1. Waarin investeer je best: een appartement of een huis? “Er zijn 30% meer huurders dan vorig jaar, maar niet elke soort woning is in trek”
    PREMIUM

    Waarin investeer je best: een apparte­ment of een huis? “Er zijn 30% meer huurders dan vorig jaar, maar niet elke soort woning is in trek”

    Zo’n 20 tot 30 procent van de vastgoedkopers zijn investeerders die een pand willen verhuren. Hoewel er ook steeds meer huurders op de markt komen, is lang niet iedere vastgoedinvestering een succesverhaal. Koop je best een huis of appartement? Met welke troeven kan je de huurprijs optrekken? En hoe zorg je ervoor dat je zelf zo weinig mogelijk tijd aan verliest? Onze woonexpert Björn Cocquyt vertelt hoe je zo veel mogelijk rendement uit je investering haalt: “Niemand neemt het je kwalijk als je hiervoor de huurprijs opdrijft.”
  2. Kunnen we weer onderhandelen over de vraagprijs van een woning? “Met deze drie argumenten haal je de prijs gemiddeld 15% naar beneden”
    PREMIUM

    Kunnen we weer onderhande­len over de vraagprijs van een woning? “Met deze drie argumenten haal je de prijs gemiddeld 15% naar beneden”

    Makelaars en particulieren verkopen minder huizen dan vorig jaar. Dat zorgt ervoor dat kopers weer kunnen onderhandelen over de prijs van een woning. Bij welke woningen kan je onder de vraagprijs bieden? Hoeveel mag je onder de vraagprijs gaan? En welke argumenten kan je daarvoor geven? Vastgoedexpert Bea Vandendael en notaris Bart van Opstal verklappen de beste aanpak voor zo’n onderhandeling: “Maak je bod maar voor een beperkte tijd geldig.”
  1. Een instapklaar huis met energielabel B voor 239.000 euro? Onze woonexpert toont vijf buitenkansjes op de vastgoedmarkt
    PREMIUM

    Een instap­klaar huis met energiela­bel B voor 239.000 euro? Onze woonexpert toont vijf buitenkans­jes op de vastgoed­markt

    De gemiddelde woningprijs in Vlaanderen steeg eind vorig jaar naar iets meer dan 348.000 euro. Voor veel mensen is dat te duur. Zij staken daarom hun huizenzoektocht en anderen beginnen er zelfs niet meer aan. Nochtans zijn er woningen te vinden die fors goedkoper én zelfs instapklaar zijn. Onze woonexpert Björn Cocquyt toont in elke Vlaamse provincie een buitenkansje.
  2. Alleenstaande mama Ine (36) vond na jaren zoeken eindelijk een huis: “Maar met een aflossing van 812 euro is sparen voor opfriswerken niet evident”
    PREMIUM

    Alleen­staan­de mama Ine (36) vond na jaren zoeken eindelijk een huis: “Maar met een aflossing van 812 euro is sparen voor opfriswer­ken niet evident”

    Een huis of appartement kopen is gezien de huidige prijzen sowieso niet evident. Maar voor het groeiende aantal singles, is het bijna onbegonnen werk. Banken doen vaak moeilijk over een lening en de aflossing ervan weegt fors op het budget. Onze woonexpert Björn Cocquyt gaat langs bij alleenstaanden die de stap toch hebben gezet. Deze week: Ine speurde na haar scheiding met een budget van 200.000 euro drie jaar lang naar een geschikt huisje.
  3. Wonen met een energiefactuur van nul euro? Deze 5 ‘huizen van de toekomst’ kan je vandaag al kopen vanaf 319.000 euro
    PREMIUM

    Wonen met een energiefac­tuur van nul euro? Deze 5 ‘huizen van de toekomst’ kan je vandaag al kopen vanaf 319.000 euro

    Elke nieuwbouw die vandaag vergund wordt, moet een BEN-woning zijn. BEN staat voor bijna energieneutraal, wat neerkomt op een energiescore lager dan 30 kwh/m². Sommige woningen doen nog beter en zijn zelfs volledig energieneutraal. Ze verbruiken dus evenveel of minder energie dan ze zelf produceren. Onze woonexpert Björn Cocquyt toont vijf zulke huizen van de toekomst die vandaag al te koop staan.
  1. Hoeveel is de woning van Annemie (43) waard en wat bepaalt die prijs? “Als ik uitga van een vroegere schatting, kan de prijs nog wel omhoog”
    PREMIUM

    Hoeveel is de woning van Annemie (43) waard en wat bepaalt die prijs? “Als ik uitga van een vroegere schatting, kan de prijs nog wel omhoog”

    Vier slaapkamers, twee badkamers, een studio, een fitness, extra bouwgrond... Wat heeft Annemie haar woning eigenlijk niet? Onze woonexpert Björn Cocquyt ging een kijkje nemen in het gerenoveerde huis met Arno Vandevelde van Immo Tijl, die onder de indruk was van de vele mogelijkheden. “Start een verkoop niet boven dit bedrag, want dan overschrijd je een grens die veel mensen instellen bij hun online zoektocht”, waarschuwt de makelaar.
  2. Hoeveel houden Vlamingen over nadat ze hun woonkosten betaald hebben? “Ook de middenklasse heeft niet meer genoeg om zorgenvrij te leven”
    PREMIUM

    Hoeveel houden Vlamingen over nadat ze hun woonkosten betaald hebben? “Ook de middenklas­se heeft niet meer genoeg om zorgenvrij te leven”

    Dat jonge koppels geen huis meer kunnen kopen zonder hulp van hun ouders en dat een betaalbare, degelijke huurwoning steeds meer onbereikbaar wordt, is intussen een oud zeer. “Maar het opvallende is dat nu ook de middenklasse onder druk komt te staan,” vertelt professor Johan Albrecht (UGent). Hij berekende wie vandaag nog een huur-of koopwoning kan betalen én hoeveel budget Vlamingen overhouden nadat ze hun woonlasten betaald hebben.
  3. Van 149.900 euro tot 1.485.000 euro: deze toppers in de Costa Blanca staan te koop
    PREMIUM

    Van 149.900 euro tot 1.485.000 euro: deze toppers in de Costa Blanca staan te koop

    Begin dit jaar woonden er officieel net geen 37.000 Belgen (+7 %) in Spanje. In werkelijkheid ligt dat cijfer veel hoger, omdat velen hun domicilie in ons land behouden. Minstens evenveel landgenoten hebben er ook een tweede verblijf. Alicante – het middelpunt van de Costa Blanca zeg maar, en op pakweg 1850 à 1950 km van Brussel – is met 11.362 residerende Belgen veruit de populairste provincie. We spotten er vijf aanraders in verschillende prijsklassen.
  1. Hoe kun je geld verdienen aan de rentesubsidie van de Vlaamse overheid? De kredietexpert legt uit
    PREMIUM

    Hoe kun je geld verdienen aan de rentesubsi­die van de Vlaamse overheid? De kredietex­pert legt uit

    Wie een energieverslindende woning binnen de 5 jaar renoveert, kan daar een renovatiekrediet voor aangaan. De Vlaamse overheid geeft daar sinds dit jaar ook een rentesubsidie voor. Bij de huidige rentevoeten kan je daar geld mee verdienen. Hoeveel bedraagt de subsidie precies? Met welke voorwaarden moet je rekening houden? En zijn er ook goede alternatieven? We vragen het aan Mick Daman, kredietexpert bij hypotheek.winkel.
  2. Blijft een woning net buiten de stad nog betaalbaar? “Hier betaal je vandaag zelfs 51% meer dan een jaar geleden”
    PREMIUM

    Blijft een woning net buiten de stad nog betaalbaar? “Hier betaal je vandaag zelfs 51% meer dan een jaar geleden”

    De vastgoedprijzen in de vijf Vlaamse provinciesteden stijgen een stuk sneller dan elders. En vaak gaat het in de randgemeenten nog harder. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van notaris.be. Wat maakt die randgemeenten zo aantrekkelijk? En hoeveel meer betaal je precies in vergelijking met een jaar geleden? Notaris Bart van Opstal maakt een overzicht van alle prijsevoluties in de provinciesteden en hun randgemeenten: “Een gemiddelde stijging van 15 procent is niet meer uitzonderlijk”
  3. Bert (42) en Lien (37) opgelucht na drama bij renovatie: “Dankzij de vooruitziende blik van de architect maken we na 10 jaar al een mooie winst”
    PREMIUM

    Bert (42) en Lien (37) opgelucht na drama bij renovatie: “Dankzij de vooruit­zien­de blik van de architect maken we na 10 jaar al een mooie winst”

    Charmant. Dat woord is een perfecte omschrijving, zowel van de hoeve van Bert en Lien, als voor het interieur én de groene omgeving. Daar zijn onze woonexpert Bjorn Cocquyt en makelaar Ann Nemegheer het over eens. En dat terwijl het om een nieuwbouw gaat, want tijdens de renovatiewerken doken er onverwachte problemen op. Maar hoeveel is die charmante woning nu waard? “Zo’n setting wordt hoe langer hoe meer een zeldzaamheid, en dat vertaalt zich in de prijs.”
  4. Kan je vandaag veel verdienen door een woning te verhuren? Expert waarschuwt voor 9 valkuilen: “De factuur van de verplichte energierenovatie kan fors zijn”
    PREMIUM

    Kan je vandaag veel verdienen door een woning te verhuren? Expert waarschuwt voor 9 valkuilen: “De factuur van de verplichte energiere­no­va­tie kan fors zijn”

    De huurprijzen stegen vorig jaar met gemiddeld 4,6 procent. Dat is goed nieuws voor wie wil investeren in een opbrengsteigendom. Naar wat voor woningen zijn huurders vandaag op zoek? Hoe vermijd je leegstand of wanbetalers? En hoeveel kost het om een woning te onderhouden? Filip Dewaele, voorzitter van Dewaele Vastgoedgroep, legt uit hoe je onaangename verrassingen vermijdt: “Vraag jezelf af of de woning binnen een paar jaar nog verhuurbaar én verkoopbaar is.”
  1. Rente op woonlening 3 keer hoger dan twee jaar geleden: is het vandaag slimmer om voor een variabel tarief te kiezen?
    PREMIUM

    Rente op woonlening 3 keer hoger dan twee jaar geleden: is het vandaag slimmer om voor een variabel tarief te kiezen?

    In tijden van historisch lage rentevoeten lag de keuze voor een vaste rentevoet voor de meeste kredietnemers voor de hand. Op die manier slaagde je erin om gunstige voorwaarden voor de volledige looptijd van de woonlening vast te klikken. Ondertussen liggen de rentevoeten meer dan 3 keer hoger dan twee jaar geleden. Kies je daarom vandaag beter voor een variabele rentevoet? En welke risico’s houdt dat in?
  2. Met welke renovaties maak je het grootste verschil? “Besparingspotentieel tot wel 1.800 euro per jaar met deze ingreep”
    PREMIUM

    Met welke renovaties maak je het grootste verschil? “Bespa­rings­po­ten­ti­eel tot wel 1.800 euro per jaar met deze ingreep”

    Ondanks de hoge energieprijzen sloegen we niet massaal aan het renoveren om onze woningen energiezuiniger te maken. Voor veel eigenaars is zo’n renovatie te duur, blijkt uit een analyse van de UGent. Maar de ene maatregel is al goedkoper dan de andere en biedt sneller rendement. Expert Maarten De Groote (VITO) zet op een rijtje hoeveel de energiebesparende investeringen met het meeste rendement je kosten én op welke premies je recht hebt: “Dakisolatie verdien je soms al terug op 2 jaar tijd.”
  3. Tom (58) en Greet (54) bouwden een huis voor de rest van hun leven: “Als mijn gezondheid achteruitgaat, wil ik hier kunnen blijven wonen”
    PREMIUM
    Binnenkijker

    Tom (58) en Greet (54) bouwden een huis voor de rest van hun leven: “Als mijn gezondheid achteruit­gaat, wil ik hier kunnen blijven wonen”

    Tom tekende de plannen voor de nieuwbouw van hem en Greet helemaal zelf. Het koppel wist dan ook heel goed wat ze wilden: een ecologisch huis met een laag energieverbruik om voor de rest van hun leven in te wonen. Ook als Toms gezondheidstoestand achteruit gaat en hij in een rolstoel belandt. Onze woonexpert ging er in 2021 een kijkje nemen en geeft advies om je eigen huis klaar te stomen voor je oudere dag.
  1. “Een bod boven de 350.000 euro is zeker niet uitgesloten”: ondanks dit ene minpunt qua locatie heeft de woning van Mike en Liesbeth veel troeven
    PREMIUM

    “Een bod boven de 350.000 euro is zeker niet uitgeslo­ten”: ondanks dit ene minpunt qua locatie heeft de woning van Mike en Liesbeth veel troeven

    Het halfopen huis van Mike (51) en Liesbeth (45) ligt aan de rand van een bedrijventerrein in Sint-Truiden, maar toch op een erg rustige en handige locatie. Bovendien kent de woning heel veel troeven én is die goed onderhouden, vindt makelaar Joeri Moonen van Empresa Consult, met wie onze woonexpert Björn Cocquyt het pand bezocht. “Er zal alleszins geen gebrek zijn aan kandidaat-kopers, ook omdat het huis nog binnen een budget valt dat voor veel mensen haalbaar is.”
  2. Deze 5 toffe cohouse-panden staan te koop: “Hier koop je mee een wassalon, ontspanningsruimte én tuin van 1.000 m2”
    PREMIUM

    Deze 5 toffe cohouse-pan­den staan te koop: “Hier koop je mee een wassalon, ontspan­nings­ruim­te én tuin van 1.000 m2”

    Cohousing wordt steeds populairder als alternatieve woonvorm. Zeker omdat je zelf kiest in welke mate je gedeeld wilt samenwonen: van enkel een tuin waar alle eigenaars gebruik van maken, tot een gezamenlijke maaltijd in het weekend. Bovendien geniet je vaak van meer faciliteiten, zoals een coworking space, deelauto of zelfs wellness. Onze woonexpert Bjorn Cocquyt zocht en vond enkele interessante cohouseprojecten op de huizenmarkt.
  3. Hoeveel bedraagt de jaarlijkse tweedeverblijfstaks aan de kust? “In de ene gemeente betaal je bijna dubbel zo veel als in de andere”
    PREMIUM

    Hoeveel bedraagt de jaarlijkse tweedever­blijfs­taks aan de kust? “In de ene gemeente betaal je bijna dubbel zo veel als in de andere”

    Aan zee zijn er tienduizenden flats en huizen waar niemand gedomicilieerd is. De eigenaars betalen daarvoor jaarlijks een tweedeverblijfstaks, die gemeenten een recordopbrengst van 85 miljoen oplevert. Onze woonexpert Björn Cocquyt zocht uit hoeveel de taks in de verschillende gemeenten bedraagt. Hij lijst ook de andere belastingen op die bij een tweede verblijf horen. Zijn advies? “Maak een simulatie van het totale kostenplaatje voor je tot een aankoop overgaat.”
  1. Lenen voor een huis wordt weer beetje goedkoper: "Het zou me verbazen als je over 6 maanden een beter tarief vindt”
    PREMIUM

    Lenen voor een huis wordt weer beetje goedkoper: "Het zou me verbazen als je over 6 maanden een beter tarief vindt”

    Sinds afgelopen week is het een tikkeltje goedkoper geworden om een woonlening aan te gaan. De gemiddelde rente met een variabel tarief is gedaald van 3,91 naar 3,76 procent. Dat blijkt uit de rentebarometer van Immotheker Finotheker. Is er sprake van een trend? Zullen de vaste rentetarieven ook dalen? En is het nu een goed moment om een woonlening te af te sluiten? Wij vroegen advies aan geldexpert Paul D’Hoore.
  2. Stéphanie (29) en Nicolas (33) renoveerden hun badkamer voor 20.000 euro: “Als ze zo verdergaan, halen ze de kosten er bij een verkoop nooit uit”
    PREMIUM

    Stéphanie (29) en Nicolas (33) renoveer­den hun badkamer voor 20.000 euro: “Als ze zo verdergaan, halen ze de kosten er bij een verkoop nooit uit”

    Nadat ze eerst een fraaie tuin aanlegden, het dak vernieuwden en zonnepanelen installeerden, zijn Stéphanie (29) en Nicolas (33) volop bezig met het vernieuwen van het interieur. Maar, waarschuwt makelaar Stéphanie Allegaert van Immo Woon!, niet elke renovatie heeft een positieve impact op de waarde van het huis. “Soms zijn het kleine ingreepjes die de look-and-feel compleet veranderen en een woning net iets makkelijker verkoopbaar maken.”
  3. Je hoeft niet duur te renoveren om je woning energiezuiniger te maken: Pascal (50) toont welke kleine ingrepen bij hem een groot verschil maakten
    PREMIUM

    Je hoeft niet duur te renoveren om je woning energiezui­ni­ger te maken: Pascal (50) toont welke kleine ingrepen bij hem een groot verschil maakten

    Ondanks de hoge energieprijzen en vele maatregelen vanuit de overheid, is het aantal renovaties in ons land niet omhoog gegaan. De reden? Het nog steeds meer dan behoorlijke prijskaartje dat eraan vasthangt. Maar energie besparen hoeft niet duur te zijn. Pascal (50) bracht de voorbije jaren heel wat kleine, haalbare, vaak erg goedkope verbeteringen aan in zijn woning, die het comfort vergroten en de energierekening verlagen. Hij deelt zijn beste tips: “Door de verwarmingsbuizen te isoleren komt de warmte nu onze huiskamer binnen in plaats van de kruipkelder.”
  1. Maar 3% registratierechten betaald bij aankoop van je nieuwe woning in plaats van 12%? Hier moet je op letten: “Er wordt scherp gecontroleerd”
    PREMIUM

    Maar 3% registra­tie­rech­ten betaald bij aankoop van je nieuwe woning in plaats van 12%? Hier moet je op letten: “Er wordt scherp gecontro­leerd”

    Op de aankoop van je enige eigen woning betaal je in Vlaanderen in principe 3 procent registratierechten. Maar daarvoor gelden wel enkele belangrijke voorwaarden. En de Vlaamse Belastingdienst kan je achteraf ook controleren. Onze geldexperte Ayfer Aydogan, advocate aan de balie van Antwerpen, vertelt waar je op moet letten. “Mensen denken vaak dat je minstens zes maanden in je nieuwe woning moet blijven wonen, maar dat is een misvatting.”
  2. Elke dag kopen nu al 13 Belgen er een huis: dit moet je weten bij aankoop van een tweede verblijf in Spanje
    PREMIUM
    38

    Elke dag kopen nu al 13 Belgen er een huis: dit moet je weten bij aankoop van een tweede verblijf in Spanje

    De Costa Belgica blijft uitbreiden: vorig jaar kochten elke dag gemiddeld dertien landgenoten een casa in Spanje. Alles samen goed voor 4.635 Belgische aankopen onder de Spaanse zon. Dat waren er volgens de vereniging van Spaanse notarissen nooit meer. Wat kost zo’n Spaans buitenverblijf ondertussen? Met welke extra kosten hou je rekening, en wie zorgt voor het zwembad als jij er niet bent? Negen vragen over de Spaanse vastgoeddroom beantwoord.
  3. “Tijdens de looptijd betaal je enkel de interesten terug, de rest volgt aan het eind van de lening”: de voor- en nadelen van een bulletkrediet
    PREMIUM

    “Tijdens de looptijd betaal je enkel de interesten terug, de rest volgt aan het eind van de lening”: de voor- en nadelen van een bulletkre­diet

    Stel, je hebt nu meteen geld nodig om een aankoop te financieren, maar weet dat er binnenkort een mooi kapitaal jouw richting uitkomt. Dan biedt een bulletkrediet mogelijk het geknipte antwoord. Je betaalt gedurende de looptijd van de lening enkel de intresten aan de bank. Het geleende kapitaal betaal je dan volledig terug op de vervaldag van het bulletkrediet. Voor wie is die formule interessant? Kan iedereen er gebruik van maken? En wat kost het?
  1. Grote investeerders kopen volledige appartementsgebouwen op: wordt het moeilijker om er zelf een te kopen?
    PREMIUM

    Grote investeer­ders kopen volledige apparte­ments­ge­bou­wen op: wordt het moeilijker om er zelf een te kopen?

    Steeds meer grote investeringsbedrijven kopen volledige appartementsgebouwen om die vervolgens te verhuren. Het fenomeen bestond al langer in het buitenland, maar nu komt het ook meer voor in de Belgische grootsteden als Gent, Antwerpen en Brussel. In wat voor woningen zijn ze geïnteresseerd? En wordt het voor particuliere investeerders nu moeilijker om een appartement op de kop te tikken?
  2. Frederik en Céline waagden zich aan totaalrenovatie van hun woning uit 1929: “Elke dag werkten hier 15 mensen om alles rond te krijgen”
    PREMIUM

    Frederik en Céline waagden zich aan totaalreno­va­tie van hun woning uit 1929: “Elke dag werkten hier 15 mensen om alles rond te krijgen”

    De burgerwoning van Frederik en Céline in Heverlee vierde haar 90ste verjaardag toen onze woonexpert Björn Cocquyt er in 2019 een bezoek bracht. En dat gebeurde in stijl, met dank aan de manier waarop het koppel ze renoveerde. Ze bewaarden de ziel van het huis en voegden er persoonlijke elementen aan toe. De liefde voor Afrika kon daarbij niet ontbreken.
  3. Verhuizen naar een appartement na je pensioen? Karine (64) en Pascal (65) kozen een andere oplossing: “Bijkomend voordeel: de BTW bedroeg slechts 6%”
    PREMIUM

    Verhuizen naar een apparte­ment na je pensioen? Karine (64) en Pascal (65) kozen een andere oplossing: “Bijkomend voordeel: de BTW bedroeg slechts 6%”

    Voor veel senioren is het een logische stap om hun vaak verouderd huis in te ruilen voor een appartement. Ook Karine en Pascal dachten eraan, maar het koppel nam een veel drastischere beslissing: ze braken hun fermette af en bouwden op dezelfde plaats een nieuw huis voor hun oude dag. “Een appartement zou ons weinig bieden voor ons geld, dus was dit de beste keuze die we konden maken.” Onze woonexpert Björn Cocquyt ging na waarom dit een slimme keuze is en welke voordelen het koppel hieraan overhoudt.
  1. “Ook jongeren kopen nog een woning, en verkiezen duidelijk een huis boven een flat”: hoe slagen ze erin om dat te doen?
    PREMIUM

    “Ook jongeren kopen nog een woning, en verkiezen duidelijk een huis boven een flat”: hoe slagen ze erin om dat te doen?

    De vastgoedprijzen in Vlaanderen stegen vorig jaar tot gemiddeld 267.429 euro voor een appartement en 348.064 euro voor een huis. Wie dat nog kan betalen? Notaris.be berekende hoeveel elke generatie aan een woning spendeert. Daaruit blijkt dat verrassend veel mensen onder de dertig iets kopen, ook al hebben ze het moeilijker dan ooit. “Ze moeten wel, omdat ze een verder rentestijging verwachten”, zegt notaris Bart van Opstal, die uitlegt hoe ze daar dan toch in slagen.