Zhaoqin Peng tijdens het Nederlands kampioenschap schaken in 2018. Ze werd toen voor de veertiende keer kampioen.
Volledig scherm
PREMIUM
Zhaoqin Peng tijdens het Nederlands kampioenschap schaken in 2018. Ze werd toen voor de veertiende keer kampioen. © rv

‘The Queen’s Gambit’ in ’t echt! Zhaoqin is één van de weinige topschaaksters: “Als meisje speelde ik altijd tegen allemaal mannen”

Schaken, dat is niets voor meisjes. Dat krijgt de kleine Beth Harmon te horen aan het begin van de populaire Netflix-serie The Queen’s Gambit. Jammer genoeg vindt die mening nog steeds veel weerklank in de schaakwereld. Zhaoqin Peng (52) vocht voor een plekje in dat mannenclubje, en helpt nu andere meisjes hetzelfde te doen. En de jonge kampioene Diana Musabayeva (13) mist vrouwelijke rolmodellen. “Dan moet ik zelf maar de eerste vrouwelijke grootmeester van België worden.”

0 reacties

 1. Een handtas van Jacquemus of een dubbele platinaplaat van Stromae winnen? KickCancer en Angèle lanceren spectaculaire tombola voor Wereld Kinderkanker Dag

  Een handtas van Jacquemus of een dubbele platina­plaat van Stromae winnen? KickCancer en Angèle lanceren spectacu­lai­re tombola voor Wereld Kinderkan­ker Dag

  Vandaag, op 15 februari, is het Wereld Kinderkanker Dag en start de grote tombola van KickCancer. Dankzij Angèle (25), de meter van de stichting, maak je kans op indrukwekkende prijzen. En als we 'indrukwekkende prijzen’ zeggen, overdrijven we niet: in de prijzenpot zit onder andere de Knight-piano waarop de zangeres verschillende liedjes van haar album 'Brol’ schreef. Verder krijgt KickCancer ook de steun van 19 andere (inter)nationale artiesten uit de entourage van Angèle, die ook stuk voor stuk prijzen weggeven. Van Stromae en Damso tot Kylie Minogue en Dua Lipa.
 2. Van prachtige herbruikbare watjes tot ‘succesplanners’: 8 nieuwe Belgische merken voor en door vrouwen

  Van prachtige herbruikba­re watjes tot ‘succes­plan­ners’: 8 nieuwe Belgische merken voor en door vrouwen

  Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Naar aanleiding daarvan verzamelt JBC onder de ‘Local Market’ de leukste geschenken voor en door vrouwen. Stuk voor stuk unieke producten van Belgische makelij, ideaal om de speciale vrouwen in jouw leven mee in de bloemetjes te zetten. Van je hardwerkende mama tot je ambitieuze dochter en de vriendin die altijd voor je klaarstaat: er is voor elk wat wils.
 1. Tate en Philip konden geen kinderen krijgen. Toen adopteerden ze een embryo
  Play

  Tate en Philip konden geen kinderen krijgen. Toen adopteer­den ze een embryo

 2. Gezin ontdekt wie eten van kat altijd komt stelen
  Play

  Gezin ontdekt wie eten van kat altijd komt stelen