Onze Natuur

3:00

De ontpoldering van het Groot Schoor in Hamme

Het Groot Schoor in Hamme wordt ontpolderd om zeldzame getijdennatuur aan te leggen. Veerle Campens (project manager LIFE Sparc van ANB) legt het allemaal haarfijn uit wat de voordelen hiervan zijn.

4:15

Boslandse raafjes worden geringd

De jonge raafjes in Bosland zijn oud genoeg om geringd te worden, maar het is nog een hele klus om het nest hoog in de boom te bereiken. Daarnaast staan boswachter Eddy en zijn collega's nog voor een speciale verrassing!

0:57

Humeurige boomkikker

Boomkikkers zijn coole kikkers. Met gemak klauteren ze tussen de doorns van braamstruiken en ze kunnen nog eens van kleur veranderen ook. Waarom ze dat doen, ontdek je in deze video!

0:54

Visarend houdt halt in ons land

De visarenden verblijven even in ons land. Tot eind april kan je deze machtige vogels nog zien jagen voor hun snack-voor-onderweg voordat ze verder trekken naar het noorden.

0:56

Bever helemaal terug van weggeweest

Vroeger werd ons grootste knaagdier fel bejaagd, waardoor de soort tientallen jaren lang niet meer voorkwam in ons land. Gelukkig maakt de soort een comeback sinds de eeuwwisseling.

1:00

De oorworm: onverwacht zorgzaam!

Het oorwormvrouwtje heeft een ontzettend sterk moederinstinct, een zeldzame eigenschap onder de insecten. Vanaf nu kijk je nooit meer hetzelfde naar de oorworm!

0:54

Kievit luidt al dansend de lente in

De baltsvlucht van de kievit is een aankondiging van de lente. Al buitelend en tuimelend door de lucht probeert hij indruk te maken op z'n vrouwtje.

4:28

Beheersbrand op de Mechelse Heide

Vandaag is het #internationalevrouwendag en lopen we mee met boswachter Corina Cools. Zij coördineerde een gecontroleerde heidebrand in het Nationaal Park Hoge Kempen. Waarvoor dat allemaal goed is, zie je in deze video!

0:33

Timelapse laat zien hoe sigaretten plantengroei remmen

In sigaretten zitten meer dan 7.000 schadelijke chemicaliën, die na het oproken deels in de filter achterblijven. Geen wonder dat zo'n uitgebrande sigaret geen goed doet aan onze natuur. Uit onderzoek blijkt dat zaden van witte klaver tot 27% minder ontkiemen in aanwezigheid van peuken. Bovendien groeien de planten 28% minder snel en is hun wortelstelsel de helft minder uitgebreid dan dat van planten in gezonde grond.

1:11

10 verleidingstrucs voor een wilde Valentijnsnacht!

Vogelen, vossen, mierenneuken, en ga zo maar door. Dieren kennen duidelijk alles van de liefde. Heb jij nog een plekje vrij in je liefdesnestje? Met deze 10 tips* uit Onze Natuur vier jij Valentijn alsnog samen met je tortelduifje. *Deze tips neem je best met een korreltje zout (tenzij je een slak bent). Elk diertje zijn pleziertje. ;-)

4:04

Kamsalamander profiteert van nieuwe wetlands

Vroeger was bijna heel Vlaanderen één grote natte zone, tegenwoordig zijn er amper wetlands of draslanden te vinden. Nochtans is dit ecosysteem ontzettend belangrijk voor veel kwetsbare soorten zoals de kamsalamander, maar ook als middel tegen de klimaatverandering. In Dorent is Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid bezig met het aanleggen van een kersvers drasland, als onderdeel van het Sigmaplan.

0:46

Elke vogel eet zoals hij gebekt is

Iedere vogel heeft zo zijn eigen voorkeuren als het op voedsel aankomt. De ene lust graag zaden, de andere is verzot op insecten. Sommige vogels zoeken onder water naar voedsel, andere jagen op muizen en kikkers. Eender wat hun voorkeur is, hun snavel is perfect aangepast aan hun lievelingsmenu. In deze video verzamelden we allerlei vogelbekken, op heterdaad betrapt tijdens de lunch. Lees verder op onzenatuur.be voor meer informatie over de verschillende snaveltypes en hun nut.

Meer video's