Het viaduct van Vilvoorde.
Volledig scherm
PREMIUM
Het viaduct van Vilvoorde. © Photo News

“Als het ooit zou wegvallen, dan valt België stil”: hoe het viaduct van Vilvoorde in 44 jaar uitgroeide tot het op één na drukste verkeerspunt van Europa

VilvoordeVoor de ene een dagelijkse  bron van ergernis, of een doorn in het oog. Voor de ander een knap staaltje vakwerk, dat bewondering oproept. Een ding is zeker: wil je België doorkruisen, dan moet je langs het viaduct van Vilvoorde. “Wist je dat bij de schilderwerken na een halve dag de helft van de ploeg al met loodvergiftiging in het ziekenhuis lag?”, vertelt Marijn Damen (61), die als jonge knaap al meehielp aan de constructie. Hoe ging dat allemaal in zijn werk? En is er nooit een auto naar beneden getuimeld. Het levensverhaal van de gigant op 23 palen uit 1978.

  1. Vijftien beklaagden moeten zich verantwoorden tijdens themazitting rond dierenwelzijn in rechtbank: “Boetes kunnen oplopen tot 800.000 euro en gevangenisstraffen tot 5 jaar”
    PREMIUM
    Brussel/Vilvoorde/Halle

    Vijftien beklaagden moeten zich verantwoor­den tijdens themazit­ting rond dierenwel­zijn in rechtbank: “Boetes kunnen oplopen tot 800.000 euro en gevangenis­straf­fen tot 5 jaar”

    Vijftien mensen zullen zich op op donderdag 29 september moeten verantwoorden voor de Brusselse correctionele rechtbank. Ze riskeren een fikse geldboete of gevangenisstraf voor feiten als verwaarlosing of fysieke mishandling van dieren. Het parket Halle-Vilvoorde organiseert de themazitting rond dierenwelzijn naar aanleiding van Werelddierendag op 4 oktober.