Sylvia Traey (71) en Marie François (27).
Volledig scherm
PREMIUM
Sylvia Traey (71) en Marie François (27). © Facebook / Juan Carlos Villarroel

Maar 9 vrouwen op de Koningin Elisabethwedstrijd dit jaar. Pianistes Sylvia (71) en Marie (27): “‘Je speelt als een man’ is een compliment”

Sinds maandag is de jaarlijkse Koningin Elisabethwedstrijd voor piano weer van start gegaan. Opvallend: tussen de achtenvijftig kandidaten zitten er dit jaar maar negen vrouwen. Concertpianistes Marie François (27) en Sylvia Traey (71) bevestigen het: vrouwen zijn nog altijd in de minderheid in de klassieke muziekwereld, en moeten daarom een pak harder knokken. “Alleen van mannen wordt verwacht dat ze virtuoze stukken spelen.”

 1. Twintigste editie van Koningin Elisabethwedstrijd voor piano gaat maandag van start

  Twintigste editie van Koningin Elisabeth­wed­strijd voor piano gaat maandag van start

  Maandag wordt het startsein gegeven voor de twintigste editie van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano. Aan het concours, dat door de coronacrisis een jaar uitgesteld werd, zullen 64 kandidaten deelnemen: ze komen uit alle hoeken van de wereld, maar niet uit België. De halve finale (10 tot 15 mei) en finale (24 tot 29 mei) worden rechtstreeks uitgezonden op Klara, Canvas en VRT NU. De winnaar kennen we op 29 mei.
 2. Zomerdrankje piquette is verfrissend maar verboden. Wij spraken met een verkoper: “Qua smaak leunt het aan bij cider en kombucha”

  Zomerdrank­je piquette is verfris­send maar verboden. Wij spraken met een verkoper: “Qua smaak leunt het aan bij cider en kom­bucha”

  Piquette is licht bruisend, laag in alcohol en lief voor het milieu. Toch heb je er waarschijnlijk nog nooit van gehoord, want tot op heden is het verkopen ervan illegaal in Europa. De mensen achter urban winery Chateau Amsterdam willen daar verandering in brengen. Zij startten een petitie om het drankje legaal te maken én bieden het te koop aan op hun website en in een pop-upbar. Marketingverantwoordelijke Tom Veugen: “Waarom zou je druivenschillen op een afvalberg gooien als je er nog wat mee kan maken?”
 3. LEGO brengt een ‘Friends’-editie uit, speciaal voor de diehardfans van de serie

  LEGO brengt een ‘Friends’-edi­tie uit, speciaal voor de diehard­fans van de serie

  Diehardfans van ‘Friends’ kunnen binnenkort hun favoriete scènes nabouwen, want LEGO brengt een editie van de legendarische sitcom uit. Twee jaar geleden vierde het speelgoedmerk nog het 25-jarig jubileum van ‘Friends’ met een set van het beroemde café Central Perk uit de tv-serie. Nu kan je aan de slag met de ‘Appartmenten’-set, ofwel de replica’s van de appartementen van Monica, Rachel, Chandler en Joey.
 1. Kampeermateriaal nodig voor een avontuurlijk uitje? Dat kan je vanaf nu gewoon huren bij A.S. Adventure

  Kampeerma­te­ri­aal nodig voor een avontuur­lijk uitje? Dat kan je vanaf nu gewoon huren bij A.S. Adventure

  De zomer is eindelijk hier. En nog wel met temperaturen die helemaal geschikt zijn voor een overnachting in de natuur, al slapend onder de sterrenhemel. Het enige nadeel? Het dure materiaal dat je, laten we realistisch blijven, hoogstwaarschijnlijk niet vaker dan een drietal keer in je leven gebruikt. Daarom komt A.S. Adventure met een duurzame oplossing: je kan er vanaf nu kampeeruitrustingen huren.
 2. Humor én spanning: dit zijn onze favoriete komische misdaadseries

  Humor én spanning: dit zijn onze favoriete komische misdaadse­ries

  Op 16 juni pakt Streamz uit met ‘Glad ijs’, een nieuwe reeks van Vlaamse bodem, en dan nog wel in het razend ambitieuze genre van de komische misdaadserie. Wij gingen in streamingland op zoek andere topseries die humor en misdaad met veel schwung combineren, en bundelden spin-offserie ‘Better Call Saul’ (Netflix), het zwartkomische ‘Fargo’ (Netflix) en ‘buddy cop’-reeks ‘Terriers’ (Disney+) voor u samen in onze kijkgids.