Trump-supporter die betoogt tegen de telling van vervalste stemmen in Pennsylvania
Volledig scherm
PREMIUM
Trump-supporter die betoogt tegen de telling van vervalste stemmen in Pennsylvania © AFP

FACTCHECK. Nee, Amerikanen konden niet meer dan één keer stemmen. En nee, Trump-kiezers kregen geen foute stiften

Ze zijn niet meer te tellen, de beweringen over verkiezingsfraude in de VS die de ronde doen op sociale media of al tot rechtszaken hebben geleid. Maar een overtuigend bewijs van doelbewust bedrog op zo'n grote schaal dat het de uitslag zou kunnen beïnvloeden, is er tot nu toe niet. Wij factcheckten enkele van de opvallendste — en ontdekten dat de traagheid van de tellingen ook aan de Republikeinen zelf ligt. 

60 reacties

 • Anoniem

  2 maanden geleden
  William Bulcke: niet waar! De Democraten behouden hun meerderheid in het Huis!
 • Anoniem

  2 maanden geleden
  Als de Democrats echt gefraudeerd zouden hebben, waarom hebben ze dan niet gesjoemeld om een meerderheid in de Senaat te halen?
 • Ingrid Charlier

  2 maanden geleden
  Hij is blijkbaar vergeten op welke manier hij 4 jaar geleden president geworden is. Slechte verliezer.
 • Jozef Van Vaerenbergh

  2 maanden geleden
  Factcheck ? Is een subjectief woord he. Alles hangt af van wie die uitvoert. Fake news of factcheck ? 4 jaar geleden kwamen de democraten af met het waanzinnige verhaal dat de Russen de verkiezingen hadden vervalst ! Van flauwe kul gesproken maar dat Trump nu nog zo veel stemmen haalt is voor velen  een complete verrassing. Hoe die man gedurende 4 jaar in de media onderuit is gehaald en toch nog zo veel stemmen haalt ? Vele amerikanen zijn dus niet in die val van de democrats getrapt. 
 • Stijn Van Keer

  2 maanden geleden
  Zegt de naam Richard Hopkins uit Erie, PA de auteur iets? De verklaring onder eed van deze medewerker van de USPS spreekt boekdelen.
 1. Republikeinse politici: “Dit is hoe een verkiezingsuitslag wordt betwist in bananenrepublieken”

  Republi­kein­se politici: “Dit is hoe een verkie­zings­uit­slag wordt betwist in bananenre­pu­blie­ken”

  De meeste Republikeinse politici hielden zich de voorbije maanden koest, terwijl president Trump onophoudelijk bleef beweren dat Joe Biden enkel kon winnen dankzij grootschalige verkiezingsfraude en zijn aanhangers opriep om zich tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen te verzetten. Maar nu het drama volledig op de spits gedreven is, betogers met geweld het Capitool zijn binnengedrongen en er zelfs iemand werd neergeschoten, komt er vanuit zijn eigen partij eindelijk kritiek op Trumps opruiende retoriek.
 2. Trump vreest dat zijn “idiote” advocaten zijn reputatie geen eer aan doen

  Trump vreest dat zijn “idiote” advocaten zijn reputatie geen eer aan doen

  De Amerikaanse president Donald Trump, die over twee maanden het Witte Huis verlaat en de fakkel willens nillens moet doorgeven aan Joe Biden, is gefrustreerd over zijn advocatenteam dat de verkiezingsuitslag aanvecht. Trump heeft in privékringen zijn ongenoegen geuit, bericht NBC News op gezag van meerdere bronnen die op de hoogte zijn van de zaak. Publiekelijk blijft de uittredende president echter beweren dat het team sterk werk levert.
 1. Vulkaan Etna spuwt opnieuw lava uit
  Play

  Vulkaan Etna spuwt opnieuw lava uit

 2. "Er is geen zuurstof meer": video toont chaos op Covidafdeling in Egyptisch ziekenhuis
  Play

  "Er is geen zuurstof meer": video toont chaos op Covidafde­ling in Egyptisch ziekenhuis