In de kerk van Poelkapelle wordt een buitenschoolse kinderopvang ingericht .
Volledig scherm
In de kerk van Poelkapelle wordt een buitenschoolse kinderopvang ingericht . © Foto Eric Flamand

Steeds meer kerken krijgen nieuwe functie

WESTHOEKDe Vlaamse overheid lanceert morgen een projectbureau waar lokale besturen terechtkunnen met vragen over de herbestemming van kerken. Enkele gemeentes hebben nog geen kerkenplan en in sommige gevallen dreigen ze daardoor subsidies mis te lopen. In onze regio hebben zes van de negen gemeenten wel hun huiswerk gedaan.

 1. Veertig kankerpatiënten poseren in ontbloot bovenlijf in fotoboek: “Ik wil dat Mace (1) andere kindjes hoop geeft”
  PREMIUM

  Veertig kankerpa­tiën­ten poseren in ontbloot bovenlijf in fotoboek: “Ik wil dat Mace (1) andere kindjes hoop geeft”

  “16 jaar geleden verloor ik mijn vrouw aan kanker. 10 jaar geleden kreeg ik het zelf, nu is het beestje terug. Maar ik heb geleerd niet bij te pakken te blijven zitten. Ga ervoor, is mijn motto. Daarom wou ik hier aan meewerken.” José Mortier uit Poperinge is 77 jaar en één van de 40 hoofdrolspelers in een uniek fotoboek van fotografe Amélie Soenen (36) en Kenneth Coudyzer (39). 40 kankerpatiënten poseren er in bloot bovenlijf voor de lens. Maak kennis met Katleen (47), met Bart (57) en met Mace (1). Confronterend, maar o zo schoon.
 2. De coronacijfers in Vleteren van dinsdag 6 oktober

  De coronacij­fers in Vleteren van dinsdag 6 oktober

  Uit de nieuwe bevestigde cijfers van Sciensano is gebleken dat er in Vleteren minder dan 5 besmettingen met corona zijn bijgekomen op één dag. Het totaal aantal gevallen over de laatste 14 dagen komt zo op 3. Sciensano heeft enkele alarmdrempels gedefinieerd op basis van het aantal gevallen per 100.000 inwoners over de laatste 14 dagen. Dat getal komt voor Vleteren op 82 te liggen. Omdat Vleteren meer dan 50 gevallen heeft, overschrijdt de gemeente op dit moment alarm niveau 3. Als het aantal gevallen zou stijgen tot boven de 100, zal de gemeente terechtkomen in het volgende en hoogste alarm niveau. De cijfers van Sciensano worden dagelijks gepubliceerd.
 1. Krijgt mijn kind straf voor het niet dragen van een mondmasker? Hoe lost uw middelbare school het op de speelplaats op? Vijf directeurs beantwoorden vijf prangende vragen
  PREMIUM
  Ieper, Poperinge, Wervik

  Krijgt mijn kind straf voor het niet dragen van een mondmasker? Hoe lost uw middelbare school het op de speel­plaats op? Vijf directeurs beantwoor­den vijf prangende vra­gen

  Ze hebben er nog maar eens razend drukke dagen op zitten, de directeurs in het secundair onderwijs. “We willen absoluut de scholen openhouden”, beslisten onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) en co maandagnacht. Maar is dat praktisch wel haalbaar? Is voltijds onderwijs wel mogelijk in een school met duizend of meer leerlingen? Hoe los je dat op de speelplaats op, met de mondmaskerplicht? En wat gebeurt er in de refter? We laten vijf directeurs aan het woord.