De toch al moeizame relatie tussen Turkije en de EU kwam onlangs verder onder druk te staan door het besluit van Ankara om migranten op weg naar Europa vrije doorgang te verlenen. Turkije zet Europa zo onder druk om steun te verwerven in de strijd tegen het Syrische leger.
Volledig scherm
De toch al moeizame relatie tussen Turkije en de EU kwam onlangs verder onder druk te staan door het besluit van Ankara om migranten op weg naar Europa vrije doorgang te verlenen. Turkije zet Europa zo onder druk om steun te verwerven in de strijd tegen het Syrische leger. © AP

Erdogan roept Griekenland op grenzen open te stellen voor migranten: “Laat ze naar andere Europese landen gaan”

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Griekenland opgeroepen om de grenzen open te stellen voor migranten. "Hé, Griekenland. Ik doe een beroep op jullie. Open de poorten en bevrijd je van deze last", zei de Turkse president zondag tijdens een tv-toespraak in Istanbul. "Laat ze naar andere Europese landen gaan", voegde hij toe. 

190 reacties

 • Stef De Vos

  2 jaar geleden
  En de Belgische president van de EU, die aan de goeie kant van de geschiedenis staat naast deze dictator, zal er wel voor zorgen hem weer enkele EU-miljarden toe te stoppen?
 • Marc Baeyens

  2 jaar geleden
  De dictator denkt dat zijn macht tot buiten de Turkse grenzen reikt. Betreffende België heeft hij wel gelijk.
 • Joris Peeters

  2 jaar geleden
  Zeg dat hij de boom in kan! Wat denkt dat mislukt dictatortje wel, we laten ons niet de led spellen door zo'n onmens!
 • Serge Prat

  2 jaar geleden
  Tja, Turkije wil oorlogje spelen maar kan het niet verdragen dat er gewonden aan hun kant vallen. Als ge de grote jongen wil uithangen moet ge de nadelen er ook maar van dragen. Europa begint stilaan genoeg te hebben van Erdogan's shananigans. Stop de geldstroom, de onderhandelingen om tot de EU toe te treden en gooi ze uit de NAVO. Ze zullen er alleen voor staan in hun regio.
 • Maria Wijnants

  2 jaar geleden
  Geef geld aan Griekenland om ze tegen te houden. Erdogan wil nog wat miljarden van Europa en onze slimme leiders gaan door de knieën.
 1. Ruim 24.000 vluchtelingen verzamelden zich aan Turks-Griekse grens

  Ruim 24.000 vluchtelin­gen verzamel­den zich aan Turks-Griek­se grens

  Aan de Turks-Griekse grens staan naar schatting meer dan 24.000 vluchtelingen verzameld. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de VN. “Turkije telt nog steeds 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen. En dat cijfer gaat niet van de ene op de andere dag veranderen”, dat zegt Alexandra Stiglmayer, woordvoerder van European Stability Initiative (ESI), de denktank die mee aan de basis stond van het oorspronkelijke EU-Turkije deal in 2016.
 2. Griekse premier Mitsotakis: “Vluchtelingendeal met Turkije is dood”, rookbommen en traangas ingezet aan grens

  Griekse premier Mitsotakis: “Vluchte­lin­gen­deal met Turkije is dood”, rookbommen en traangas ingezet aan grens

  Voor de Griekse eerste minister Kyriakos Mitsotakis bestaat de vluchtelingendeal met Turkije niet meer. "Heel eerlijk? Op dit moment is de overeenkomst dood", zei Mitsotakis gisterenavond in een interview met tv-zender CNN. "We hebben hier niet te maken met een migratie- of vluchtelingenprobleem. Het is de bewuste poging van Turkije om vluchtelingen en migranten als politieke pionnen te gebruiken, voor de eigen politieke belangen." Gisteren zei Turks president Erdogan zelf dat de deal “niet meer functioneert”. Aan de grens is het vandaag onrustig, en op de Egeïsche Zee liggen de Griekse en Turkse kustwacht letterlijk op ramkoers.
 3. Vlaamse werkte in vluchtelingencentrum op Lesbos: “Kinderen denken er aan zelfdoding: veel uitzichtlozer wordt het niet”
  PREMIUM

  Vlaamse werkte in vluchtelin­gen­cen­trum op Lesbos: “Kinderen denken er aan zelfdoding: veel uitzichtlo­zer wordt het niet”

  Het was al doffe ellende op Lesbos, maar stilaan lijkt de situatie er compleet uitzichtloos. "Veel kinderen die we in ons plaatselijk ziekenhuis behandelen, hebben zelfs al aan zelfdoding gedacht", zegt Caroline Willemen (33) van Artsen Zonder Grenzen. Terwijl de vluchtelingen blijven aankomen op het Griekse eiland, schetst de Vlaamse hulpverleenster een huiveringwekkend beeld van de toestand in het overbevolkte opvangcentrum van Moria.
 1. Van Sinan Bolat over Deniz Undav tot Christian Kouamé: deze spelers scoorden afgelopen weekend het best in de Gouden 11
  Gouden 11
  4

  Van Sinan Bolat over Deniz Undav tot Christian Kouamé: deze spelers scoorden afgelopen weekend het best in de Gouden 11

  Dit weekend blonken verschillende spelers uit in de Jupiler Pro League. Zo hield Sinan Bolat de nul in de topper tegen Racing Genk, ontpopte Deniz Undav zich andermaal tot seizoensrevelatie bij leider Union en liet Christian Kouamé de netten trillen tegen rode lantaarn Beerschot. Welke spelers staan er nog in de de Gouden 11 van de week? Een overzicht.
 2. Opnieuw traangas afgevuurd aan Grieks-Turkse grens

  Opnieuw traangas afgevuurd aan Grieks-Turk­se grens

  De spanningen aan de grens tussen Turkije en Griekenland zijn ook vrijdag nog niet afgenomen. Op beelden die de Griekse tv-zender Skai uitzendt, is te zien dat vlak bij de grenspost Kastanies wolken van traangas hangen. Dat traangas zou, volgens de zender, zijn afgeschoten vanaf de Turkse kant van de grens. De Griekse veiligheidsdiensten proberen het traangas met water weg te sproeien. Een journalist van het Franse persbureau AFP meldt dat ook de Grieken kort traangas afvuren op de migranten, die met stenen gooien.