Uw gids voor het WK veldrijden: is het parcours nu in het voordeel van Van Aert of van Van der Poel? En wie rijdt in welke categorie?
Komend weekend is Hoogerheide het toneel voor de wereldkampioenschappen veldrijden. De apotheose van de crosswinter, met bij de mannen elite het verwachte titanenduel tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Heeft u nog geen kennisgemaakt met het parcours? Of weet u niet precies wie (en in welke categorie) aan de start verschijnt? Met onderstaande gids bent u helemaal mee. Daarnaast kunt u ook deelnemen aan de Gouden Cross en kans maken op fantastische prijzen!
KIJK. Zo ziet het parcours in Hoogerheide eruit
Het parcours
Hoogerheide is al meer dan twintig jaar een naam als een klok in het veldrijden. Sinds 2001 wordt in het Noord-Brabantse dorpje jaarlijks de GP Adrie van der Poel - vader van en tevens parcoursbouwer - afgewerkt. Het parcours heeft dan ook niet veel geheimen meer, al zijn er toch enkele kleine wijzigingen doorgevoerd. Zo zijn er meer bruggen dan voorheen. In eerste instantie om de toegankelijkheid voor het publiek te verbeteren, maar het zal zonder twijfel ook voor meer slijtage bij de renners zorgen.
Een tweede verandering is misschien wel de belangrijkste: de positie van de balken. Die liggen niet langer voor de VIP-tent, maar vlak voor de trappen en dus op 500 meter van de finish. En dat betekent voordeel voor Mathieu van der Poel, want de Nederlander springt met meer zwier over de balken dan concurrent Wout van Aert. “We wilden er 100 procent zeker van zijn dat de ondergrond bij de balken geen modder wordt", verklaart parcoursbouwer Adrie van der Poel de keuze bij Wielerflits. “Nu liggen ze dus zo'n 500 voor de streep, gevolgd door de trappen en de schuine kant, voor de hellende laatste rechte lijn naar de eindstreep.”
“Sommigen vrezen voor de hand van Adrie van der Poel in het parcours”, weet ook onze columnist Niels Albert. “Natuurlijk heeft Adrie ook zijn zeg in het parcours van Hoogerheide. Ik denk, in alle eerlijkheid, dat hij professioneel genoeg is om te weten dat je geen parcours voor Mathieu kunt tekenen dat ook Wout niet ligt. Er is geen schuine kant in Hoogerheide waar Mathieu van der Poel echt op techniek risico’s zou durven nemen en Wout onder druk zetten. Wat zou hij nog kunnen doen? Een bocht tien meter verder leggen? En wat dan nog?”
Als we de weersvoorspellingen mogen geloven, zal het ook qua modder meevallen in Hoogerheide. Er wordt weinig tot geen regen voorspeld, waardoor we wellicht een razendsnelle cross krijgen. “Nergens gaat er honderd of tweehonderd meter moeten worden gelopen”, aldus Albert. “Niet zoals het BK in Lokeren.”
Zo ging het vorig jaar
Vorig jaar trok de UCI met het WK veldrijden de oceaan over naar de Verenigde Staten, meer bepaald in Fayetteville. Wout van Aert en Mathieu van der Poel vonden zo'n reis met het voorjaar op de weg in het achterhoofd iets te veel van het goede en pasten voor de regenboogstrijd. Een opluchting voor de Belgen, al moesten ze wel nog steeds afrekenen met Tom Pidcock. De Brit ging van start als topfavoriet en maakte die faam ook waar op het razendsnelle parcours. Hij ging er nog voor halfweg cross alleen vandoor en won uiteindelijk met een halve minuut voorsprong op Lars van der Haar, Eli Iserbyt werd derde.
Bij de vrouwen veroverde Marianne Vos op 34-jarige leeftijd dan weer haar achtste (!) regenboogtrui in het veld. Het Nederlandse icoon was de enige die een ontketende Lucinda Brand in de beginfase kon bijhouden. Een sprint moest beslissen over de wereldtitel, en daarin had Vos geen kind aan toenmalig titelverdedigster Brand. De Italiaanse Silvia Persico mocht als derde mee het podium op, Sanne Cant werd eerste Belgische op een tiende plaats.
Deelnemers
Opvallend: zowel bij de mannen als bij de vrouwen krijgen we een nieuwe wereldkampioen. Tom Pidcock doet niet mee omdat hij zich wil concentreren op het voorjaar op de weg, Marianne Vos kampte tijdens de winter met fysieke ongemakken.
Een gebrek aan grote namen is er echter niet. Want in tegenstelling tot vorig jaar tekenen titanen Van Aert en Van der Poel wél weer present op het WK. Na hun demonstraties van afgelopen weekend in respectievelijk Hamme en Besançon werd nog maar eens duidelijk: zonder verrassingen of ongelukken wordt een van die twee wereldkampioen. Voor het brons komen mannen als Eli Iserbyt, Belgisch en Europees kampioen Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck en Lars van der Haar in aanmerking. Voor de goede orde: Thibau Nys reed dit seizoen vaak tussen de profs, maar neemt op het WK deel bij de beloften.
Belgische selectie bij mannen elite
Wout van Aert
Eli Iserbyt
Michael Vanthourenhout
Laurens Sweeck
Niels Vandeputte
Toon Vandebosch
Jens Adams
Gerben Kuypers
Timo Kielich
Reserves: Thijs Aerts, Lander Loockx en Daan Soete.
Bij de vrouwen elite lijkt de titel een Nederlands onderonsje te worden. Piepkuikens Fem van Empel (20) en Puck Pieterse (20) toonden de afgelopen weken meermaals een trapje boven de rest te staan. In de Wereldbeker deelden ze de hele koek met Shirin van Anrooij, maar zij gaat voor de titel bij de beloften. Qua tegenstand wordt het daardoor uitkijken naar Ceylin del Carman Alvarado, Denise Betsema of Lucinda Brand, die als 34-jarige natuurlijk ervaring zat heeft. Aan Belgische zijde is Sanne Cant er niet bij - zij besefte dat er slechts een kleine medaillekans was en besloot na het BK een punt achter haar crossseizoen te zetten. Alicia Franck, Marion Norbert-Riberolle en Laura Verdonschot houden de Belgische eer hoog.
Programma WK veldrijden in Hoogerheide
Vrijdag 3 februari
• 12u30: Mixed Team Relay
Zaterdag 4 februari
• 11u: vrouwen junioren
• 13u: mannen beloften
• 15u: vrouwen elite
Zondag 5 februari
• 11u: mannen junioren
• 13u: vrouwen beloften
• 15u: mannen elite
Laatste tien winnaars
Mannen elite
2013: Sven Nys (Bel)
2014: Zdenek Stybar (Tsj)
2015: Mathieu van der Poel (Ned)
2016: Wout van Aert (Bel)
2017: Wout van Aert (Bel)
2018: Wout van Aert (Bel)
2019: Mathieu van der Poel (Ned)
2020: Mathieu van der Poel (Ned)
2021: Mathieu van der Poel (Ned)
2022: Tom Pidcock (G-Br)
Vrouwen elite
2013: Marianne Vos (Ned)
2014: Marianne Vos (Ned)
2015: Pauline Ferrand-Prévot (Fra)
2016: Thalita de Jong (Ned)
2017: Sanne Cant (Bel)
2018: Sanne Cant (Bel)
2019: Sanne Cant (Bel)
2020: Ceylin del Carmen Alvarado (Ned)
2021: Lucinda Brand (Ned)
2022: Marianne Vos (Ned)
Recordhouders
Mannen elite
Erik De Vlaeminck: 7 zeges (1966, 1968, 1969, 1970, 1971, 1972, 1973)
Vrouwen elite
Marianne Vos: 8 zeges (2006, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2022)
Meeste zeges per land
Mannen elite
30: België
10: Frankrijk
9: Nederland
7: Zwitserland
6: Duitsland, Italië
4: Tsjechië
1: Groot-Brittannië
Vrouwen elite
12: Nederland
4: Duitsland
4: Frankrijk
3: België
Grijp je (dubbele!) kans: Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg voor het WK samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, dan krijg je er zelfs een gratis team bij.
“Maar het seizoen is al lang bezig. Kan ik nog wel winnen in de Gouden Cross?” Absoluut: elke speeldag opnieuw zijn er mooie prijzen te winnen voor de top 75 van de speeldagrangschikking. Topfietsen en nog zoveel meer: dit is de prijzenpot van de Gouden Cross voor elke aparte speeldag.
Dit artikel is u aangeboden door de Gouden Spelen.
Goudenspelen.be is een website waar je fantasy sportgames kan spelen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht. -
122
“I hate it but I love it": Wout van Aert komt daags na WK op sociale media terug op tweestrijd met Mathieu van der Poel
Wat een strijd was het alweer, tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel in het veld van Hoogerheide. Uiteindelijk was het die tweede die op eigen bodem het WK veldrijden won, onze landgenoot baalde als een stekker. Vanochtend postte Van Aert een foto van beide tenoren op het strijdtoneel van Hoogerheide: “I hate it but I love it”, schreef hij erbij. “Ik haat het, maar ik hou ervan.” Een smiley met een traan volgde. -
8
Wout van Aert drukt alle hetze de kop in: “Dit parcours is echt klasse en qua veiligheid een voorbeeld”
“Ik ben toch licht nerveus.” Gelukkig zei Wout van Aert het zelf, want aan zijn lichaamstaal viel er niks van te merken. Chill, complexloos en soms zelfs wat verveeld door de vragen over de balken op het WK-parcours. “Ja, Mathieu springt net iets beter over de balken dan ik, maar we moeten er niet meer van maken dan wat het is. Een balk.” -
-
VELDRIJDEN16
Cross lonkt naar New York en Johannesburg als nieuwe locaties, eerste gesprekken vonden al plaats
Een massa volk op het WK in Hoogerheide, een uitverkocht Benidorm, voltreffers in Dublin, Zonhoven, Diegem en Zolder: de cross heeft een nieuw elan gevonden. En het kan nog beter. Flanders Classics en de UCI dromen groot: straks gaan we misschien crossen in New York en Johannesburg. -
Spaargids.be
Hoe veilig zijn jouw centen bij de bank? En wat met buitenlandse instellingen?
De bankensector kan nog niet meteen opgelucht ademhalen na de noodovername van Credit Suisse. Het aandeel van Deutsche Bank zakt vandaag namelijk met 13 procent. Ook andere Europese banken noteren deze voormiddag verliezen. Hoe veilig is je geld op de bank, indien deze trend zich blijft verder zetten? Spaargids.be zocht het voor je uit. -
22
Hét beeld van de respectvolle rivaliteit tussen Van Aert en Van der Poel: "Na onze carrière zullen we trots zijn op deze duels”
De ‘r’ van rivaliteit. Maar toch vooral de ‘r’ van respect, hét codewoord in de jarenlange tweestrijd tussen Wout van Aert (28) en Mathieu van der Poel (28). Dat werd meteen na de sprint in Hoogerheide nog maar eens duidelijk. Van Aert verbeet de ontgoocheling van de nederlaag en reikte zijn rivaal meteen de hand. Op-en-top ‘sportsmanship’. -
2
Belgische schaduwkopmannen zien kansen op snelle omloop: “Leggen ons niet zomaar neer bij de derde plek”
Wout van Aert of Mathieu van der Poel wordt zondag wereldkampioen veldrijden, daar lijkt iedereen het over eens. Maar in het hoofd van de drie Belgische schaduwkopmannen is ook ruimte voor een ander scenario. “Er zullen mogelijkheden komen, en dan is het aan ons om die te grijpen.”
25 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerjan De Gruyter
Kris Moernaut
cam lemans
Jan Hendrickx
Patrick Braekeveldt