Erkende vluchteling in België krijgt niet langer automatisch een onbeperkt verblijfsrecht
Erkende vluchtelingen zullen voortaan niet langer een onbeperkt verblijf krijgen in ons land, maar slechts een beperkt verblijf voor vijf jaar. De Kamer heeft daarvoor een wetsontwerp van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) goedgekeurd. De termijn waarbinnen de asielinstanties een aanvraag voor gezinshereniging moeten onderzoeken, stijgt van zes naar negen maanden.
Delen per e-mail
Verblijfsrecht
Momenteel is België een van de weinige landen waar een erkende vluchteling automatisch een onbeperkt verblijfsrecht krijgt.
Daar komt nu verandering in: het verblijfsrecht zal voor vijf jaar gelden. Dan wordt bekeken of de situatie in het land van herkomst dermate gewijzigd is dat er bijvoorbeeld geen oorlog meer woedt of het risico op vervolging verdwenen is. In dat geval kan de status van erkende vluchteling worden ingetrokken en het verblijfsrecht vervallen.
Bij de stemming drukten PS, Ecolo-Groen en PVDA op de rode knop. Het cdH onthield zich.
Gezinshereniging
Bedoeling is dat de instanties de nodige tijd krijgen om aanvragen te verwerken. Indien de zes maanden voorbij waren zonder beslissing, werd de gezinshereniging ambtshalve toegekend.
Daarnaast keurde de Kamer de langere termijn voor de verwerking van aanvragen voor gezinshereniging goed. Die termijn stijgt van zes naar negen maanden. De meerderheidspartijen en Vlaams Belang stemden voor de wettekst, de andere partijen drukten op de rode knop.
De ingreep volgt op de asielinstroom die tot enkele maanden geleden hoge toppen scheerde. Bedoeling is dat de instanties de nodige tijd krijgen om aanvragen te verwerken. Indien de zes maanden voorbij waren zonder beslissing, werd de gezinshereniging ambtshalve toegekend.
Een blik op de cijfers voor gezinshereniging leert dat er in 2014 52.486 kaarten voor gezinshereniging werden afgeleverd. Een jaar later waren dat er 55.179. Daarbij vallen enkele tendenzen op. Zo maken EU-burgers het leeuwendeel van de begunstigden uit. Hun aantal nam toe van 31.731 in 2014 naar 32.016 vorig jaar.
In de statistieken is ook sprake van mensen die in België geboren zijn. Hun aantal steeg eveneens van 5.831 naar 6.795. Het gaat daarbij om kinderen van vreemdelingen met een wettelijk verblijfsstatuut in België. De gezinshereniging met mensen die een vluchtelingenstatuut of subsidiaire bescherming kregen, verdubbelde in de periode 2014-2015: van 1.386 naar 3.042, onder wie 1.182 Syriërs.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Opnieuw honderden migranten opgepikt in buurt van Griekse eilanden
De vluchtelingenstroom vanuit Turkije naar de Griekse eilanden duurt voort. Van vanmorgen tot donderdagmiddag zijn 474 migranten opgepikt op deze eilanden en voor de kust ervan, deelden het ministerie van Civiele Bescherming in Athene en de kustwacht in Piraeus mee. -
Minste aantal asielzoekers in 7 jaar tijd
De voorbije maand hebben 1.374 mensen asiel aangevraagd in ons land. Het is al van februari 2009 geleden dat dat er zo weinig waren. Als de instroom de komende maanden laag blijft, wil staatssecretaris Francken (N-VA) het aantal opvangplaatsen afbouwen. -
Livios Een terrasoverkapping kiezen? Deze checklist helpt je op weg
Corona houdt ons al maanden aan huis gekluisterd, en het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in komt. Overweeg je een terrasoverkapping om in alle comfort tijd buiten door te brengen? Weet dan dat er een overvloed aan keuzemogelijkheden en combinaties bestaat. Bouwsite Livios overloopt de zeven belangrijkste vragen die je moet stellen als je bepaalde systemen vergelijkt. -
-
Brugge boven, Golden Oli en Primus Paul: deze spelers kleurden de voorbije tien Gouden 11-speeldagen
Twintig speeldagen ver in de Jupiler Pro League, tijd voor een nieuwe round-up. Club Brugge is leider, Paul Onuachu afgetekend topschutter en de strijd om play-off 1 is bijzonder spannend. Maar welke ploegen en spelers kleurden de voorbije tien rondes van de Gouden 11? -
Griekenland zal nieuwe opvangkampen voor migranten op Egeïsche eilanden bouwen
Griekenland start in maart de bouw van nieuwe onthaalkampen voor migranten. Dat heeft minister van Migratie Notis Mitarakis maandag aan zender Skai gezegd. De constructiewerkzaamheden op de Egeïsche eilanden Lesbos, Chios, Samos, Leros en Kos moeten binnen de negentig dagen afgerond zijn, voegde de bewindsman eraan toe. -
Energie Overstappen van energieleverancier is simpel. Waarom laten zoveel mensen dan besparing liggen?
Dat veel gezinnen vandaag onnodig te veel betalen voor hun energiecontract is ondertussen genoegzaam bekend. Energieregulator CREG merkt daarbij dat consumenten het te ingewikkeld vinden om van energieleverancier te veranderen. Mijnenergie.be bekijkt wat u moet weten om een goedkoper contact af te sluiten. -
Cel Radicalisme binnen Dienst Vreemdelingenzaken uit de startblokken
De Cel Radicalisme binnen de Dienst Vreemdelingenzaken, die twee maanden geleden was aangekondigd, is intussen actief. Dat bevestigt Freddy Roosemont, de directeur-generaal van de DVZ.