Koud wassen is beter voor het milieu en je kleding, maar wast het ook proper?
Een korte, koude wasbeurt is beter voor het milieu en je kledij. Dat bewijst een onderzoek van de Universiteit van Leeds en wasmiddelenfabrikant ‘Procter & Gamble’. Er komen minder microplastics in het afvalwater terecht en je kleding blijft er langer goed door. Maar is je kledij dan wel proper? “Kort wassen kan voor stukken die gewoon een opfrissing nodig hebben, maar voor vuile kleding raad ik toch een warmer, of een lang maar koud programma aan.”
Delen per e-mail
Wist je dat je met een simpele wasbeurt het milieu vervuilt? Tijdens het wassen komen er microplastics uit synthetische kleding in het afvalwater terecht, en die zijn goed voor meer dan een derde van alle plasticvervuiling in de oceaan. Daarom is het beter om te kiezen voor een korte en zo koud mogelijke wascyclus, blijkt uit het onderzoek in vakblad Dyes and Pigments. Zo belast je het milieu niet alleen minder, de kleuren van je kleding blijven langer helder en de stof slijt minder snel.
Goedkoper
Koud wassen is ook minder duur. 90% van de energie die een wasmachine gebruikt gaat naar het opwarmen van water. Een wasje van 90 graden kost daardoor € 0,40 aan energie terwijl wassen op 15 graden maar € 0,05 kost. Daarbij ontdekten de wetenschappers uit het onderzoek dat kleding die op 30 minuten aan 25 graden gewassen werd veel minder kleurverlies had dan kledij gedurende 80 minuten gewassen aan 40 graden. Er kwamen ook de helft minder microvezels in het afvalwater terecht.
Echt proper?
Of je vuile was ook echt proper wordt door een kort en koud wasprogramma, betwist Droogkuis en Wasserij Voss. Maar: “Een koud, lang eco-programma krijgt je vies wasgoed wél helemaal schoon.” Dat komt omdat eco-programma’s veel langer draaien dan een gewoon wasprogramma. Het water en het wasmiddel kunnen bij de eco-stand langer inwerken, waardoor het resultaat hetzelfde is. Tegenwoordige zorgen actieve stoffen in wasmiddelen er wel voor dat je ook bij lagere temperaturen goed kan wassen. Er zijn zelfs wasmiddelen speciaal ontwikkeld voor koude wasjes. Handig, want sommig stuks moét je gewoon koud wassen. Wollen truien of delicate stofjes bijvoorbeeld. Kleding die niet echt vuil is, zoals je een shirt dat je maar een dag hebt gedragen of jeans, leent zich ook prima voor een koude wasbeurt.
Wasmachine
Heeft koud wassen een effect op je wasmachine? “Altijd wassen met korte of koude programma’s is niet goed voor je wasmachine”, klinkt het bij de wasserij. “Dan krijg je vuil in je leidingen en in je trommel. Daarom is het goed om af en toe een warm programma te wassen van 90 graden, zodat alle bacteriën en vieze geurtjes weggaan. Ik raad daarbij aan om af en toe een lege wasmachine te laten draaien met een scheut soda, dat werkt ontvettend.”
Vervuiling tegengaan
Om vervuiling door microplastics tegen te gaan kan je een speciale waszak kopen, waar je kleding in steekt die synthetische stoffen bevat. Zo’n zak zou 90% van de microplastics uit kleding tegenhouden. Zo kan je toch ecologischer wassen, zelfs als dat betekent dat je ook nog op 40 of 60 graden wast.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kate Winslet in topvorm of een docu over walvissen van de maker van ‘Titanic’: dit is onze streaming top vijf
Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s. Deze week op het menu: een nieuwe HBO-serie op Streamz met Kate Winslet in de hoofdrol, die niets dan lof en vijfsterrenrecensies kreeg in de internationale pers, een grimmige true crime-documentaire over een moeder die op zoek gaat naar de moordenaars van haar dochter en een Noorse krimi. -
PREMIUM
Moestuinieren is een hype: 4 Vlamingen delen hun beste tips, vers uit de volkstuin. “Er zijn veel natuurlijke trucjes”
-
Reis rond België: 4 fijne citytrips in eigen land
Na een jaar corona weten we het ondertussen. Niemand heeft een glazen bol. Misschien gaat de horeca op 1 mei weer open, misschien ook niet. Wat wel vaststaat, is dat je leven on hold zetten serieus verveelt. Daarom vier fijne citytrips, met takeawayopties en shoptip. Wel even een afspraak maken dan. -
-
PREMIUM
Henry en Charlotte gaan 5 jaar op wereldreis met een zeilboot: “Wij willen simpelweg gelukkig zijn”
-
Energie
Voordeel van nachttarief verdwijnt: wat is de impact op uw factuur?
-
Satirische Sara Leemans over hoe Vlamingen omgaan met het buurtleven: “’t Is niet meer gelijk dat het geweest is, hé Francis?”
Sara Leemans van het Instagramaccount ‘Dansaertvlamingen’ schrijft in NINA elke week satirische stukjes over álle Vlamingen. Ze steekt zowel de draak met de doorsnee-Vlaming als met de fermettebewoner en de inwijkelingen van hippe straten zoals de Brusselse Dansaertstraat. Om onszelf wat te relativeren. Deze week: hoe gaan Vlamingen om met het buurtleven en dorpsmentaliteit? -
Hoeveel geld heb je nodig om te rentenieren?
20 reacties
Frank Van Hevel
Patrick Verbelen
Frans Van Hoyweghen
Gunther Berghs
Michel De Vreese