Ahmed Almuhamed, een van de daders van de aanslagen in Parijs, zou met een Syrisch paspoort via Griekenland Europa zijn binnen geraakt. Als vluchteling. IS wil dat die worden gevonden. "Doel: de EU-politiek die vluchtelingen verwelkomt omgooien. Het uiteindelijke doel van IS is de idee te verspreiden dat het westen een ant-moslim kruistocht voert en dat er nood is aan een Jihad daartegen", stelt islamkenner Koert Debeuf.
Volledig scherm
Ahmed Almuhamed, een van de daders van de aanslagen in Parijs, zou met een Syrisch paspoort via Griekenland Europa zijn binnen geraakt. Als vluchteling. IS wil dat die worden gevonden. "Doel: de EU-politiek die vluchtelingen verwelkomt omgooien. Het uiteindelijke doel van IS is de idee te verspreiden dat het westen een ant-moslim kruistocht voert en dat er nood is aan een Jihad daartegen", stelt islamkenner Koert Debeuf. © PHOTO_NEWS

Waarom IS net wil dat Europa de grenzen sluit

Strijd tegen ISSinds aan het licht kwam dat in de concertzaal Bataclan een paspoort werd aangetroffen waaruit blijkt dat één van de terroristen via Griekenland de vluchtelingenroute vanuit Syrië naar Europa volgde, klinkt de roep om de Europese grenzen af te sluiten steeds luider. Maar Koert Debeuf, politiek analist die in Caïro woont en werkt, vermoedt daarin een tactische zet van IS en stelt dat de jihadisten net willen dat Europa de grenzen sluit voor vluchtelingen. Dat zette hij vanochtend uiteen in het radio 1-programma Nieuwe Feiten.

  1. "Niemand van ons wil die smeerlappen helpen: trap niet in de val van het zwakke IS"
    Play
    Video

    "Niemand van ons wil die smeerlap­pen helpen: trap niet in de val van het zwakke IS"

    Waleed Aly, een 37-jarige Australische tv-presentator, roept in zijn programma The Project politici en moslimleiders op om geen haat te prediken na de terreuraanslagen in Parijs. "Dat is net wat IS wil en zal hen niet verslaan." Aly, zelf een moslim, probeert in amper vijf minuten de zwaktes van IS bloot te leggen en te laten zien welke vallen de terreurgroep voor ons spant. "Ik laat mij niet manipuleren. Niemand van ons wil die smeerlappen helpen."