Spaarzaam met water omspringen blijft de boodschap. BELGA PHOTO DIRK WAEM
Volledig scherm
PREMIUM
Spaarzaam met water omspringen blijft de boodschap. BELGA PHOTO DIRK WAEM © BELGA

INTERVIEW. Drie partijen laten licht schijnen op de droogte: “Situatie is ernstig maar nog niet rampzalig”

Westkust, WesthoekHet zomerse en vooral droge weer blijft aanhouden. Moeten we ons zorgen maken over de gevolgen voor de natuur? Zal het drinkwater uit de kraan blijven stromen? Wij zochten antwoorden bij drie partijen. De Vlaamse Milieumaatschappij houdt de waterlopen in het oog, Aquaduin produceert drinkwater en Veurne lanceert net vandaag een inventieve manier om extra water te genereren.

 1. "Een extra verificatie is niet altijd nodig": dit riskeer je wanneer je kredietkaart gestolen wordt
  Spaargids.be

  "Een extra verifica­tie is niet altijd nodig": dit riskeer je wanneer je krediet­kaart gestolen wordt

  Een betaalkaart kwijtspelen kan je heel wat stress bezorgen. Zeker als het een kredietkaart is, houd je best je hart vast. Heel wat belangrijke info is immers direct op je kaart te vinden. Daardoor bestaat de mogelijkheid dat een dief je kaart -zelfs zonder pincode- kan gebruiken. Wat zijn nu precies de risico’s en wat moet je absoluut doen wanneer je je kredietkaart verliest? Spaargids.be zocht het voor je uit.
 2. Varkensboeren Marino en Els leggen hun dieren in de watten: “We verwennen ze met eigen voeder waarin zelfs bessen verwerkt zitten”
  Diksmuide

  Varkensboe­ren Marino en Els leggen hun dieren in de watten: “We verwennen ze met eigen voeder waarin zelfs bessen verwerkt zitten”

  Marino Huyghe (47) en zijn echtgenote Els Desmedt (44) van het varkensbedrijf Bien Acquis 1339 in Diksmuide stellen hun nieuwe voederinstallatie voor. “Wat we de dieren te eten geven, proef je in het vlees”, weet Marino. Een deel van de voeding wordt op het eigen bedrijf geteeld. “In twaalf jaar moet die voederinstallatie terugverdiend zijn.”
 3. Vrouw van overleden kankerpatiënt schenkt koppelbed aan Jan Yperman Ziekenhuis: “Elkaar tijdens die laatste momenten nog eens kunnen voelen, dat is zo belangrijk”
  Ieper/Staden

  Vrouw van overleden kankerpa­tiënt schenkt koppelbed aan Jan Yperman Ziekenhuis: “Elkaar tijdens die laatste momenten nog eens kunnen voelen, dat is zo belangrijk”

  Het geeft ongeneeslijk zieke mensen heel wat troost als ze de laatste nachten van hun leven nog eens tegen hun geliefde kunnen slapen. Daarvoor worden vaak twee ziekenhuisbedden tegen elkaar geschoven, al is dat verre van ideaal. Karen Vanneste (39) uit Staden spreekt uit ervaring en schenkt een koppelbed aan het Jan Yperman Ziekenhuis. “Ik ben zeker dat veel mensen hier deugd van zullen hebben.”
 1. Steeds meer werkgevers delen een winstpremie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?
  Jobat

  Steeds meer werkgevers delen een winstpre­mie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?

  De winstpremie blaast dit jaar vijf kaarsjes uit. Concreet kunnen werkgevers via deze premie hun medewerkers laten delen in de winst van het voorafgaande boekjaar. HR-dienstverlener SD Worx berekende dat in de eerste zeven maanden van 2022 meer werknemers van zo’n premie genoten dan vorig jaar. Hoe weet je of je daarvoor in aanmerking komt? En hoe werkt dat precies? Jobat.be schept duidelijkheid.
 2. Paul Dewilde verkocht 40 jaar lang muziekinstrumenten in de Solsleutel: “Mijn mooiste herinnering heb ik aan Bram Vermeulen”
  PREMIUM
  Ieper

  Paul Dewilde verkocht 40 jaar lang muziekin­stru­men­ten in de Solsleutel: “Mijn mooiste herinne­ring heb ik aan Bram Vermeulen”

  Paul Dewilde (66) baatte 40 jaar lang de muziekinstrumentenwinkel De Solsleutel uit in de de Stuersstraat in Ieper, maar houdt er nu mee op. “Vooral de onlinewinkels maken mij het moeilijk”, zucht de man. “En corona maakte het nog wat erger. Ik heb geen zin meer om nog te zitten wachten op klanten.” Met de sluiting van de winkel verdwijnt toch een beetje een monument in de Kattenstad.