Belga
Volledig scherm
PREMIUM
© Belga

Op naar aparte categorie voor transgender personen na heisa rond Amerikaanse renster? UCI erkent dat het een heikel thema is: “De regels zijn niet perfect”

VeldrijdenTien dagen geleden stond Austin Killips nog op het podium van de cross van Zonnebeke, maar de trans vrouw ‘voldoet’ niet aan de selectiecriteria van de Amerikaanse bond en start zaterdag niet op het WK. De UCI denkt na om in de toekomst een aparte categorie voor transgender personen in te voeren om inclusie te bevorderen en competitievervalsing te vermijden.

25 reacties

 • fre cordier

  2 maanden geleden
  Een aparte categorie is misschien geen slecht idee. Zoniet de transgenders laten meerijden met de mannen. Anders hebben de "gewone" vrouwen geen enkele kans in hun eigen categorie.
 • Eddy DeGoei

  2 maanden geleden
  Inclusie is niet waarom het hier gaat. Gelijke kansen wel. Als je voor totale Inclusie gaat dan moet je voor 1 enkele categorie gaan, maar dat wil niemand want dan wint in de cyclocross altijd een man.
 • xavier derck

  2 maanden geleden
  Bij iedere beslissing die je als mens neemt zijn er gevolgen. Als je de beslissing neemt om een transitie te doen dan sluit dit je uit van topsport. Jammer maar helaas. Wees nu eerlijk het wielrennen heeft al jaren een doping imago. Dit zet de deur wagenwijd open voor misbruiken. En dat zal de transgender community ook geen deugd doen. Uitsluiting klinkt hard maar dit heeft niks te maken met discriminatie. Het is ter bescherming van de integriteit van de sport.
 • patrick deflem

  2 maanden geleden
  ik begrijp mensen die transitie willen.Maar als je die keuze maakt sluit je jezelf uit voor topsport dat moet duidelijk zijn. het is zo al ingewikkeld genoeg.
 • Franky Hillen

  2 maanden geleden
  Natuurlijke oorsprong mannelijk, dus moeten ze bij de mannen rijden vind ik...geen aparte reeks
 1. “I hate it but I love it": Wout van Aert komt daags na WK op sociale media terug op tweestrijd met Mathieu van der Poel
  122

  “I hate it but I love it": Wout van Aert komt daags na WK op sociale media terug op tweestrijd met Mathieu van der Poel

  Wat een strijd was het alweer, tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel in het veld van Hoogerheide. Uiteindelijk was het die tweede die op eigen bodem het WK veldrijden won, onze landgenoot baalde als een stekker. Vanochtend postte Van Aert een foto van beide tenoren op het strijdtoneel van Hoogerheide: “I hate it but I love it”, schreef hij erbij. “Ik haat het, maar ik hou ervan.” Een smiley met een traan volgde.