De Amerikaanse verkiezingskaart houdt ons voor de gek, maar een Belg biedt de oplossing
Wie de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft gevolgd, kan het niet zijn ontgaan: de kaart van de Verenigde Staten, verdeeld in de zogenaamde ‘rode’ en ‘blauwe’ kiesdistricten. Dat deze traditionele kaarten een vertekend beeld geven van de politieke kleur van de Amerikanen, is minder bekend. Daarom ontwikkelde Brusselaar Karim Douïeb een alternatief, dat nu opnieuw viraal gaat.
Delen per e-mail
Datawetenschapper Douïeb vond september vorig jaar een kaart met de uitslag van de presidentsverkiezingen in 2016. Die werd op Twitter gedeeld door Lara Trump. Die wilde haar schoonvader in de aanloop naar zijn mogelijke afzettingsproces een hart onder de riem steken. Op de grotendeels rode kaart (de kleur van de Republikeinen) lijkt het alsof de Amerikanen in 2016 massaal op Donald Trump hadden gestemd. Het was echter juist Democrate Hillary Clinton die in 2016 de meeste stemmen had behaald.
Dat is op onderstaande kaart echter niet te zien. En daarom spreekt Douïeb van “een compleet verkeerde weergave van de data”. De datawetenschapper, die naar eigen zeggen niet heel politiek betrokken is, kon “het niet nalaten deze visuele fout te corrigeren”, zegt hij in een interview met nieuwsmedium FastCompany.
Douïeb, medeoprichter van Jetpack.AI, een bedrijf gespecialiseerd in dataweergave, is zeker niet de enige die zich aan de traditionele verkiezingskaarten stoort. Al jaren is de kaart een doorn in het oog van specialisten in dataweergave. De kaart zegt immers meer over oppervlakte dan het aantal stemmen: een kiesdistrict met een grote oppervlakte en weinig stemmers is op dit soort kaarten beter zichtbaar dan een kleiner district met heel veel kiezers.
Omdat in de VS de kiezers van Trump over het algemeen in grote, maar dunbevolkte kiesdistricten wonen, terwijl de Democratische achterban vooral in kleinere maar dichtbevolkte kiesdistricten woont, zijn de Republikeinse stemmen visueel oververtegenwoordigd.
Daarom maakte Douïeb een kaart die een “veel nauwkeurigere lezing van de situatie” biedt. In plaats van de kiesdistricten simpelweg rood of blauw te kleuren, afhankelijk van wie in een bepaalde staat de meeste stemmen had behaald, koos hij voor een andere methode. Hij maakte cirkeltjes gebaseerd op het daadwerkelijke aantal Democratische of Republikeinse stemmen in een kiesdistrict, wat een compleet ander - maar meer realistisch - beeld opleverde. Onderstaande kaart werd dan ook meteen een hit op Twitter, wat de Belg duizenden nieuwe volgers en likes opleverde.
Hoewel de kaart inmiddels een jaar oud is en betrekking heeft op de verkiezingen van 2016, gaat deze ook nu weer viraal. Het geeft in verkiezingstijd namelijk in één oogopslag weer hoe misleidend traditionele kaarten kunnen zijn. Want opnieuw kiezen veel media uit gewoonte voor kaarten die voorrang geven aan de geografische oppervlakte van een kiesdistrict in plaats van het aantal stemmers.
Daardoor lijkt het in 2020 opnieuw alsof de overweldigende meerderheid van de Amerikanen op Republikein Trump heeft gestemd, terwijl het juist de Democratische presidentskandidaat Biden is die dit jaar meeste stemmen zal behalen.
Dat dat laatste in de Verenigde Staten geen garantie is voor het winnen voor het presidentschap, daarover kan Hillary Clinton meepraten. Daar kan de kaart van Douïeb echter weinig aan veranderen.
Lees ook:
Witte Huis kan Biden nu niet meer ontglippen, maar officiële uitslag mogelijk pas op 14 december (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios Isoleren: welk materiaal kies je het best en waar moet je op letten?
Wil je je vloeren, muren of dak isoleren? Dan heb je keuze uit een ruim aanbod aan materialen: minerale wollen, kunststof, cellenglas, natuurlijke en reflecterende materialen. Maar hoe weet je nu welk materiaal je moet kiezen en waar je daarbij vooral op moet letten? Bouwsite Livios zet de meest gebruikte materialen voor jou op een rijtje. -
Bad of douche? Dit zijn de voor- en nadelen
-
Mike Pence gaat wel naar inauguratie Biden
In tegenstelling tot president Donald Trump zal de Amerikaanse vicepresident Mike Pence wel aanwezig zijn bij de inauguratie van president Joe Biden op 20 januari. Dat maakte een medewerker van Pence bekend. -
-
Fox News en andere pro-Trump-media trekken fraudeclaims in na dreiging met rechtszaak
Smartmatic, de fabrikant van elektronische stemmachines en verkiezingssoftware die op veel plaatsen gebruikt werden bij de recentste Amerikaanse presidentsverkiezingen, dreigt ermee Fox News en de andere rechtse mediakanalen Newsmax en OANN (One America News Network) voor de rechter te dagen. De zenders beweren immers al wekenlang dat Smartmatic sjoemelsoftware gebruikt die de uitslag van de verkiezingen zou hebben gewijzigd. Nu hen mogelijk een rechtszaak boven het hoofd hangt, trekken de zenders een na een hun ongefundeerde beweringen weer in. -
Biden: “Geen bewijs dat cyberaanval op Amerikaanse instellingen onder controle is”
Volgens de Amerikaanse president-elect Joe Biden zijn er voorlopig geen aanwijzingen dat de grootschalige cyberaanval tegen de Verenigde Staten onder controle is. Hij beklemtoonde dat hij meteen actie zal ondernemen tegen de datadiefstal zodra hij op 20 januari de eed aflegt. -
Livios Ga je je huis verbouwen? Dit zijn de premies voor 2021
Ook in 2021 kan je beroep doen op heel wat energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Naast nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers. Bouwsite Livios zet alles voor jou op een rijtje. -
Trump wil verkiezingsuitslag in Georgia ongeldig laten verklaren
Trumps campagneteam heeft een rechtszaak aangespannen om de resultaten van de presidentsverkiezingen in de Amerikaanse staat Georgia ongeldig te laten verklaren. Het is een zoveelste poging om via juridische weg de verkiezingsnederlaag tegen aankomend president Joe Biden ongedaan te maken.
53 reacties
Georges Friant
Anoniem
Ferencs Farkas
Carl Van der Cruyssen
Rudy De Wever