Instagram @mariebeebloom
Volledig scherm
© Instagram @mariebeebloomDit mondmasker doet de afvalberg niet groeien, maar verandert in bloemen nadat je het weggooit

Mondmaskers dragen werd in 2020 het nieuwe normaal. Fijn is dat niet, maar nog erger is dat het gebruik van mondmaskers sterk bijdraagt aan milieuvervuiling, een probleem dat al groot genoeg was op zich. Het duurzame Marie Bee Bloom ontwikkelde daarom een alternatieve soort die zó lief is voor het milieu, dat je het bijna moet weggooien.

 1. 6 op de 10 Belgen vinden dat we te veel plastic gebruiken, maar leggen de verantwoordelijkheid bij fabrikanten

  6 op de 10 Belgen vinden dat we te veel plastic gebruiken, maar leggen de verantwoor­de­lijk­heid bij fabrikan­ten

  De plasticproblematiek lijkt sinds de coronacrisis op de achtergrond verzeild, terwijl het net als corona een wereldwijde pandemie is die dringend aangepakt moet worden. Een kwart van de Belgen denkt meer plastic verbruikt te hebben sinds de lockdowns en dat kan zeker kloppen. Denk maar aan de forse stijging van leveringen aan huis alleen al. Daarnaast nam het gebruik van plastic ook explosief toe in de zorgsector (onder andere door maskers, reageerbuisjes en handschoenen). Volgens onderzoek willen de Belgen hun verbruik wel bijsturen, maar verwachten ze meer inspanningen van producenten, fabrikanten en de overheid.
 2. Ecologisch leven tijdens de pandemie is echt niet zo moeilijk: tips van 2 Belgische ecogoeroes
  PREMIUM

  Ecologisch leven tijdens de pandemie is echt niet zo moeilijk: tips van 2 Belgische ecogoeroes

  Toch één winnaar in deze pandemie: plastic. De wegwerpcultuur regeert nu mondmaskers en handschoenen zo nodig zijn en plastic vervuilt de oceanen meer dan ooit. Begrijpelijk wel, dat we nu bezorgder zijn om onze eigen gezondheid dan om die van de planeet. Maar tegelijk is het niet moeilijk om ook in tijden van corona een beetje op het milieu te letten. Twee ecogoeroes delen hun beste tips.
 1. Onthutsende beelden van drijvend ijs dat dijk vernielt
  Play

  Onthutsen­de beelden van drijvend ijs dat dijk vernielt

 2. Ella (29) spot sluikstor­ters, filmt alles en neemt autosleutels af
  Play

  Ella (29) spot sluikstor­ters, filmt alles en neemt autosleu­tels af