De 'traditionele' verkiezingskaart. Een kiesdistrict wordt rood of blauw gekleurd afhankelijk van wie de meeste stemmen behaalde.
Volledig scherm
De 'traditionele' verkiezingskaart. Een kiesdistrict wordt rood of blauw gekleurd afhankelijk van wie de meeste stemmen behaalde. © Karim Douïeb

De Amerikaanse verkiezingskaart houdt ons voor de gek, maar een Belg biedt de oplossing

Wie de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft gevolgd, kan het niet zijn ontgaan: de kaart van de Verenigde Staten, verdeeld in de zogenaamde ‘rode’ en ‘blauwe’ kiesdistricten. Dat deze traditionele kaarten een vertekend beeld geven van de politieke kleur van de Amerikanen, is minder bekend. Daarom ontwikkelde Brusselaar Karim Douïeb een alternatief, dat nu opnieuw viraal gaat.

53 reacties

 • Georges Friant

  2 maanden geleden
  gaan we nu eindelijk stoppen met die Amerikaanse verkiezingen en terug over naar nieuws dat er toe doet uit Belgie en Europa
 • Anoniem

  2 maanden geleden
  Spijtig datdie Douïeb geen kaart van België kan maken met niet verkozen ministers. Ikkan me niet indenken dat er ook maar een kiesman  in USA is die niet op de lijst stond.
 • Ferencs Farkas

  2 maanden geleden
  Ja en, dat zijn verkiezingen in Amerika......wat zijn wij daar mee ?
 • Carl Van der Cruyssen

  2 maanden geleden
  Knap gedaan. Nu nog steden, bevolkingsaantal van traditionele republikeinen en democraten e.d. aanduiden.Maar begrijpelijk is dit een zeer ingewikkelde materie.  Zoiets voor België? Zou dit lukken?  Mij niet.Heel sterke bleuprint. 
 • Rudy De Wever

  2 maanden geleden
  De data analist maakt het visueler that’s all, gezond boerenverstand wist dit al in 2016 en bij het zien van de kaart.
 1. Fox News en andere pro-Trump-media trekken fraudeclaims in na dreiging met rechtszaak

  Fox News en andere pro-Trump-me­dia trekken fraude­claims in na dreiging met rechtszaak

  Smartmatic, de fabrikant van elektronische stemmachines en verkiezingssoftware die op veel plaatsen gebruikt werden bij de recentste Amerikaanse presidentsverkiezingen, dreigt ermee Fox News en de andere rechtse mediakanalen Newsmax en OANN (One America News Network) voor de rechter te dagen. De zenders beweren immers al wekenlang dat Smartmatic sjoemelsoftware gebruikt die de uitslag van de verkiezingen zou hebben gewijzigd. Nu hen mogelijk een rechtszaak boven het hoofd hangt, trekken de zenders een na een hun ongefundeerde beweringen weer in.
 1. "Er is geen zuurstof meer": video toont chaos op Covidafdeling in Egyptisch ziekenhuis
  Play

  "Er is geen zuurstof meer": video toont chaos op Covidafde­ling in Egyptisch ziekenhuis

 2. Kopie van Da Vinci's Mundi teruggevonden, museum had diefstal niet opgemerkt
  Play

  Kopie van Da Vinci's Mundi teruggevon­den, museum had diefstal niet opgemerkt