Duitse krant komt met ferme onthullingen rond Arabisch geld en politieke invloed op Super League: “Kremlin zorgde ervoor dat Chelsea zich terugtrok”
VoetbalNiet alleen de protesterende fans aan de poorten van Stamford Bridge, maar vooral een telefoontje uit het Kremlin deed Chelsea uit de Super League stappen. Niet JP Morgan, maar wel Saudi-Arabië zat achter het startkapitaal van 3,5 miljard euro. En Real-voorzitter Pérez? Die mag in de woestijn een soort Las Vegas ter waarde van 6,5 miljard euro bouwen. Het goed geïnformeerde Süddeutsche Zeitung doet nieuwe lijken uit de kast vallen in het verhaal rond de Super League.
Geld, geld en nog eens geld. Daar was het de twaalf clubs van de Super League in hoofdzaak om te doen. De ondertussen schijnbaar opgedoekte supercompetitie met Real Madrid, Barcelona, Atlético, Inter, Juventus, Milan, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United en Tottenham zou voor een nieuw economisch model in het voetbal zorgen dat het hoofd moest bieden aan de financiële uitdagingen van deze tijd.
De coronacrisis is er niet vreemd aan, maar ook zonder wereldwijde pandemie stapelden de grootste Europese clubs de voorbije jaren de schulden op. Tottenham heeft 1,2 miljard euro geïnvesteerd in het nieuwe stadion van de club, de schuldenberg van FC Barcelona is al jaren onderwerp van schrijfsels in binnen- en buitenland en ook Manchester United zou 650 miljoen euro in het rood staan. Schulden die volgens vele bronnen al jaren vooruit worden weggeschoven door de eigenaars, de Amerikaanse familie Glazer.
Zelfs het grote Real Madrid van Florentino Pérez, voorzitter van en brein achter de Super League, moet jaarlijks 900 miljoen euro in het laatje zien te brengen om nog maar break-even te draaien. Dat zeggen niet wij, maar dat zei Florentino Pérez deze week zelf op de Spaanse televisie. Logisch dus dat een gesloten Europese supercompetitie met alleen de grootste clubs interessant zou zijn, ook al blijven er van de twaalf stichtende leden met Barcelona, Juve en Real nu nog maar drie teams meer over.
VIDEO: Florentino Perez over de Super League
Kremlin
Negen ploegen keerden intussen hun kar. Vooral de beelden van protesterende fans voor de poorten van Stamford Bridge uit Engeland waren aandoenlijk, maar de knieval van Chelsea heeft volgens grondig onderzoek van Süddeutsche Zeitung weinig - of toch niet enkel en alleen - met het sentiment van de achterban te maken. Zo zou de club uit één van de rijkste wijken in Londen zich teruggetrokken hebben na een telefoontje van het Kremlin. De link tussen Roman Abramovich - sinds 2003 eigenaar van Chelsea - en de Russische president Vladimir Poetin, weet u wel.
“Gazprom, de grootste Russische holding die voor een groot deel in handen is van de staat, is de hoofdsponsor van de UEFA Champions League en hoort dat volgens het Kremlin te blijven”, schrijft Süddeutsche. “Bovendien wordt de EK-finale komende zomer in Sint-Petersburg gespeeld en laat Zenit Sint-Petersbrug nu net het speeltje van Gazprom zijn.” Of hoe vooral de Russisch sportief-politieke belangen een rol speelden in het terugtrekken van Chelsea uit de Super League.
Saudisch geld
Hetzelfde verhaal zou zich voorgedaan hebben bij Manchester City, de club die in handen is van een investeringsgroep onder leiding van Sheikh Mansour uit de Verenigde Arabische Emiraten. Bij City hadden ze volgens Süddeutsche uitgevogeld dat het startkapitaal van 3,5 miljard euro van bank JP Morgan grotendeels gefinancierd werd met geld uit Saudi-Arabië. Niet dat de Emiraten en Saudi-Arabië op gespannen voet leven, maar in Abu Dhabi leggen ze de link met het autoritaire Saudisch regime liever niet zo openlijk bloot.
Dat laatste is overigens de reden waarom PSG al die tijd de boot van de Super League afhield. De relatie tussen de Qatarese eigenaars van de club en Saudi-Arabië is politiek gezien heel troebel. Door de snelle terugtrekking van Chelsea en Manchester City werd de druk op de andere Engelse clubs - onder meer door het protest van de fans - te groot. Als klap op de vuurpijl sprong ook premier Boris Johnson op de kar, hij zag de positie van de Premier League als marktleider bedreigd.
Viva Las Vegas
Florentino Pérez zag zo plots al zijn medestanders vertrekken. Volgens de Real-voorzitter is de Super League wel nog niet dood. Te meer omdat de 74-jarige Spanjaard zelf belangen heeft bij een gesloten supercompetitie gefinancierd door JP Morgan met Saudisch geld. Pérez kreeg volgens ‘The Times of London’ met zijn bouwbedrijf ACS vorig jaar een contract ter waarde van 6,5 miljard euro om in Saudi-Arabië met Quiddiya een soort Las Vegas voor moslims op te trekken. Real vaarde er ook wel bij en kreeg in ruil voor wat reclame voor Quiddiya 150 miljoen euro uit de pot.
In die zin is het logisch dat Pérez de Super League halsstarrig weigert te begraven. De voorzitter van Real Madrid stelde deze week dat de teruggetrokken clubs vanuit legaal oogpunt niet zomaar kunnen vertrekken uit de Super League. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd. En dan is er nog de rol van de UEFA die nu bij monde van voorzitter Ceferin toetert dat het voetbal moet worden gered van het verderfelijke kapitalisme dat de Super League met zich meebrengt.
Volgens Süddeutsche probeert de Europese voetbalbond via via een lucratiever contract voor de Champions League te verkrijgen. Een Londonse investeringsgroep genaamd Centricus Assets zou met 6 miljard euro voor het kampioenenbal nog een stuk beter kunnen doen dan de 3,5 miljard van JP Morgan voor de Super League. Alleen zitten ook achter Centricus Assets Arabische geldstromen. Veel heiliger dan Pérez en co zijn ze bij de UEFA dus ook niet.
Of om het met een oorwurm uit 1976 te zeggen. ‘Money, money, money. Must be funny, in a rich man’s world.’
Lees ook.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Deze ziekenfondsen betalen zelfs je zonnebril op sterkte terug
-
8
Preud’homme bevestigt dat hij gepolst werd als opvolger van Martínez, maar: “Op dit moment zeg ik dat ik nooit meer terugkeer naar het voetbal”
In de zoektocht naar een nieuwe bondscoach en - vooral - technisch directeur passeerde de Belgische voetbalbond ook langs Michel Preud’homme (64). Dat berichtten wij eerder al en wordt ook bevestigd door de ex-doelman in een gesprek met Eleven. “Ik zag mezelf niet opnieuw trainer worden.” -
4
De gokverslaving van acht maanden geschorste Ivan Toney ging wel erg ver: spits zette 13 keer in op verlies van eigen ploeg
Ivan Toney heeft dertien keer op een nederlaag van zijn club Brentford gewed, zo meldt de Britse voetbalbond FA. De spits is voor acht maanden geschorst na het veelvuldig overtreden van de gokregels. Volgens de bond heeft de 26-jarige aanvaller tussen 2017 en 2021 maar liefst 232 keer de regels gebroken. -
-
FILM
STREAMINGTIP. ‘Love to Love You, Donna Summer’: intiem portret van discokoningin
-
Independer
Tot wel 500 euro duurder: waarom kost het meer om een cabrio te verzekeren? En hoe druk je tóch de prijs?
Het zonnige weer krijgt vanaf dit weekend - eindelijk - de overhand en dus worden ook de cabrio’s opnieuw van stal gehaald. Heerlijk toch, zo’n uitstapje met je haren in de wind. Maar wist je dat een cabrio verzekeren duurder uitvalt dan een gewone auto? Independer.be maakt de vergelijking en legt uit waar dat prijsverschil vandaan komt. -
2
REACTIES. Van Bommel beseft dat er oplapwerk nodig is: “We krijgen nog een kans, maar die wordt wel vele malen moeilijker”
Geen titelfeestje op de Bosuil. Antwerp leek nochtans lang op weg om zich vandaag al tot kampioen te kronen, maar dat was buiten de mentale sterkte van Union gerekend. “We moeten de koppen bijeen steken en onszelf opladen richting volgend weekend”, aldus Antwerp-kapitein Toby Alderweireld. -
9
Ajax-speler deelt vuistslag uit aan FC Twente-fan die ploegmaat racistisch uitschold
20 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageereric de baene
Walter Decock
Freddie HEREMANS
Pieter Verhulst
Bernd Vaes