Veganisten lopen 43 procent meer kans op botbreuken
Veganisten lopen 43 procent meer kans op botbreuken. Dat blijkt uit een nieuwe Britse studie die gepubliceerd werd in het medische tijdschrift ‘BMC Medicine’.
Delen per e-mail
Bijna 55.000 volwassenen participeerden aan het onderzoek. De deelnemers werden onderverdeeld in vleeseters, pescotariërs (geen zoogdieren en vogels, wel vis of andere zeedieren; nvdr), vegetariërs en veganisten. Ze werden gerekruteerd tussen 1993 en 2001 en vulden bij de start een uitgebreide vragenlijst over hun eetgewoonten in. In 2010 werden ze over datzelfde thema nog eens op de rooster gelegd.
In 2016 bleken uiteindelijk 3.941 breuken geregistreerd te zijn. De heup was het kwetsbaarste lichaamsdeel (945 gevallen), gevolgd door de pols (889), de arm (566) en de enkel (520).
Heup
In de groep van de veganisten vielen in tien jaar tijd gemiddeld 19,4 méér breuken per duizend deelnemers. Vooral de heup blijkt een gevoelige zone: het risico ligt daar 2,3 keer hoger dan bij vleeseters.
Vegetariërs en pescotariërs kunnen het risico op breuken verkleinen als ze genoeg calcium en eiwitten opnemen. “Vroegere studies hebben aangetoond dat een laag BMI het risico op gebroken heupen verhoogt en dat lage calcium- en eiwitgehalten gelinkt zijn aan een slechtere botkwaliteit. Dit onderzoek maakt nu duidelijk dat ook de andere lichaamsdelen van veganisten kwetsbaarder zijn”, aldus Tammy Tong. Zij is voedingsexpert aan de universiteit van Oxford en ook de drijvende kracht achter dit onderzoek.
Diabetes
“Daartegenover staat dat een goed gebalanceerd plantaardig dieet het risico op hartaandoeningen en diabetes kan verkleinen. Het komt er dus op aan om de voordelen en de risico’s goed tegen elkaar af te wegen”, aldus nog Tong.
Belangrijk om weten is wel dat de studie vooral gericht was op blanke Europeanen. “Deze resultaten mogen dus niet zomaar doorgetrokken worden naar andere populaties. Daar is nog extra onderzoek voor nodig”, klinkt het.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Uit diepvriezer of voorraadkast: Sanne Mouha kiest haar vijf favoriete lockdown-recepten
Nu we enkel nog voor de hoogstnoodzakelijke boodschappen de deur uit mogen, is het zaak om zoveel mogelijk te koken met dingen die je al in huis hebt. En dat hoeft helemaal niet saai of smakeloos te zijn. Ook met ingrediënten uit de voorraadkast of diepvriezer kan je heel wat lekkere en gezonde maaltijden op tafel toveren. Voedingsdeskundige Sanne Mouha kiest haar vijf favoriete lockdown-recepten. In ‘Mijn Thuisblijfgids’ vind je nog meer advies om deze periode gezond te overbruggen. -
10 tips die je motiveren om toch te sporten
De was, de plas, het werk, de kinderen. Ons leven is druk, de dagen zijn goed gevuld. Motivatie om te sporten is soms dan ook ver zoek. We geven 10 tips die je toch naar je sportschoenen doen grijpen. -
PREMIUM
4 op de 10 Belgen zijn bereid meer te betalen voor slachtvrij vlees uit laboratorium. Waar blijft die kweekburger dan?
Zeker vier op de tien Belgen zijn voorstander van kweekvlees - vlees dat in een laboratorium gekweekt is uit een stukje spierweefsel van een levende koe - en zouden zo’n revolutionaire burger op de grill gooien. Zo blijkt uit een enquête van dierenrechterorganisatie Gaia. Alleen is het al jaren wachten op de commerciële komst van de kweekburger, die in 2013 met veel poeha werd voorgesteld. Maar waarom duurt het toch zo lang? -
-
Livios
Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
Profiteer van een klein, zorgeloos momentje, net zoals An-Katrien Casselman (+ WIN!)
Genieten van die kleine, spontane momentjes, dat is toch waar het in het leven écht om gaat? Coca-Cola light slaat de handen in elkaar met An-Katrien Casselman, de boss lady achter “Teacups & Dresses” voor de lancering van een aanstekelijke campagne die de zorgeloze momentjes in het leven viert. -
Wat is de ideale spaarbuffer?
-
Gemeente Amsterdam keert sociale norm om en wil standaard vegetarische maaltijd aanbieden
Tijdens bijeenkomsten en feesten zal de gemeente Amsterdam vanaf volgend jaar waarschijnlijk voornamelijk vegetarisch serveren, op initiatief van Partij voor de Dieren.
4 reacties
Nicole Vogelaere
Mil De Bondt
Jozef Moors
Tuur Schiepers