Fadi Nadrous
Volledig scherm
PREMIUM
© Fadi Nadrous

Het wemelt van de voedingsmythes. Ze zijn ongezond, duur en ronduit gevaarlijk

Van chocola krijg je puistjes, van spinazie spierballen en nooit meteen zwemmen na het eten. Voedselwijsheden hebben we met de paplepel meegekregen. Epidemioloog Tim Spector ontkracht een hele serie eetmythes. Een indrukwekkend demasqué, vindt Karin Luiten.

 1. Onderzoek KU Leuven: “Suiker doet jongens cognitief slechter presteren, omgekeerde effect bij meisjes”

  Onderzoek KU Leuven: “Suiker doet jongens cognitief slechter presteren, omgekeerde effect bij meisjes”

  Suikerconsumptie maakt kleuters rustelozer. Het doet jongens op cognitief vlak bovendien slechter presteren, terwijl bij meisjes het omgekeerde het geval is. Dat blijkt uit onderzoek aan het Faculteit Onderzoekscentrum LEER (Leuven Economics of Education Research) van de KU Leuven waarbij de reacties van 462 kleuters in 25 klassen in Vlaanderen bestudeerd werden op het al dan niet consumeren van een gesuikerde frisdrank.
 2. Britse tiener blind en doof geworden door extreem eenzijdig voedingspatroon

  Britse tiener blind en doof geworden door extreem eenzijdig voedingspa­troon

  Een 19-jarige jongen uit de zuidwestelijke Engelse stad Bristol is twee jaar geleden volledig blind en slechthorend geworden omdat hij zeker tien jaar lang alleen frieten, chips, gebakken worstjes en witbrood at. Volgens artsen is hij het slachtoffer geworden van een extreem eenzijdig voedingspatroon waardoor hij een ernstig tekort ontwikkelde van stoffen als vitamine B12 en selenium. Door het chronische gebrek daaraan raakten cruciale zenuwen in de ogen en oren onherstelbaar beschadigd.
 1. "Eén keer per week heeft amper effect": arts beantwoordt vragen over invloed van sporten op je gezondheid
  PREMIUM

  "Eén keer per week heeft amper effect": arts beant­woordt vragen over invloed van sporten op je gezondheid

  Veel Belgen hebben de lockdown benut om hun sportieve leven weer zuurstof in te blazen. “Ik heb ervan genoten om tijdens het joggen zoveel startende lopers te zien,” zegt Claire Sneyers, sport- en revalidatiearts in het AZ Monica. “Hopelijk houden ze vol nu het normale leven weer herneemt, want sporten is niet alleen leuk, het brengt ook een kettingreactie van gezondheidseffecten teweeg.” Ze geeft antwoord op enkele veelgestelde vragen over de invloed van sporten op je gezondheid.
 2. Voedingsexperte geeft advies voor gezond lockdowndieet: “Je hoeft niet te overleven op droge pasta en conserven”
  PREMIUM

  Voedingsex­per­te geeft advies voor gezond lockdowndi­eet: “Je hoeft niet te overleven op droge pasta en conserven”

  Om onszelf en ouderen te beschermen tegen het coronavirus raadt de overheid iedereen aan om thuis te blijven. Maar hoe blijf je gezond en gevarieerd eten als je je supermarktbezoekjes tot een minimum beperkt? “Kies nog steeds zoveel mogelijk voor verse groenten en fruit, maar ook met conserven en diepvriesproducten kan je goed en lekker eten”, zegt voedingsexperte Sanne Mouha.