Door kort en koud te wassen, help je het milieu ook een handje.
Volledig scherm
Door kort en koud te wassen, help je het milieu ook een handje. © Getty Images

Koud wassen is beter voor het milieu en je kleding, maar wast het ook proper?

Een korte, koude wasbeurt is beter voor het milieu en je kledij. Dat bewijst een onderzoek van de Universiteit van Leeds en wasmiddelenfabrikant ‘Procter & Gamble’. Er komen minder microplastics in het afvalwater terecht en je kleding blijft er langer goed door. Maar is je kledij dan wel proper? “Kort wassen kan voor stukken die gewoon een opfrissing nodig hebben, maar voor vuile kleding raad ik toch een warmer, of een lang maar koud programma aan.”

20 reacties

 • Frank Van Hevel

  1 jaar geleden
  Wat een onzin staat er: kleding die op 30 minuten aan 25 graden gewassen werd veel minder kleurverlies had dan kledij gedurende 80 minuten gewassen aan 40 graden. Eens goed lezen minder kleurverlies als je minder lang wast... Begrijpend lezen of schrijven, dat is toch weinig gegeven....
 • Patrick Verbelen

  1 jaar geleden
  Allemaal mooi uitgelegd, maar wanneer krijgen we eens een onderzoek te zien, naar de hoeveelheid, bacteriën, huisstofmijt, luizen of erger stafylokokken die achterblijven in de was op die lage temperaturen. Een wasbeurt is niet alleen bedoeld om het wasgoed proper te maken, ook het ongedierte moet eruit, hierover wordt nooit gesproken.
 • Frans Van Hoyweghen

  1 jaar geleden
  Je moet er maar eens aan rieken na een wasbeurt van 30°of 90°.
 • Gunther Berghs

  1 jaar geleden
  Ook al zijn de huidige wasproducten nog zo goed op lage temperatuur , als je op 30°C wast moet je dat niet proberen met echt vuil wasgoed zoals de kleding van mijn peuter . Dat moet echt wel op 40°C gewassen worden als het textiel het toelaat om alle vlekken zuiver te krijgen. Droogkast is een must als je de hoogste verdieping van een appartement woont. Dan is buiten drogen niet mogelijk. En moderne droogkasten werken op basis van een warmtepomp en dus erg zuinig in verbruik.
 • Michel De Vreese

  1 jaar geleden
  0,35 euro besparen op een wasmand. Ik ga er mij iets mooi mee kopen.
 1. Gigantische Tyrannosaurus Rex liep langzamer dan de mens
  Play

  Giganti­sche Tyrannosau­rus Rex liep langzamer dan de mens

 2. De stoppen slaan door bij Ruben wanneer badkamer verbouwen niet loopt zoals gehoopt
  Play
  Huis Gemaakt

  De stoppen slaan door bij Ruben wanneer badkamer verbouwen niet loopt zoals gehoopt