LEGOMASTERS at home: paaseieren bouwen met SNOT
Nu de LEGOMASTERS-molen op volle toeren draait, kun je met deze handige tips van expert Peter De Smet zelf een LEGOMASTER worden. Iedere zondag hebben we een nieuwe bouwproject voor je. Dus laat je inspireren en gebruik vooral je fantasie: als je het kunt dromen, kun je het bouwen!
Delen per e-mail
Het is Pasen! En dat gaat meestal gepaard met een overdosis chocolade-eieren snoepen, eieren versieren en nu ook eieren BOUWEN.
PAASEIEREN bouwen met SNOT
Een leuke bouwtechniek die ik hier aan jullie ga uitleggen is bouwen met SNOT.
En daarmee bedoel ik niet dat slijm dat uit je neus komt maar een term die veel ervaren LEGO bouwers gebruiken.
SNOT staat eigenlijk voor Studs Not On Top, en daarmee wordt bedoeld dat je blokjes gaat gebruiken die niet alleen nopjes aan de bovenkant hebben.
SNOT-blokjes heb je in alle verschillende mogelijke vormen en groottes.
Hoe ga je te werk?
De SNOT-blokjes (heerlijk, he, om dat woord te mogen gebruiken?) waar ik mee ga bouwen zijn er van 1x1 met 1 nopje aan de zijkant, maar eens je de techniek van bouwen met SNOT begrijpt kan je zelf kiezen waar je mee aan de slag gaat.
Om eieren te bouwen heb je ook veel platte plaatjes nodig. Want wat we nu gaan doen wordt in LEGO-termen “Sculpting” genoemd. Eieren zijn ovaal, en vanonder breder dan vanboven. Daarom gaan we met die kleine plaatjes onze eieren “vorm” geven, en dat is wat LEGO-bouwers met sculpting bedoelen. (Wauw, twee nieuwe woorden geleerd in één project!)
De basisvorm van ons ei is eigenlijk een kubus van 4x4 nopjes. Een kubus heeft zes vlakken: een onderkant, een bovenkant en 4 zijkanten.
We gaan voor de bovenkant van ons ei nog een halve kubus bouwen van 4x2.
Het wordt later allemaal nog wel duidelijker, maar beginnen doen we met de onder- en bovenplaat van onze kubussen zoals op deze foto.
Zoals je ziet heeft de bovenkant nog een extra plaatje van 2x2. Zo wordt ons ei vanboven iets spitser.
De onderplaat is redelijk plat, dat is voor de stabiliteit van je ei.
Onderaan die twee vormen komen dan de snot-blokjes. Hieraan worden de 4 zijkanten bevestigd. Je moet er dus op letten dat elke zijde minstens 2 nopjes heeft. Dat is nodig om voor de stevigheid.
Die stevigheid kan je nog extra verzekeren door er een plaat van 4x4 op te klikken. Zo kunnen je snot-blokjes niet weg.
De onder- en bovenkant zijn nu klaar.
Bouw nu de 4 zijkanten in 4 stapjes zoals je op de foto kan zien.
De 4 zijkanten van de eerste kubus zijn identiek.
Klik nu de zijkanten vast aan de onderkant van je ei.
Weet je nog? Dat is die vorm met de platste kant.
Als alle vier de zijkanten vast zitten begin je al een ronde vorm te herkennen. Deze techniek wordt ook veel gebruikt om LEGO-ballen te bouwen. Als je nu je bovenkant zou vastmaken aan de zijkanten had je een perfect balletje van 4x4. Als je genoeg oefent zou je ook grotere ballen kunnen bouwen. Of heel veel ballen om in de kerstboom te hangen.
Maar we maken geen bal, we maken een ei.
Daarom beginnen we nu aan de tweede (halve) kubus, die eigenlijk op dezelfde manier werkt als de eerste.
Maak 4 identieke zijkanten van 2x4 zoals op de foto.
Klik die vast op de zijkanten van onze boven-vorm. (Die met het extra 2x2-plaatje)
Nu bestaat je ei uit twee helften.
En nu sta je ook voor een keuze: zoals je merkt is onze basis hol. Je kan nu een blok van 4x4 bouwen waarmee je je ei kan opvullen.
Schuif deze blok in je ei, en plaats er de bovenkant op.
In principe is je ei nu klaar.
Ik heb voor de duidelijkheid één kleur gebruikt zodat je de vorm goed ziet, maar wat ook leuk is: je kan je ei versieren met gekleurde blokjes, of bouw je ei in de gekste kleuren. Het is LEGO, alles mag, alles kan.
Als je er voor kiest om je ei hol te laten kan je er figuren in verstoppen. Je kan er een kubus-kuikentje uit laten piepen (je weet nu ondertussen hoe je kubussen bouwt) of misschien heb je wel een draken-ei gebouwd. En komt er een mini-draakje uit jouw ei.
Veel plezier! Geniet van je paaszondag, en tot volgende week.
Lees ook:
Al 2,5 jaar bezig, nog 9 jaar werk aan: Peter (40) bouwt Centraal Station van Antwerpen na in LEGO (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Drive
Deze auto’s hebben tweedehands de hoogste waarde
Een nieuwe wagen uitkiezen, doe je aan de hand van heel wat parameters. Eentje die af en toe vergeten wordt: de restwaarde van je auto, het bedrag dat je wagen zal opleveren als je hem op de tweedehandsmarkt verkoopt. Maar welke tweedehands auto’s hebben de hoogste restwaarde. HLN Drive zocht het voor je uit. -
LEGOMASTERS at home: bouw je eigen eierdopjes
Nu de LEGOMASTERS-molen op volle toeren draait, kun je met deze handige tips van expert Peter De Smet zelf een LEGOMASTER worden. Iedere zondag hebben we een nieuwe bouwproject voor je. Dus laat je inspireren en gebruik vooral je fantasie: als je het kunt dromen, kun je het bouwen! -
Nieuwe ‘Doggo Bakery’ verkoopt cupcakes, macarons en worteltaart voor je hond
“Ja, echt: een bakkerij voor honden.” Zo titelt de website van de nieuwe ‘Doggo Bakery’. Het is een idee van de Gentse Maeva: in de lockdown ging ze aan het experimenteren met populaire taarten en koekjes in een versie voor honden. De bakkerij lanceerde deze maand, voor Pasen is er nu ook een speciaal pakket om een ‘paaszoektocht’ voor je viervoetige vriend te organiseren. -
-
5 redenen om je een elektrische fiets aan te schaffen, ongeacht je leeftijd
-
LEGOMASTERS at home: bouw je eigen racebaan
Nu de LEGOMASTERS-molen op volle toeren draait, kun je met deze handige tips van expert Peter De Smet zelf een LEGOMASTER worden. Iedere zondag vind je hier een nieuw bouwproject. Laat je inspireren en gebruik vooral je fantasie: als je het kunt dromen, kun je het bouwen! -
LEGOMASTERS at home: bouw je eigen nestkastje
Nu de LEGOMASTERS-molen op volle toeren draait, kun je met deze handige tips van expert Peter De Smet zelf een LEGOMASTER worden. Iedere zondag hebben we een nieuwe bouwproject voor je. Dus laat je inspireren en gebruik vooral je fantasie: als je het kunt dromen, kun je het bouwen! -
Pensioen
Wel pensioenleeftijd, maar geen zin om te stoppen met werken? Dit moet je weten
Rondkomen van je pensioen? Voor veel mensen zal het verre van evident zijn. Daarnaast heeft ook niet iedereen zin om op pensioenleeftijd meteen te stoppen met werken. Als je nog wil blijven werken, zijn er wel enkele belangrijke spelregels om in acht te nemen. Jobat.be somt ze op.
1 reactie
rik casteleyn