1. Je zou bijna denken dat Louise Fresco aandelen bij Campina heeft
  Lezersbrieven

  Je zou bijna denken dat Louise Fresco aandelen bij Campina heeft

  Het moge duidelijk zijn, kom bij Louise Fresco niet aan met de laatste hypes of hippe diëten BD 28 januari; ‘Niets is zwart-wit bij Louise Fresco en al helemaal niet als het over eten gaat’]. Sterker nog, je zou bijna denken dat ze aandelen bij Campina heeft. Door het drinken van havermelk plaats je jezelf in een andere groep, zegt ze. Insinuerend dat arrogantie hieraan ten grondslag ligt, of een zich beter voelen dan de ander. De werkelijke reden dat steeds meer mensen kiezen voor havermelk of een andere plantaardige variant is dat er geen dierenleed aan te pas is gekomen en bovendien beter voor het klimaat. Maar kom bij deze voormalig bestuursvoorzitter van de Landbouwuniversiteit, en bestuurder bij de Rabobank, niet aan met gelukkige koeien: ‘Het is lastig om te zien of ze gelukkiger zijn’. Wat anderen, die beter kijken en onafhankelijk kunnen oordelen, gelukkig wel zien, zijn feiten: koeien kunnen zo’n 20 jaar worden, in de zuivelindustrie worden ze meestal niet ouder dan 6 jaar. Een kort miserabel leven waarbij ze niet hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen. In die 6 jaar krijgt een koe gemiddeld 4 kalfjes die meteen na de geboorte bij haar worden weggehaald. De vleesindustrie kan ook op Fresco’s lobby rekenen: ‘Wie goed doet eet geen vlees omdat het funest is voor het klimaat, voor het dierenwelzijn, voor de gezondheid enzovoort’.... ‘Daar valt veel op af te dingen’, volgens de voedseldeskundige. Een boude bewering die eenvoudig onderuit wordt gehaald door vele recente (wetenschappelijke) publicaties. Haar gehamer op het belang van zuivel en vlees komt net zo drammerig en verheven over als waar zij mensen, die geen dierlijke producten eten, van beschuldigt.
 2. Het kabinet Den Uyl getuigde van grote beschaving
  Lezersbrieven

  Het kabinet Den Uyl getuigde van grote beschaving

  Enige dagen geleden presteerde premier en VVD’er Mark Rutte het, om in aanloop naar de Statenverkiezingen te zeggen dat we niet terug moeten naar de tijden van Den Uyl [BD 2 februari; ‘Kloof tussen winnaars en verliezers is te groot geworden’]. Voor een geschiedenisleraar een vertoon van onkunde. Waarom? Het kabinet Den Uyl (1973 – 1977) waarvan premier Joop den Uyl de grote gangmaker en inspirator was, getuigde van grote beschaving, visie en doortastendheid. Enkele voorbeelden.
 1. Ernst Kuipers, beter had je arts kunnen blijven
  Lezersbrieven

  Ernst Kuipers, beter had je arts kunnen blijven

  Ik zag laatst Ernst Kuipers op tv bij Op1. Tijdens de coronacrisis vond ik hem super. Hij sprak duidelijke taal en wist aan gewone mensen zoals ik uit te leggen wat de problemen in de ziekenhuizen waren. Nu hoorde ik slechts een politicus. Hij deed verder onderzoek en hij had ook zijn Duitse collega al in het overleg betrokken. ,,We moeten er zorgvuldig mee omgaan en het zal nog wel wat tijd vergen”, zo sprak hij. Alle politieke uitspraken die leiden tot niks. Ernst Kuipers, beter had je arts kunnen blijven. Jouw deskundigheid gaat over in politieke prietpraat en dat is jammer.
 2. Het virus heeft blijkbaar een vorm van bewustzijn
  Lezersbrieven

  Het virus heeft blijkbaar een vorm van bewustzijn

  Het vogelgriepvirus dreigt veroorzaker te worden van de volgende pandemie. In verband hiermee trof mij een onderzoek van de WUR naar het vogelgriepvirus in zoogdieren [BD 26 januari; ‘Vogelgriep niet tussen zoogdieren’]. In het bijzonder de zin: ‘Dat is een teken dat het virus zich aanpast aan een nieuwe gastheer.’ Ik hoop dat het hoofd van het Nationaal Referentielaboratorium van de WUR hier verkeerd geciteerd werd. Zij is een gepromoveerd wetenschapper en dat vind ik, ongeacht het onderwerp, een te waarderen prestatie van formaat. Die zin bevat enkele veronderstellingen. Het dicht een hoge mate van intelligentie toe aan het virus, het is namelijk in staat om zichzelf aan te passen en zodoende te overleven in een ander milieu. Dat lukt ons mensen niet, wij moeten het milieu aanpassen. Verder heeft het virus blijkbaar een vorm van bewustzijn, het is zich bewust van zijn omgeving. Het weet zelfs dat het in een andere gastheer zit. Ik ben geen bioloog maar waag dat toch te betwijfelen. Ik denk dat het te veel eer is voor een virus. Het is van een hoog EO-gehalte, vergelijkbaar met het commentaar bij de, verder uitstekende, televisieseries van David Attenborough. Ik denk wel dat het virus de voorwaardelijke drang tot overleven heeft. Het wordt daarbij geholpen door onvolkomenheden in het reproductieproces waardoor mutaties ontstaan. Enkele, of slechts een, van die mutaties is succesvoller in zijn omgeving en overleeft daardoor. Deze toevalstreffers hebben weinig gemeen met intelligentie. Het is wachten op de volgende mutatie waardoor het virus kan worden overgedragen tussen zoogdieren, bijvoorbeeld naar de mens.
 3. Heeft deskundige begeleiding bij gebruik ibuprofen zin? Ja
  Lezersbrieven

  Heeft deskundige begelei­ding bij gebruik ibuprofen zin? Ja

  ‘Apothekers hebben geen monopolie op paracetamol’ [BD 19 januari]. Beste Özcan, een pakkende kop die kant nog wal raakt en de inhoud van je column niet dekt. Immers, paracetamol en ibuprofen zijn al jarenlang op meer dan voldoende plekken verkrijgbaar en voor apotheken is deze vrije verkoop meer service dan een commerciële activiteit. Heeft deskundige begeleiding zin? Ja, ondeskundig innemen van ibuprofen kan resulteren in een maagbloeding en ziekenhuisopname. En zelfs als wij Turks zouden spreken, zijn wij niet deskundig om een milde depressie niet over het hoofd te zien. Daarvoor is je, eventueel Turks sprekende, huisarts opgeleid.
 1. Vervulde je de dienstplicht, werd je daar bijna verwijtend op aangekeken
  Lezersbrieven

  Vervulde je de dienst­plicht, werd je daar bijna verwijtend op aangekeken

  De heer Ton Welter beschrijft treffend de lamlendige houding die veel Nederlanders (en daardoor ook ambtenarij en politiek) jarenlang hadden ten aanzien van onze defensie [BD 24 januari; ‘Bureaucratie verlamt onze krijgsmacht’]. Als je in de jaren 70 nog netjes de militaire dienstplicht vervulde, werd je daar bijna verwijtend op aangekeken. Demonstreren op het Malieveld was ‘in’. Decennialang verdomde Nederland te voldoen aan de 2-procentnorm van de Navo. Wij konden van het daarmee bespaarde geld (en door roekeloos Groningen leeg te pompen) onze verzorgingsstaat steeds verder optuigen. Achter de brede rug van de VS weggedoken, konden wij onszelf wijsmaken dat de wereld een paradijs zou worden als men maar goed naar ons luisterde. Ook onze dik betalende beschermheer kreeg regelmatig onder uit de zak. Het artikel van de heer Welter verdient zeer serieus genomen te worden. Hopelijk is het nog niet te laat!
 2. Complotdenkers laten mensen twijfelen over de holocaust
  Lezersbrieven

  Complotden­kers laten mensen twijfelen over de holocaust

  Jongeren weten weinig van de holocaust of trekken die zelfs in twijfel [BD 26 januari; ‘Minister: meer aandacht voor Holocaust in onderwijs’]. Hoewel deze conclusie getrokken wordt uit een onderzoek dat aan alle kanten rammelt, is er toch reden genoeg om je zorgen te maken. Dat mensen die gruwelijke gebeurtenis in twijfel trekken zou wel eens te maken kunnen hebben met het feit dat complotdenkers, zelfs in onze volksvertegenwoordiging, die feiten straffeloos mogen verdraaien of ze zelfs kunnen ontkennen. Je kunt je natuurlijk afvragen of het bewust liegen over feiten nog steeds onder de vrijheid van meningsuiting moet vallen. Hoewel ik die vrijheid een groot goed vind, kun je deze lieden wellicht via de rechter toch eens dwingen hun beweringen ook te onderbouwen. Daarnaast ontbreekt, met name bij jongeren, blijkbaar gewoon de kennis over wat er tachtig jaar geleden plaatsvond. Maar in een land waarin ‘de slimste mens’ alle karakters uit tekenfilms van de laatste twintig jaar herkent, maar bij een portret van influencer Willem Drees met de mond vol tanden zit, en bij de naam ‘Franeker’ niet verder komt dan ‘filmster’, is dat natuurlijk niet verwonderlijk. En als dat land dan ook nog geleid wordt door iemand bij wie de ‘actieve herinnering’ het regelmatig laat afweten, dan kunnen we het natuurlijk wel schudden. Oké, oké, ik realiseer me dat ik een mopperende boomer ben. Maar eentje die zich gelukkig prijst toch behoorlijk geschiedenisonderwijs genoten te hebben.
 1. Minder snacken, meer bewegen op kantoor
  Lezersbrieven

  Minder snacken, meer bewegen op kantoor

  Met interesse las ik het artikel van Sanne Schelfaut [BD 19 januari] dat taart eten op het werk net zo slecht is als meeroken. Dat het aantal mensen met overgewicht de laatste jaren toeneemt is duidelijk waarneembaar. Alleen, om als belangrijkste oorzaak van zwaarlijvigheid het vele taartjes eten bij verjaardagen van collega’s te noemen, is mij een brug te ver. De grootste boosdoener is volgens mij het vele gesnack in een bedrijfskantine en ook thuis. Als tweede oorzaak: veel te weinig beweging. Tegenwoordig zitten de meeste mensen de hele dag achter een computer. Dat zie je in een fabriekshal met veel computergestuurde machines en in de meeste kantoorpanden. De enige beweging die dan op een dag gemaakt wordt, is de gang naar de bedrijfskantine en een aantal keer een bezoek aan het toilet. Daarom: meer sporten en minder snacken lijkt me een beter advies. Dan smaakt een taartje af en toe bij een verjaardag van een collega des te meer. En het is ook nog goed voor de teambuilding.
 2. Waarom hebben die waarnemers deze terreinwagens achtergelaten?
  Lezersbrieven

  Waarom hebben die waarnemers deze terreinwa­gens achtergela­ten?

  ‘Russen aan de haal met terreinwagens OVSE’. Door dit bericht te lezen in de krant van 18 januari werd ik kwaad en opstandig, waarna ik besloot om een ingezonden brief te schrijven. Het gaat om zeker 50 gepantserde terreinauto’s die zijn achtergelaten door internationale waarnemers van de OVSE. Deze terreinwagens waren gepantserde-, mijnen- en kogelbestendige auto’s. Waarom, vraag ik mij af, hebben die waarnemers deze terreinwagens achtergelaten. Ze hadden er toch mee weg kunnen rijden omdat het gepantserde voertuigen waren. Of, spelen deze waarnemers soms onder een hoedje met de Russen? Het schrijnende is dan ook dat er al meerdere keren op is aangedrongen om deze voertuigen terug te halen. Maar door laksheid van welke instantie dan ook, zullen deze wagens nu wel gebruikt worden tegen het Oekraïense volk. Het is wel ‘ons’ belastinggeld wat verkwanseld is en ik houd mijn hart vast wat het Oekraïense volk nog te wachten staat.
 3. Houd de fietspaden schoon!
  Lezersbrieven

  Houd de fietspaden schoon!

  Sneeuw komt altijd onverwacht? Het was al wel voorspeld. Maar ook dan kan het zijn dat je niet meteen schone fietspaden hebt. Als je afhankelijk bent van je fiets is het fijn om te weten dat er speciale snelfietsroutes zijn naar Breda en Waalwijk. Je zou dan ook van de gemeente verwachten dat deze zo spoedig mogelijk worden schoongemaakt. Ik snap dat dit niet altijd mogelijk is voor half 8 in de morgen. Maar bij thuiskomst afgelopen donderdag om 12.30 uur vanuit Centraal Station richting Tilburg Universiteit zag het fietspad er nog altijd zo uit. Ik durfde niet te fietsen. Dat heeft mogelijk ook met mijn leeftijd te maken, maar zelfs jongeren van 18 jaar vonden het gevaarlijk. Zij liepen, net als ik, met de fiets aan de hand. Ik zou zeggen: gemeente, zorg ook goed voor de fietsroutes. Geef deze dezelfde status als busroutes. Die waren namelijk om half 8 al wel schoon.