 2000-zone
Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde gebieden, waarmee Europa de achteruitgang van de natuur een halt wil toeroepen. Dat wil zeggen dat je hier en prachtig natuurdomein vindt waar het heerlijk vertoeven is.
Zeker doen: afdalen in de vuursteenmijnen
Wie de neolithische mijnen wil bezoeken, reserveert het best goed op voorhand. Per jaar mogen er maar 5.500 personen afdalen, om de site goed te kunnen bewaren.
Meer info: minesdespiennes.org
BRUSSELSE RAND
Het Zoniënwoud
Werelderfgoed is er in alle soorten en vormen. Een mooi voorbeeld daarvan is het Zoniënwoud, waarvan specifieke delen door Unesco bestempeld werden als natuurlijk werelderfgoed. Samen met een zeventigtal bossen en wouden in elf andere landen maakt het Zoniënwoud deel uit van de ‘Oerbeukenbossen en oude beukenbossen van de Karpaten en andere regio’s in Europa’.
Zeker zien: Kasteel van Terhulpen
Het Kasteel van Terhulpen rijst op in het Domein Solvay, dat met zijn 227 hectare een wandelpark en een deel van het Zoniënwoud omsluit. Het kasteel is momenteel niet toegankelijk, maar in het park is het heerlijk wandelen, tussen de rododendrons, azalea’s en talrijke bijzondere bomen.
Meer info: zonienwoud.be
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bezoek een fotofestival en 6 andere tips om het meeste te halen uit het eerste lenteweekend van het jaar
De weersvoorspelling gezien? Dit weekend gaan de temperaturen richting 20 (!) graden. Het ideale weer om van een glaasje rosé te nippen in het zonnetje. Mag het wat meer zijn? Dan zetten we zeven inspirerende tips op een rijtje, voor luieriken die in de zetel willen hangen en mensen die cultuur willen opsnuiven. Voor iedereen wat wils. -
Interieurterreur: dit Instagramaccount bundelt meest bizarre interieurs. Soms heerlijk kitsch, soms ronduit lelijk
Wat de een mooi vindt, stelt niets voor in de ogen van een ander. Maar deze interieurs, verzameld op de Instagrampagina ‘Interieurterreur’, zijn op zijn zachtst gezegd wel héél bijzonder. Zie het als de Nederlandse versie van de pagina Ugly Belgian Houses, maar dan voor interieur. In welke van deze knusse huisjes zie jij jezelf een avondje lekker Netflixen of een ontspannend badje nemen? Er is voor elk wat wils! -
Ine en Maarten bouwden hun houten vakantiehuisje helemaal zelf: "Niet groot of luxueus, wel onbetaalbaar”
Het is er niet groot en ook niet luxueus, maar toch is het houten vakantiehuisje van Ine en Maarten onbetaalbaar. Dicht bij alles en tegelijk heel afgelegen, aan de rand van een Haspengouws bos met een weids uitzicht op de velden. Het is een knus coconnetje met een warm interieur waar de dagelijkse drukte ver te zoeken is. “Er is geen wifi, geen televisie en op een wandeling na valt er weinig te beleven. Ons leven vertraagt hier vanzelf en dat is heerlijk.” -
-
Zo beleven Vlamingen de liefde, volgens satirische Sara Leemans: “Willem en Marie swipten elkaar naar rechts op Tinder ‘toen daar nog niet zoveel volk op zat’”
Sara Leemans (30) van het Instagramaccount ‘Dansaertvlamingen’ steekt de draak met de hippe bewoners van en rond de Brusselse Dansaertstraat. Ook de ‘fermette-Vlaming’ (naar de ouderwetse Vlaamse villa) en de ‘Doorsnee-Vlaming’ (wel ja, wat kunnen we daarvan zeggen?) mogen eraan geloven. Kwestie van onszelf wat te relativeren. Het thema van deze week? L’amour toujours. -
Jobs
Dit worden de uitdagingen voor de ICT-sector in de komende jaren
Vanuit ons kot werken, shoppen, les volgen en eten bestellen. ICT’ers wisten het voorbije coronajaar niet waar eerst gesprongen om al die zaken technisch mogelijk te maken. Maar wat als de pandemie straks voorbij is? Ziet de toekomst er dan nog rooskleurig uit voor de ICT-sector? Jobat.be vroeg het aan Patrick Slaets van technologiefederatie Agoria. -
Multimedia
Gaat je smartphone te snel stuk? Dit kan je eraan doen
Een gemiddelde gebruiker doet het net geen drie jaar met zijn smartphone voordat hij overgaat naar een nieuwe, zeggen marktonderzoeken. Wil jij liefst dat je smartphone het langer uitzingt? Dan moet je er vooral goed zorg voor dragen. Onze techredacteur geeft vijf belangrijke tips. -
PREMIUM
Regisseur Charlie Dewulf over films maken als therapeutisch proces en non-binair zijn: “Plots besefte ik, ik bén mijn hoofdpersonage”
We kennen Charlie Dewulf (26) als regisseur van het hilarische en uiterst herkenbare brak, geschreven met Joke De Bruyn nadat ze elkaar toevallig tegenkwamen in Miami. “Brak is ontstaan door onze gênantste ervaringen te bundelen.” Naast heel veel talent, heeft Charlie een liefde voor memes, Bridgerton en Tim Burton. Charlie is ook de eerste non-binaire regisseur in ons land. En dat is belangrijk. “Voor een lange tijd was er altijd maar één specifiek type persoon - een witte, heteroseksuele man - dat films maakte”, aldus Dewulf. Maar daar komt nu verandering in.