Ex-voetballer Paul Beloy over racisme na Club Brugge-Anderlecht: “Ik heb een probleem met de plotselinge verontwaardiging van veel mensen, terwijl het al jaren bezig is”
“We zijn uitgescholden voor ‘bruine apen’ en wat dan ook”, zei Vincent Kompany zondag na de match tussen Club Brugge en Anderlecht. Die woorden werden naar hem, sommige leden van de technische staf en spelers geslingerd tijdens de opwarming en de wedstrijd, vertelt hij. Ex-voetballer (Beerschot, KV Mechelen) Paul Beloy reageert in ‘De Ochtend’ op Radio 1: “Racisme in het voetbal is gewoonweg een constant herhalend gegeven en nu is er weer een opflakkering, want het zijn Kompany en Lukaku.”
“Gelukkig zijn figuren als Lukaku en Kompany belangrijk genoeg”
Paul Beloy strijdt al jaren tegen racisme in het voetbal en de rest van de maatschappij. Hij was in de jaren zeventig één van de eerste zwarte voetballers in ons land en bracht eerder dit jaar het boek ‘Vuile zwarte’ uit over dat thema.
Beloy ergerde zich aan het begin van zijn interview in ‘De Ochtend’ aan het feit dat hij pas wordt opgebeld wanneer Vincent Kompany en Romelu Lukaku het probleem aankaarten. “Twee à drie weken geleden gebeurde er iets met andere voetballers en toen was er heel weinig commotie over”, zei de ex-voetballer.
Het incident tijdens de match Club Brugge-Anderlecht is één van vele het afgelopen half jaar bij blauw-zwart. “Gelukkig zijn figuren als Lukaku en Kompany belangrijk genoeg. Ik heb echter een probleem met de plotselinge verontwaardiging van heel veel mensen die nu reageren, terwijl het al jaren bezig is”, kaart Beloy aan.
Volgens hem zijn de officiële reacties van de Pro League en de voetbalclubs onvoldoende. “De reacties in de communiqués zijn heel simpel: ‘We gaan dit aanpakken. Dit kan niet.’” Volgens Beloy zou echter de vraag gesteld moeten worden wat eraan gedaan moet worden.
“Volgend week kunnen we terug gaan voetballen en terug gaan supporteren”
Omdat Kompany pas achteraf reageerde en niet “tegen zijn ploeg had gezegd van het plein te gaan”, moet er volgens Beloy niet per se iets gebeuren. Als de match was stilgelegd, moest die herspeeld worden, met alle gevolgen vandien. Dat is nu niet het geval: “Volgende week kunnen we terug gaan voetballen en terug gaan supporteren. Alles gaat gewoon verder”, aldus de ex-voetballer.
Het is ook pas wanneer grote namen als Vincent Kompany en Romelu Lukaku het probleem aankaarten, dat er grote ophef is, aldus Beloy. “Racisme is gewoonweg een constant herhalend gegeven en nu is er weer een opflakkering, want het zijn Kompany en Lukaku. Als we praten over Koita Aboubakary, de spits van STVV. Als daar iets mee gebeurt...”, kaart hij aan.
De witte, mannelijke meerderheid in de voetbalbond moet gebroken worden
Wat er dan wél moet gebeuren volgens Beloy is grondig ingrijpen, wat tot nu toe nog niet is gebeurd. “Ik denk dat we eens moeten bekijken welke mensen ons hele voetbalgebeuren bepalen”, zegt hij op de radio. “De witte, mannelijke meerderheid in de voetbalbond moet gebroken worden, want die blijkt duidelijk niet in staat om te functioneren bij zulke problemen. Heel de Pro League dat is een witte bende, met een vrouw die er tussen mag zitten en één iemand van Charleroi die geen Belg is. Voor de rest zijn het allemaal witte mannen.”
De personen waarover het gaat moeten volgens Beloy betrokken worden in wat er moet gebeuren na het incident, want tot nu toe liep het mis. “Een klein voorbeeld: één van de straffen die men geeft, is een bezoek aan de Kazerne Dossin. Dat heeft niets te maken met zwarten. Hebben we daar al eens over nagedacht?”
Die straf kreeg de Nederlandse Club Brugge-speler Noa Lang eerder dit jaar nadat hij op het kampioenenfeest van zijn ploeg een antisemitisch lied zong. Beloy erkent het probleem van antisemitisme, maar de vergelijking met racisme tegen zwarte personen gaat niet op. “Kijk naar de verhouding tussen anti-jodenliederen en het ‘zwarte apen’-gebeuren. Volgens mij is dat laatste wel degelijk buiten proportie.”
“Als de zaken zouden veranderen, dan moest ik mij niet bezighouden met de strijd tegen racisme”, zegt hij.
Bekijk ook de reactie van Club Brugge-trainer Philippe Clement:
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
De klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na. -
PREMIUMMaaseik
“Langs een voetbalveld kan je nog altijd dingen roepen die je elders in de problemen zouden brengen”: Oud-speler Paul Beloy brengt boek ‘Vuile zwarte’ uit
Paul Beloy was in de jaren zeventig één van de eerste zwarte voetballers in België en schreef samen met Frank Van Laeken over het thema het boek ‘Vuile Zwarte’. Vandaag maakt hij deel uit van de ‘Diversity Board’ van de Voetbalbond als deskundige in de strijd tegen discriminatie en racisme. We zochten de nieuwbakken inwoner van Maaseik op om het met hem te hebben over FC United, knielen voor Black Lives Matter en de lange weg die ons land nog voor de boeg heeft. -
Jupiler Pro League
Was dit het moment waarop poppen aan het dansen gingen? Steward roept heetgebakerde fan tot de orde
“We zijn uitgescholden voor ‘bruine apen’ en wat dan ook”. Racistische kreten wierpen gisteren een donkere schaduw over de topper tussen Club Brugge en Anderlecht. De Pro League analyseert de zaak verder. Intussen doken ook al amateurbeelden op van wat vermoedelijk de aanleiding was van de feiten. -
-
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
PREMIUMVoetbal
Hugo Camps tackelt de racisten: “De straffen voor deze barbaarse uitwas zijn niet zwaar genoeg. Een levenslang stadionverbod moet haalbaar zijn”
Hugo Camps zag hoe de wonden van Vincent Kompany weer bloot kwamen te liggen. Zijn woorden sneden door hart en ziel. En dus tackelt onze columnist de racisten. Want diversiteit is iets om trots op te zijn. “Het Belgisch voetbal is al jaren gekleurd. Vaak zijn het de Afrikaanse vreemdelingen die het verschil maken tussen winst en verlies. Dan worden ze even toegejuicht, maar alleen als speler, niet als mens.” Camps vraagt om zware straffen. Én een proactief optreden van de clubs. -
PREMIUMClub Brugge13
“Carl spot sneller talent dan de gemiddelde coach”: ex-collega’s over de steile opmars van Hoefkens bij Club
-
Club Brugge
Niet eerste keer dat er bij Club ‘aap’ naar opponent wordt geroepen: al vijfde incident met racisme of geweld in dik half jaar
Het racisme-incident dat gisteren in Jan Breydel de topper ontsierde, plaatst (de supporters van) Club Brugge al voor de vijfde keer in een half jaar tijd in een kwaad daglicht.