Deze maatregelen gelden in Vilvoorde vanaf 1 oktober “We dringen aan bij de regering om snel te beslissen”
VilvoordeBurgemeesters kregen tot vandaag nog geen beslissingsrecht over bijvoorbeeld het extra invoeren of toestaan van het CST. Hoe zal het er dan wel aan toegaan in Vilvoorde? We zetten even op een rijtje hoe de maatregelen er vanaf morgen uitzien.
Op 1 oktober vallen er weer wat maatregelen weg. In Brussel blijven sommige maatregelen wat langer aan. De gewesten kunnen namelijk onafhankelijk van elkaar maatregelen nemen. Maar wat met Vilvoorde en andere gemeenten in de rand rond Brussel? Verschillende burgemeesters gaven aan dat ze zelf zeggenschap willen hebben over waar het gebruik van een Covid Safe Ticket nodig is, waar niet en wanneer. Een van die burgemeesters is Hans Bonte, de burgemeester van de Pjeirefretters.
“Als een organisator van een binnenevenement minder dan 400 bezoekers heeft en hij of zij zou een coronapas willen invoeren voor dat evenement, dan wil ik in de mogelijkheid zijn daar toestemming voor te geven. Nu heeft die persoon zelfs kans op een zware boete wegens schending van de privacy”, legt hij uit. Net als op andere plekken als drukke fitnesscentra, horeca en evenementen wil hij daar samen met nog andere burgemeesters meer vrijheden in.
Mondmaskers
Er werd overleg en antwoord beloofd. Dat kwam er niet. Dus handelt Vilvoorde zelf: “We leggen de secundaire scholen geen mondmaskerplicht meer op maar geven de directies zelf de vrijheid hier een keuze in te maken naargelang de vaccinatiegraad op hun school.”
In de publiek toegankelijke ruimtes van de stadsgebouwen blijft het dragen van een mondmasker verplicht. Het stadsbestuur roept andere dienstverlenende instanties zoals politiezone Vilvoorde-Machelen, mutualiteiten, bpost,… op om deze maatregel ook te behouden.
Horeca
Het sluitingsuur voor de horeca vervalt ook in Vilvoorde. En dancings en nachtclubs mogen weer open al zijn ze zoals in heel Vlaanderen verplicht het CST te gebruiken. In Vilvoorde is slechts één zaak die onder die regel valt en dat is The Royal Lounge.
Covid Safe Ticket of niet?
“Aangezien er nog geen beslissing werd genomen door de Vlaamse overheid rond het Covid Safe Ticket, zal het college van burgemeester en schepenen zich tijdens de zitting van 4 oktober buigen over het al dan niet gebruik ervan bij evenementen in de eigen infrastructuur. Wij willen als stadsbestuur de Vlaamse Regering oproepen om zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen voor lokale verenigingen en organisaties in de rand, over het gebruik van het Covid Safe Ticket”, aldus Bonte.
“Ik roep iedereen dan ook op om blijvend aandacht te hebben voor voldoende ventilatie en handhygiëne. Ook het dragen van een mondmasker blijft in veel gevallen zinvol. Om ons lokaal vaccinatiebeleid te versterken, vragen we snel duidelijkheid van de Vlaamse overheid over het Covid safe ticket.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vilvoorde
Bonte wil windmolens aan gascentrale
Vlaams minister Somers (Open VLD) was vandaag op werkbezoek in Vilvoorde. Hij bezocht er het wijkrenovatieproject Slachthuisplein waar met steun van de Vlaamse overheid meerdere oudere woningen tegelijk worden gerenoveerd. Burgemeester Bonte (Vooruit) maakte van het bezoek gebruik om steun te vragen van de Vlaamse Regering om duurzame energie mogelijk te maken. -
PREMIUMBrussel
INTERVIEW. Sterrenslager Hendrik Dierendonck over de uitdagingen van zijn vak: “De toekomst van beenhouwerijen ligt in specialisatie, ambacht en kwaliteit”
2022 was een echt prijzenjaar voor Hendrik Dierendonck. Met sterrenzaak Carcasse bekleedt hij tegenwoordig de 8e plaats in de ‘Worlds 101 best steakrestaurants’. Van datzelfde restaurant steeg de rating in Gault&Millau van 13,5 naar 14. En in december sleepte de ambachtsman een gouden en zilveren medaille in de wacht op de ‘World Steak Challenge’. Maar ondanks de successen blijft de West-Vlaamse beenhouwer vooral trouw aan zijn principes. We praten met hem over passie, de toekomst van vlees eten en de Brusselse winkels. -
Jobat
Wil je 100 euro netto meer verdienen? Dan moet je op deze bruto loonsverhoging rekenen
Een loonsverhoging ziet er misschien mooi uit op papier, maar kan bij de eerstvolgende loonfiche best tegenvallen. Tussen het bruto- en nettobedrag van je hoger loon zit namelijk een groot verschil. Jobat.be berekent hoeveel opslag je bruto moet vragen om netto 100 euro over te houden. -
-
PREMIUMGrimbergen/Machelen/Vilvoorde/Zemst
Minister Peeters overweegt camera's tegen sluikstorten op Woluwelaan: “Een kanker in de stad”
Het al jaren aanslepend probleem van de sluikstorten langs de Woluwelaan wordt met camera’s aangepakt. Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) lanceert een proefproject. Wij bekeken met betrokkenen waarom dit probleem blijft bestaan en hoe het zou kunnen worden opgelost. “De pakkans is nul”, klinkt het bij Incovo. -
Rock the office: 15 powertassen voor een sterke entree op het werk
Chic, chiquer, chicst: in 2023 zeggen we onze coronahuispakken definitief vaarwel en gaan we massaal voor een gesofisticeerde look. Een powertas is hét perfecte accessoire om je kantooroutfit naar een hoger niveau te tillen. Elegant in de hand, losjes om de schouder of lief voor je rug? Dat praktisch en trendy wel degelijk samengaan bewijzen deze vijftien toptassen. -
Zemst
Brand basisschool De Regenboog: “Ernstige rookschade in refter, maar school kan open”
Aan de gemeentelijke basisschool De Regenboog in Elewijt brak zondagmiddag brand uit. De brandweer kon de schade beperken en de school kan maandagochtend gewoon open. De refter blijft voorlopig wel afgesloten. -
TV
“Ik wist op dat moment dat ik ging sterven”: nieuwe docu ‘War Junkies’ vertelt het verhaal van oorlogsjournalisten
Op het Filmfestival van Oostende is ‘War Junkies' in première gedaan. Een driedelige documentairereeks over “de achterkant van de oorlogsjournalistiek", zoals regisseur Jasper Christiaens het omschrijft bij VTM Nieuws. “We zochten naar fotografen, fixers, cameramannen ... Mensen die anders heel weinig aan het woord komen, maar die wel daarheen gaan, hun job doen en hun leven op het spel zetten om ons te laten zien wat daar gebeurt.” Onder hen ook VTM Nieuws-cameraman Stijn De Smet. “Ik vind het handig dat je als cameraman nog een filter hebt", zegt hij. “Je kijkt niet rechtstreeks, maar door een schermpje. Dat is een vorm van afstand creëren.”