BELGA
Volledig scherm
© BELGA

Aangeslagen Nys: "Deden altijd meewarig over motortjes, nu is het realiteit"

De Belgische tenoren reageren aangeslagen op het nieuws dat onze landgenote Femke van den Driessche, topfavoriete bij de vrouwen, een motortje in haar fiets had gestopt en dus 'mechanische doping' heeft gepleegd. Wout van Aert is stomverbaasd en wist niet dat zoiets omging in het veldritwereldje. Sven Nys van zijn kant baalt: "Dit kon de sport echt wel missen."

 1. Bondscoach in tranen: "Ze moest in de grond kruipen van schaamte"
  Video

  Bondscoach in tranen: "Ze moest in de grond kruipen van schaamte"

  Een geval van mechanische doping in het Belgische kamp op het WK veldrijden in Zolder, het nieuws slaat in als een bom. Ook bij bondscoach Rudy De Bie, die bijzonder emotioneel reageerde op de zaak rond belofte Femke van den Driessche. Tot tranen toe bewogen was hij. "Ik voel mij rot, dit is een schande. Ik had nooit durven denken dat ons dit zou overkomen. Wat ik momenteel voel, is een combinatie van woede en medelijden. Dat een wielertoerist zoiets doet, tot daaraan toe, maar dit is absurd."
 2. Femke van den Driessche zo ontroostbaar dat ze niet wil reageren op WK-drama

  Femke van den Driessche zo ontroost­baar dat ze niet wil reageren op WK-drama

  In het allereerste wereldkampioenschap voor dames jonger dan 23 jaar in Heusden-Zolder reed Laura Verdonschot naar een verdienstelijke elfde plaats. "Maar er zat meer in", klonk het na afloop. Topfavoriete Femke Van den Driessche was na haar ontmoeting met de pechduivel dan weer te ontgoocheld om te reageren (achteraf bleek dat er meer aan de hand was, ze had 'mechanische doping' gepleegd). Verrassende wereldkampioene Evie Richards kon haar ogen niet geloven.
 1. Opschudding: Belgische topfavoriete beloften betrapt op motortje in fiets
  Update

  Opschud­ding: Belgische topfavorie­te beloften betrapt op motortje in fiets

  Mechanische doping, er was de voorbije jaren veel over te doen en nu is het eerste geval uitgerekend van Belgisch allooi. Femke van den Driesche met name, de topfavoriete bij de dames U23 op het WK veldrijden in Zolder. Omstreeks 17u liet de Internationale Wielerunie (UCI) in een mededeling weten dat er een verdachte fiets van een van de vrouwelijke beloften in beslag werd genomen na een controle. Jos Smets, sportief directeur van de KBWB, gaf tijdens een korte persconferentie meer uitleg. "De UCI heeft technologische fraude vastgesteld en wij kunnen bevestigen dat het gaat om de fiets van Femke Van den Driessche", aldus Smets. Intussen is het duidelijk dat het om een motortje gaat, toen het zadel van de buis werd gehaald, kwamen er elektrische kabels tevoorschijn.
 2. Gouden droom Femke van den Driessche draait uit op ware nachtmerrie

  Gouden droom Femke van den Driessche draait uit op ware nachtmer­rie

  Wat is dat toch met Belgische favorieten op het WK? Jappe Jaspers kon het vanmorgen bij de junioren niet waarmaken en ook Femke van den Driessche zag haar WK-droom bij de dames U23 uit elkaar spatten. Onze 19-jarige landgenote kreeg af te rekenen met mechanische pech en moest opgeven. Achteraf bleek dat ze ook technologische fraude had gepleegd. De Britse Evie Richards maalde er niet om en snelde naar een gouden plak. In een kletsnat Heusden-Zolder bleef ze met 35 tellen de Tsjechische Nikola Noskova voor. De Nederlandse Maud Kaptheijns pakte op 47 seconden het brons.