Een man demonstreert in het Kroatische Maljevac, bij de grensovergang tussen Kroatië en Bosnië-Herzegovina, tegen de gewelddadige pushbacks.
Volledig scherm
Een man demonstreert in het Kroatische Maljevac, bij de grensovergang tussen Kroatië en Bosnië-Herzegovina, tegen de gewelddadige pushbacks. © AP

Met EU-geld gefinancierde politie-eenheden voeren gewelddadige pushbacks uit aan Europese grenzen

Aan de grenzen van Griekenland en Kroatië zijn migranten het slachtoffer van illegale pushbacks door speciale politie-eenheden. Daarbij kan het er ook gewelddadig aan toegaan. De pushbacks zijn “een gevestigde strategie van landen waarvan de politie financieel gesteund wordt door de EU”. Dat blijkt uit een onderzoek van verschillende Europese media uit zeven EU-lidstaten.  

  1. Europa zet zich schrap voor nieuwe migratiecrisis: "Alles op alles zetten om te vermijden dat Afghanen ook maar in de buurt van onze grenzen komen”
    PREMIUM

    Europa zet zich schrap voor nieuwe migratie­cri­sis: "Alles op alles zetten om te vermijden dat Afghanen ook maar in de buurt van onze grenzen komen”

    Zal de machtsovername van de taliban in Afghanistan een nieuwe migratiestroom richting Europa teweegbrengen? Hoewel alles er momenteel op wijst dat de taliban hun landgenoten weinig kansen bieden om te vluchten, vrezen Europese leiders wel degelijk een herhaling van de migratiecrisis van 2015. Hoe bereiden ze zich daarop voor, welke maatregelen worden genomen en wat is de positie van ons land? Professor Europese Politiek Hendrik Vos (UGent) maakt een scherpe analyse van de situatie.