Weinig middelen, maar toch ambitieus klimaatplan in Vilvoorde
VilvoordeDe Vilvoordse gemeenteraad keurde op maandag 23 november zijn klimaatplan goed. De stad wil de CO2-uitstoot tegen 2030 met 40% terugdringen ten opzichte van 2011. Ze trekken de reducerende maatregelen van het vorige klimaatplan door tot 2030 en brengen extra maatregelen aan om in te spelen op de klimaatveranderingen van de naderende toekomst. Maar ze zijn duidelijk: “We hebben weinig middelen en kunnen dit niet alleen.”
Delen per e-mail
Om het klimaatplan te realiseren heeft de stad een werkbudget van 7 euro per inwoner per jaar. Volgens een onderbouwde schatting zou dat 100 euro per inwoner moeten zijn. Slechts 7% dus. Daarnaast is er nog het investeringsbudget van de stad dat soms rechtstreeks werkt via bijvoorbeeld energierenovatie van de stadsgebouwen of onrechtstreeks ondermeer door aanleg fietspaden. Die ook impact hebben op de CO2-reductie in Vilvoorde. “De klimaatdoelstelling 2030 overstijgt het vermogen van elk individu, elk bedrijf, stadsdienst en zelfs van de stad als geheel. Samenwerken wordt dus het sleutelwoord tot succes. Met elke burger, ondernemer, overheid, vrijwilliger, verkozene, activist, ambtenaar en doelgroep moeten we samen aan de slag met dit klimaatplan 2030 als richtinggevend instrument”, klinkt het bij de meerderheid. Elke schepen werkte mee aan het opstellen van het Klimaatplan 2030.
Ondersteuning
“Een adequate financiering en ondersteuning van de hogere overheden zal cruciaal zijn om deze ambities mee te helpen waarmaken. Met de slogan ‘Het klimaat verandert, Vilvoorde ook!’ maken we een vuist voor een leefbare, aangename en gezonde stad”, stelt schepen Tine Paredis (CD&V) die het klimaatplan van dichtbij en transversaal, dus op alle niveaus zal opvolgen.
Lees verder onder de foto
Goede voorbeeld
De aanpak situeert zich op drie gebieden. Het eerste is reeds aan de gang. Het klimaatbeleid 2025 bestaat uit 4 gebudgetteerde concrete actieplannen voor de komende legislatuur. Daarin heeft de stad een faciliterende rol en wil ze ook zelf het goede voorbeeld willen geven door de eigen organisatie te verduurzamen. “Daarnaast gaan alle beleidsdomeinen op zoek naar projecten en investeringen die niet alleen doen wat nodig is, maar die tegelijk onze stad duurzamer en klimaatbestendiger maken”, klinkt het. Tot slot gaan ze met bedrijven, inwoners en verenigingen, en met de hulp van Europese initiatieven, op zoek naar klimaatinitiatieven en –acties die dit plan kunnen versterken. In 2025 komt er een tussentijdse evaluatie en bijsturing indien nodig.
Onze succesvolle klimaatprojecten zoals de klimaatket, onze renovatiecoaches en onze kwaliteits en duurzaamheidskamer zijn ook een inspiratie voor andere steden en gemeenten binnen het netwerk
Engagementen
“Onze succesvolle klimaatprojecten zoals de klimaatket, onze renovatiecoaches en onze kwaliteits- en duurzaamheidskamer zijn ook een inspiratie voor andere steden en gemeenten binnen het netwerk.” Het klimaat stopt niet aan de stadsgrenzen en daarom wil de stad naast de samenwerking met de buurgemeenten ook haar pioniersrol blijven spelen in het klimaatnetwerk Futureproofed Cities. Met dit platform monitoren eigen acties en projecten en leert Vilvoorde van andere klimaatsteden.
“Via ons Europees engagement als lid van Energy Cities en het Urbact project: Zero Carbon Cities met 6 andere Europese steden onder leiding van Manchester zetten we in op het betrekken van zoveel mogelijk lokale stakeholders.” Manchester (UK), Frankfurt am Main (DE), Bistrita (RO), Modena (IT), Tartu (EE), Vilvoorde (BE) en Zadar (HR).
Groene stadskern en gezonde stad
Dit klimaatplan gaat veel breder dan enkel CO2-reductie. Het gaat over de leefbaarheid van de stad. Zo zal minder en elektrisch verkeer leiden tot minder uitlaatgassen, een aangenamere leefomgeving en een betere gezondheid. Een groene stadskern is aantrekkelijk en zal iedereen beter beschermen tegen hittegolven.
Klimaatket
In de periode tussen 2011 en 2018 tekende stad Vilvoorde een relatieve CO2-reductie op van 9% per inwoner. De voorbije 6 jaar is er al heel wat gebeurd op gebied van klimaatacties in Vilvoorde. Meer dan 50 acties waar burgers en bedrijven aan konden en nog steeds kunnen meedoen. Er zijn zichtbare acties zoals de Klimaatket, het mobiel energiehuis met renovatiebegeleiding of de mobipunten. Daarnaast zijn er ook veel onzichtbare acties, zoals de duurzaamheidscoach voor grote ruimtelijke ontwikkelingen, of de studies rond energietransitie.
Ontbreken van gascentrale in het plan
Oppositiepartij N-VA merkte tijdens de gemeenteraad op dat de komst van de gascentrale in Vilvoorde niet mee opgenomen staat in het klimaatplan. Dat blijkt inderdaad het geval te zijn. “De gascentrale is niet mee opgenomen omdat dit niet thuishoort in lokale klimaatplannen”, verdedigt Tine Paredis. Ze legt uit dat dit valt onder het ETS systeem (Emissions trading system, red.) en dus bovenlokaal is. “Als die gascentrale er zou komen, zullen we er alles aan doen om daar ook duurzame voordelen uit te halen. Ik denk dan aan het gebruik van restwarmte voor industriële doeleinden of stadsverwarming.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Humbeek
Chiro Humbeek voorzichtig hoopvol voor Palmfuif: “Maar nog geen concrete plannen”
De Chiro van Humbeek is nog zoekende wat de organisatie van de Palmfuif betreft. “Wij hopen iets te kunnen organiseren, maar wat dat zal zijn is nu moeilijk te bepalen. Een fuif met vierduizend mensen in een tent zal het wellicht niet zijn”, denkt Daphné Toye van Chiro Humbeek. -
PREMIUMMachelen
Politicoloog over politieke impasse in Machelen: “Als plooien niet snel gladgestreken worden, is onbestuurbaarheid enige gevolg”
Nu de politieke impasse in Machelen compleet is nadat enkele leden van de meerderheid tijdens de gemeenteraad de kant van de oppositie kozen, rijst de vraag hoe het nu verder moet binnen die meerderheid. Niet alleen bij de politiekers zelf, maar ook bij de inwoners. Welke opties zijn er nog? En wat indien de plooien niet gladgestreken worden? Zijn nieuwe verkiezingen mogelijk? Politicoloog Herwig Reynaert zet alles voor u op een rijtje. -
Vilvoorde
Folkgroep zet bewoners aan het dansen: “Het was heel plezant, tot het begon te sneeuwen”
Muziekgroep Op’t Goevallend Oeit bezorgde de bewoners van Homevil vzw en woonzorgcentrum Rietdijk een muzikaal moment. “Volgens een van de medewerkers van Rietdijk zagen ze een bewoner dansen die dat voorheen nooit had gedaan. Dan is onze missie meer dan geslaagd”, zegt Fred Peeters van Op’t Goevallend Oeit. -
-
Sparen
Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Multimedia
Moet jouw telefoon tegen wat nattigheid kunnen? Deze smartphones zijn waterdicht
Het is misschien niet het eerste waar je naar kijkt als je een nieuwe smartphone gaat kopen, maar toch is ‘waterdichtheid’ een redelijk belangrijk criterium. Helemaal als je ook in de gure tijd van het jaar vaak buitenshuis bent. Onze techredacteur belicht de verschillende niveaus van waterdichtheid en de high-end smartphones per categorie. -
22
Vilvoordse burgemeester Hans Bonte boos: “Lijsten die gemeenten krijgen om inwoners in quarantaine te controleren, volstaan niet”
De lijsten die de gemeenten krijgen om hun inwoners in quarantaine te controleren, volstaan niet. "Je kunt er geen risicoanalyse mee maken en er is geen extra personeel om iedereen te controleren", zegt de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (sp.a) in De Standaard. “Je kan zelfs de leeftijd niet zien en of die persoon naar het buitenland ging.” -
Boezinge/Diegem
Zware frontale botsing in Boezinge: moeder en kind (4) gewond na fout ingeschat inhaalmanoeuvre
Bij een ongeval in Boezinge (Ieper) zijn maandagavond drie gewonden gevallen. De chauffeur van een bestelwagen schatte een inhaalmanoeuvre slecht in en botste er frontaal met een personenauto. In de wagen raakten een 4-jarig jongetje en zijn moeder gewond.