Gedonder in de Vosselaarse gemeentepolitiek: CD&V verbreekt coalitie met N-VA en gaat in zee met alle oppositiepartijen
VosselaarEen onverwachte stoelendans in het schepencollege van Vosselaar: CD&V verstoot coalitiepartner N-VA naar de oppositie en sluit een bestuursakkoord met Visie op Vosselaar, Vooruit, Vosselaar Vooruit en onafhankelijke Kevin Luyckx. De grote verschuiving komt er nadat N-VA achter de rug van CD&V een nieuwe coalitie probeerde te vormen. Het nieuwe schepencollege zal geïnstalleerd worden op de gemeenteraad van 3 februari. “N-VA heeft er zelf de stekker uitgetrokken. Niks doen is dan niet aan de orde. We kunnen Vosselaar niet in onbestuurbare toestand achterlaten”, zegt nieuwe schepen Jef Michielsen (Visie op Vosselaar).
Liese DemeulenaereLaatste update:26-01-22, 15:40
Anders dan de eendrachtige houding op de gemeenteraad deed vermoeden, verliep de samenwerking tussen CD&V en N-VA binnen het schepencollege blijkbaar zeer moeizaam. Vooral op vlak van bestuursstijl waren er grote verschillen. “En eigenlijk zijn wij altijd heel royaal geweest. N-VA was een nieuwe bestuurspartij, zonder ervaring in het college van Vosselaar. CD&V heeft hen heel ruimdenkend veel kansen gegeven, maar wij moeten wel vasthouden aan de spelregels die er gelden”, zegt burgemeester Gilles Bultinck (CD&V). “N-VA kon zich daar vaak niet mee verzoenen en dan gaat het moeizaam. Wij lagen dan zogezegd dwars, terwijl we er gewoon over wilden waken dat alles correct verliep. Zo verschilden we heel sterk van visie op personeelszaken. Daar mag absoluut geen inmenging van politiek zijn, maar onze partners bij N-VA zagen dat anders. En dat was een groot breekpunt, ook voor de oppositie.”
CD&V zou echter toch nog geprobeerd hebben om de samenwerking met N-VA nieuw leven in te blazen en was vragende partij om rond de tafel te zitten. N-VA zou de uitnodiging van CD&V steeds op de lange baan geschoven hebben, terwijl ze begin januari wél met een aantal oppositieraadsleden in gesprek ging om een nieuwe coalitie te vormen. Jef Pelgrims, die sinds 2019 in het college zetelde als derde schepen, zou daarbij met slechts 394 voorkeurstemmen de burgemeesterssjerp overnemen van Gilles Bultinck (CD&V) met 1.161 voorkeurstemmen. Die onderhandelingen zijn evenwel snel gestrand. “Gaandeweg de gesprekken voelde ik aan dat de puzzel niet klopte en dat het met de N-VA bestuurders moeilijk samenwerken zou zijn,” verklaart Jef Michielsen (Visie op Vosselaar). Het was overigens de ganse oppositie die werd aangesproken door N-VA, met uitzondering van Vooruit. Naar eigen zeggen is Myriam Maes (Vooruit) N-VA niet genegen. Dat zal wellicht de reden zijn dat zij niet gecontacteerd werd.
Verontwaardiging
De oppositie voelde echter dat er meer speelde en ging verhaal halen bij CD&V. Toen de onderhandelingen aan het licht kwamen, heeft CD&V uit verontwaardiging voor de houding van N-VA haar vertrouwen in de samenwerking opgezegd en is de partij in gesprek gegaan met de voltallige oppositie. “Let wel, het gaat niet over de ganse partij N-VA, wel over bepaalde individuen die geprobeerd hebben de boel naar zich toe te trekken. In dat geval was het voor ons geen optie meer om nog verder te gaan met N-VA”, zegt Bultinck. “We wilden een nieuwe, stabiele bestuursploeg op de been brengen om de belangrijke dossiers in Vosselaar tot een goed einde te brengen”, legt hij uit. “We zijn rond de tafel gaan zitten met de voltallige oppositie en we hebben elkaar heel snel gevonden. Dat gaf veel meer vertrouwen dan dat er de afgelopen drie jaar geweest is in het college.”
We verschilden heel sterk van visie op personeelszaken. Daar mag absoluut geen inmenging van politiek zijn, maar onze partners bij N-VA zagen dat anders.
Burgemeester Gilles Bultinck (CD&V)
Opvallend is dat meerderheidspartij CD&V in zee gaat met álle huidige oppositiepartijen. “We wilden iedereen betrekken om zo een gedragen verhaal te creëren. We zetten allemaal het belang van de gemeente voorop en willen samenwerken over de partijgrenzen heen”, zegt hij. Het nieuwe schepencollege ziet er daarom als volgt uit: Gilles Bultinck (CD&V) behoudt zijn burgemeesterssjerp en vormt het college met partijgenote Inge Van Goubergen, Jef Michielsen (Visie op Vosselaar), Myriam Maes (Vooruit) en Kevin Luyckx (onafhankelijk). Alleen Vosselaar Vooruit grijpt dus naast een zeteltje, terwijl CD&V er twee heeft. “CD&V blijft natuurlijk veruit de grootste partij. Vosselaar Vooruit heeft zich toch aan ons project verbonden, zonder dat daar een mandaat tegenover moet staan. Dat vind ik knap. Er was ook geen discussie over. We waren het er allemaal over eens dat het nu tijd was om beleid te voeren, niet om ruzie te maken over postjes. We kijken daarbij ook verder dan deze legislatuur.”
Verfrissend bestuursakkoord
De huidige oppositiepartijen zijn het daarmee eens. “Er ligt nu een verfrissend bestuursakkoord voor,” verklaart Myriam Maes (Vooruit). “De gesprekken verliepen in alle openheid en transparantie met ruimte voor inspraak van iedereen. We hebben een gemeenschappelijk goed gevonden en kijken allemaal uit naar een constructieve samenwerking, wat de voorbije drie jaar helaas niet mogelijk bleek”, zegt ze. “Als oppositie hadden we allemaal wel gemerkt dat er geen cohesie was bij het bestuur. Maar in deze coalitie zorgen we voor elkaar. Er zit een toekomst in, dat voel je.”
Opvallend is dat Maes nu zal samenwerken met ex-partijgenoot Michielsen. Die laatste was jarenlang kopman bij toenmalig sp.a, maar verliet in 2019 de partij voor Visie op Vosselaar. “Ik ben geen haatdragend persoon. Er zijn inmiddels drie jaren verstreken en ik heb ondertussen ook een milde kant gezien van Jef. We hebben de violen nu gelijkgestemd in het belang van Vosselaar”, zegt Maes nog. Michielsen denkt er net zo over. “Die plooien zijn al geruime tijd gladgestreken. Ja, we verschillen van mening op bepaalde punten, maar we zijn allemaal op een zeer constructieve manier samengekomen rond het bestuursakkoord. Als oppositie kunnen we ook niet anders. N-VA heeft er zelf de stekker uitgetrokken. Niks doen is dan niet aan de orde. We kunnen Vosselaar niet in onbestuurbare toestand achterlaten”, reageert hij.
Opgeheven hoofd
De positieve instelling bij de nieuwe coalitie staat in scherp contrast met de verslagenheid in het andere kamp. Vierde schepen Tinne Wouters (N-VA) reageert bedroefd. “Drie jaar heb ik het beste van mezelf gegeven, droeg ik met fierheid mijn sjerp, was ik euforisch wanneer ik twee mensen in de echt mocht verbinden en kreeg ik energie van het uitwerken van schitterende projecten”, klinkt het. “Ik ben gegroeid, heb mijn grenzen verruimd en hou hier een aantal mooie contacten met prachtige mensen over. Dat alles maakt het ook zo moeilijk. Toch stap ik met opgeheven hoofd op, ben ik fier op wat ik wel gerealiseerd heb en op de mooie plannen die ik had klaarliggen voor een nieuwe school in het Centrum en ben ik dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen. Ik ben steeds trouw gebleven aan mezelf en altijd gezocht naar verbinding. Ik had nog zoveel willen verwezenlijken voor onze gemeente, het heeft niet mogen zijn."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.