Met EU-geld gefinancierde politie-eenheden voeren gewelddadige pushbacks uit aan Europese grenzen
Aan de grenzen van Griekenland en Kroatië zijn migranten het slachtoffer van illegale pushbacks door speciale politie-eenheden. Daarbij kan het er ook gewelddadig aan toegaan. De pushbacks zijn “een gevestigde strategie van landen waarvan de politie financieel gesteund wordt door de EU”. Dat blijkt uit een onderzoek van verschillende Europese media uit zeven EU-lidstaten.
Het Duitse magazine Der Spiegel zocht gedurende acht maanden de zaak uit samen met de Duitse zender ARD, de Franse krant Libération, het Nederlandse onderzoeksplatform Lighthouse Reports en Kroatische en Servische media. Er is sprake van een "systeem" waarbij "speciale eenheden" opereren. Die zijn veelal niet herkenbaar: ze dragen uniformen zonder insignes en mutsen die het volledige hoofd bedekken, aldus Der Spiegel.
"Ze opereren meestal in het geheim - en ze worden betaald door de Europese burgers", schrijft het Duitse blad. Er is sprake van videobeelden van elf pushbacks in Kroatië. Daarbij is te zien hoe mannen de vluchtelingen slaan, vooraleer ze terug naar Bosnië-Herzegovina te sturen. Zes Kroatische beambten bevestigen na het bekijken van de beelden dat het om leden van een speciale politie-eenheid gaat. De operatie heeft er intern de naam ‘Operatie Corridor’ gekregen.
Na analyse van videobeelden en getuigenissen bevestigt het onderzoek dat in de Egeïsche Zee speciale eenheden van de Griekse kustwacht asielzoekers moeten onderscheppen en hen vervolgens achterlaten op oranje reddingsvlotten. Ook dit zou deels betaald zijn met Europese middelen.
De Griekse regering, die gelijkaardige aantijgingen eerder van de hand deed, antwoordde niet op vragen van de journalisten. Ook de Kroatische regering gaf geen antwoorden.
“Geen individuele praktijken maar gevestigde strategie”
Volgens Libération gaat het niet zomaar om individuele praktijken waar slechts sommige agenten zich schuldig aan maken. De pushbacks zijn "een gevestigde strategie van landen waarvan de politie financieel gesteund wordt door de EU". Volgens de krant zijn er in Griekenland, Roemenië en Kroatië door ngo’s, advocaten of journalisten vele getuigenissen over de praktijken opgetekend. Het onderzoek kreeg bewijs op beeld via drones, warmtecamera's en wildcamera's.
Mensenrechtenorgansatie Amnesty International reageerde dat het "alarmerend" is dat de "Europese Commissie de ogen blijft sluiten voor flagrante overtredingen van het Europees recht en zelfs politie- en grensoperaties in bepaalde landen blijft financieren".
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is jouw handtas ook een rommeltje? Met deze 4 handige tips schep je orde in de chaos
Je portefeuille, smartphone, bril, notitieboekje, flesje water, make-up … Je zou kunnen zeggen dat je handtas een mini-supermarkt is. Helaas wordt het daarom ook al snel een rommeltje. Tijd voor orde in de chaos? Wij helpen jou een handje op de goede, en vooral georganiseerde, weg. -
Zot van je handtas in suède? Met deze praktische onderhoudstips hou je ze in topvorm
Geen handtas die meer vakantie-en festivalvibes uitstraalt dat een exemplaar in suède. Helaas is deze topfavoriet veel kwetsbaarder dan andere soorten leder. Suède is nogal gevoelig voor regen en voor vlekken. Enkele tips om je handtas jarenlang mooi te houden. -
Britse kustwacht traint op het terugduwen van bootvluchtelingen
De Britse kustwacht is begonnen met het trainen van personeel dat straks de taak krijgt om migranten op rubberboten te weren uit Het Kanaal. Vorige week werd er al over gesproken in het Britse Parlement. De pushbacks zijn een omstreden manier om het aantal migranten dat in Groot-Brittannië aankomt te verminderen. -
-
PREMIUM
Europa zet zich schrap voor nieuwe migratiecrisis: "Alles op alles zetten om te vermijden dat Afghanen ook maar in de buurt van onze grenzen komen”
Zal de machtsovername van de taliban in Afghanistan een nieuwe migratiestroom richting Europa teweegbrengen? Hoewel alles er momenteel op wijst dat de taliban hun landgenoten weinig kansen bieden om te vluchten, vrezen Europese leiders wel degelijk een herhaling van de migratiecrisis van 2015. Hoe bereiden ze zich daarop voor, welke maatregelen worden genomen en wat is de positie van ons land? Professor Europese Politiek Hendrik Vos (UGent) maakt een scherpe analyse van de situatie. -
Frontex lanceert intern onderzoek naar pushbacks aan Griekse zeegrenzen
Frontex opent een intern onderzoek naar "verdachte incidenten" aan de Griekse zeegrenzen. De aankondiging komt er nadat verscheidene media het Europese grensbewakingsagentschap ervan beticht hebben betrokken te zijn geweest bij pushbacks van bootjes met migranten bij de operaties in Griekenland. -
Griekenland aangeklaagd voor illegale pushbacks van vluchtelingen
Ngo Legal Centre Lesvos heeft een rechtszaak aangespannen tegen Griekenland bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Ze beschuldigen Griekenland van een schokkende mate van geweld tijdens operaties die deel uitmaken van een illegale pushbackstrategie om de aankomst van vluchtelingen en migranten tegen te houden. -
Alsmaar minder migranten op Griekse eilanden
Er verblijven steeds minder migranten in kampen op Griekse eilanden. Volgens de meest recente cijfers van het ministerie van Burgerbescherming in Athene verblijven ongeveer 9.000 mensen in vluchtelingenkampen op de eilanden Lesbos, Chios, Kos, Leros en Samos. Vorig jaar verbleven meer dan 40.000 mensen op de eilanden.