1. Ardooie organiseert sessies e-inclusie
  Ardooie

  Ardooie organi­seert sessies e-inclusie

  Het Ardooise gemeentebestuur bundelt de krachten met Seniorennet Vlaanderen vzw en BEN Buurtwerking Ardooie voor een reeks infosessies e-inclusie. Dit om de digitale kloof te dichten en iedereen op de digitale trein te krijgen. Op 18 en 25 april kan je een sessie volgen over Payconicq by Bancontact, op 2 en 9 mei leer je meer over ItsMe en zijn toepassingen en op 16 mei ontdek je hoe je je smartphone als GPS kan benutten. Deze infosessies duren telkens van 9 tot 12 uur en kosten 7 euro per deelnemer. Ook wordt er een basiscursus Android georganiseerd. Die lessen vinden plaats op 18 en 25 april, 2,9 en 16 mei van 13.30 tot 16.30 uur en kosten 35 euro. Alles sessies gaan door in de raadzaal van het gemeentehuis. Inschrijven doe je via b.bauwen@ardooie.be of 051/74.03.73. Vermeld de sessie, je thuisadres en rijksregisternummer. Vervolgens ontvang je een reservatiebevestiging. De betaling verloopt via factuur.
 2. Na crisisjaren blijft organisatie van 42e Bouwbeurs positief: “Mensen leven in onzekere tijden, maar wij willen er voor hen zijn met onze expertise”
  Roeselare

  Na crisisja­ren blijft organisa­tie van 42e Bouwbeurs positief: “Mensen leven in onzekere tijden, maar wij willen er voor hen zijn met onze expertise”

  Door corona kon de Bouwbeurs Roeselare twee jaar niet doorgaan, maar nu palmt het evenement begin februari opnieuw Expo Roeselare in. 140 exposanten informeren je er inzake je (ver)bouwdromen. “Heropstarten is niet evident, maar we staan er wel opnieuw. Velen hebben plannen om te bouwen of renoveren”, zegt voorzitter Jan Develtere die in tijden van crisis tot rotsvast blijft geloven in de bouwsector en de beurs.
 1. Wandtapijten en schilderijen te kijk in kunstcafé Barlaban
  Roeselare

  Wandtapij­ten en schilderij­en te kijk in kunstcafé Barlaban

  Het Roeselaarse kunstcafé Barlaban pakt elke 40 dagen uit met een nieuwe expo. Vanaf donderdag 26 januari tot en met 5 maart kan je er kennismaken met een minder gekende kunstvorm zijnde het maken van tapijten. Dit dankzij de werken van Oostendenaar David Smulders, schilder beeldend kunstenaar en tapijtontwerper. Hij is 20 jaar actief en omschrijft zijn stijl als constructief abstract. In deze tentoonstelling stelt David wandtapijtjes in combinatie met schilderijen tentoon. De expo is te bezoeken tijdens de openingsuren van het café langs de Sint-Hubrechtsstraat en op zondag 5 maart is er vanaf 18.30 uur een meet & greet met de kunstenaar. Meer op https://barlaban.weebly.com/.
 2. Vogels voeren en beloeren bij Woonzorgnetwerk BEN
  Roeselare

  Vogels voeren en beloeren bij Woonzorg­net­werk BEN

  Het laatste weekend van januari worden in gans Vlaanderen de tuinvogels geteld. In Roeselare organiseert Natuurpunt Mandelstreke, samen met Woonzorgnetwerk BEN en de stad, daarom een gezinsnamiddag ‘tuinvogels kijken’. Leden van Natuurpunt Mandelstreke stellen op zaterdag 28 januari hun telescopen scherp op de voederplaatsen in de tuin van Woonzorgnetwerk BEN langs de Dr. Delbekestraat 27. Het wordt een unieke kans om tuinvogels van dichtbij te bewonderen en je kennis bij te spijkeren. Kinderen kunnen ondertussen pindakaasrolletjes en pindasnoeren knutselen. Of breng jouw oude koffietas met handvat mee, die klaar stond voor de kringwinkel. Die wordt gevuld met graantjes en vet voor de vogels in jouw tuin. Stad Roeselare zorgt voor alle materiaal. Iedere bezoeker krijgt daarnaast ook een drankje aangeboden. Iedereen is welkom bij Woonzorgnetwerk BEN van 13.30 tot 16.30 uur.
 1. Quizzen ten voordele van Younited
  Roeselare

  Quizzen ten voordele van Younited

  Onder de noemer ‘Het ei van Ambiorix’ organiseren Younited Roeselare en Younited Cycling Roeselare een quiz ten voordele van hun werking. De voetbal- en fietsteams bestaan uit mensen die strijden tegen kwetsbaarheid op vlak van huisvesting, psychische gezondheid, welzijn, armoede, migratie of verslaving. In hun team vinden ze een thuis. Ze worden gecoacht door sociaal werkers die hen zowel op als naast het veld begeleiden. De quiz wordt gemaakt en gepresenteerd door Wouter Bossuyt en vindt plaats op vrijdag 10 februari in de concertzaal van TRAX. De deuren gaan er open om 19 uur, de quiz start om 20 uur en er zijn hapjes en drankjes voorzien. Deelnemen kan in groepen van maximum vier personen en kost 20 euro per ploeg. Inschrijven doe je door je (groeps)naam te mailen naar heteivanambiorix@gmail.com. Het inschrijvingsgeld is ter plaatse te betalen.
 2. De Torenvalk telt vogels op drie Ardooise locaties
  Ardooie

  De Torenvalk telt vogels op drie Ardooise locaties

  Natuurpunt De Torenvalk grijpt het Grote Vogeltelweekend aan om in Ardooie vogels te tellen op drie locaties. Op zaterdag 28 januari startten ze in de oude tuin van BEN Ardooie langs de Kortrijksestraat 44. Die tuin wordt regelmatig bezocht door de bezoekers van het buurtcentrum en zij zullen in de week vogels van voeder voorzien zodat zij zich zaterdag graag laten zien. Vervolgens gaat het richting het bufferbekken De Waterbek en uiteindelijk naar Beoes, een nieuw aangelegd voedselbos tussen de velden van Ardooie. Er wordt verwacht dat er op elke locatie totaal andere vogels te zien zijn. Onderweg wordt je begeleid door een Torenvalker die graag z’n vogelkennis deelt. In totaal leg je zo’n vier kilometer af en afsluiten gebeurt bij BEN Ardooie met een hapje en een drankje. Goede stapschoenen zijn aan te raden. Deelnemen is gratis en ook kinderen zijn welkom. De activiteit start om 14 uur en duurt zo’n twee uur. Meer op https://www.detorenvalk.be.
 1. Filosofische lezingen over gezondheid
  Roeselare

  Filosofi­sche lezingen over gezondheid

  MSKA Roeselare pakt uit met een reeks filosofische lezingen op Campus Tant. Centrale thema is gezondheid. Op donderdag 2 februari komt prof. dr. Pieter Adriaens, wetenschapsfilosoof aan de KU Leuven, langs op de campus langs de Hugo Verrieststraat. Hij zal het hebben over wat gezondheid is, over ziektes en andere ongemakken. Op donderdag 16 februari nodigt het MSKA prof. dr. Freddy Mortier, moraalfilosoof en ere-vicerector van de UGent, uit voor een lezing over patiëntenrechten en zelfbeschikking. Op donderdag 2 maart tot slot focust prof. dr. ir. Myriam Dumortier, senior researcher bij het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek en gastprofessor aan de UGent, op het thema van biodiversiteitscrisis tot corona. De lezingen starten telkens om 19.30 uur. Per lezing betaal je vijf euro, voor de volledige reeks 10 euro. Wie jonger is dan 18 jaar of lid van het August Vermeylenfonds, rebelle, het Humanistisch Verbond, het Davidsfonds of school loopt in het MSKA komt er gratis in. Meer info en verplicht reserveren via www.filosofischetuin.be.
 1. BK wielrennen start op Grote Markt van Izegem en telt vier lokale rondes: “Klaar voor wielerfeest van formaat”
  PREMIUM
  Izegem / Ingelmunster

  BK wielrennen start op Grote Markt van Izegem en telt vier lokale rondes: “Klaar voor wieler­feest van formaat”

  Wanneer het BK wielrennen op 25 juni in Izegem neerstrijkt, krijgen we vier plaatselijke rondes én een start op de Grote Markt voorgeschoteld, met tussendoor een passage langs de Kemmelberg. “We maken ons op voor een volksfeest waarbij we alle verenigingen willen betrekken”, zegt burgemeester Bert Maertens. Supportersclub Forza Lampaert gaat in het naburige Ingelmunster dan weer een groot supportersdorp bouwen.
 1. Frietjes en animatie op allereerste Roeselaarse nieuwjaarsreceptie
  Roeselare

  Frietjes en animatie op allereer­ste Roeselaar­se nieuwjaars­re­cep­tie

  Roeselare zet 2023 in met een primeur. Op zondag 22 januari vindt de allereerste nieuwjaarsreceptie voor inwoners plaats. Van 11 tot 13 uur kunnen de Roeselarenaren vanop het Stationsplein samen klinken op het nieuwe jaar. Alle de inwoners van de stad worden er getrakteerd op een hapje en een drankje tijdens de allereerste nieuwjaarsreceptie. Voor niet-alcoholdrinkers is er een verrassende mocktail, wie honger heeft kan smullen van verse frietjes. Een rijdende fanfare en liveband The Puppeteers zorgen voor extra ambiance en er is ook kinderanimatie voorzien. Het stadsbestuur hoopt dat veel inwoners de fiets nemen richting Stationsplein en voorziet dan ook extra fietsenstallingen. Wie liever met de bus naar de nieuwjaarsreceptie afzakt, kan rekenen op een extraatje. Wie voor het opstappen ‘Roeselare’ sms’t naar 4884, krijgt een gratis ticket.
 2. Spaghettifestijn moet zomerkamp Jeugdateljee betaalbaar houden
  Roeselare

  Spaghetti­fes­tijn moet zomerkamp Jeugd­ateljee betaalbaar houden

  Jeugdateljee organiseert opnieuw hun jaarlijkse spaghettifestijn. De opbrengst ervan gebruikt de jeugdbeweging voor kinderen en tieners met een ondersteuningsnood om hun kamp betaalbaar te houden voor de deelnemers. Het spaghettifestijn vindt plaats op zaterdag 18 februari in zaal De Kiem langs de St-Hubrechtsstraat 31. Je kan er smullen van 18 tot 21.30 uur maar ook een portie spaghetti afhalen is mogelijk. Volwassenen betalen 15 euro, kinderen tot 12 jaar 10 euro. Met een vrijetijdspas tel je 10 of 8 euro neer. Er zijn ook steunkaarten te koop. Die kosten 3 euro. Inschrijven kan tot 10 februari via 051/20.65.59, een mailtje aan tine.vansteenkiste@vocopstap.be of tijdens de kantooruren bij VOC Opstap aan het Staionsplein 46.
 3. Markant organiseert inspiratiecafé met finalistes WOMED Award
  Roeselare

  Markant organi­seert inspiratie­café met finalistes WOMED Award

  Markant organiseert op woensdagavond 1 februari een inspiratiecafé onder de noemer ‘Female Founders’. Die avond halen ze de acht finalistes van de Womed Award, waarbij Womed staat voor WOMen in Enterprise and Development, naar ’t Werkpand POM – Ondernemerscentrum in de Spanjestraat, waar zij meer vertellen over hun ondernemersverhaal. Ook POM Roeselare licht er het concept Start & Go toe. Het wordt ongetwijfeld een inspirerende avond voor ondernemers, starters en pre-starters uit om inspiratie te komen opdoen. Inschrijven kan tot 27 januari op markantvzw.wufoo.com/forms/q1wtv0n60n00j79/.
 1. Reizende belevingsexpo voor jongeren 'WE(L) ZIJN JONG!' in De Vriendschap
  Roeselare

  Reizende belevings­ex­po voor jongeren 'WE(L) ZIJN JONG!' in De Vriend­schap

  TEJO Roeselare, Therapeuten voor Jongeren, palmt de voormalige bibliotheek ‘De Vriendschap’ op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt in met de belevingsexpo ‘WE(L) ZIJN JONG!. Die expo is speciaal ontwikkeld voor jongerenen focust op het belang van je goed voelen en een positief zelfbeeld ontwikkelen, de nood aan een vertrouwenspersoon en de weg naar goede hulpverlening. ‘WE(L) ZIJN JONG!’ is alleen of in groep te bezoeken. De toegang is gratis maar bezoekers moeten wel vooraf reserveren via de website van ‘WE(L) ZIJN JONG!’. De reizende expo is nog tot en met 1 april 2023 te bezoeken. Daarna trekt de tentoonstelling verder naar andere steden in Vlaanderen. Meer op https://www.welzijnjong.be/.
 2. Crossplezier, klinken met vuurwerk op de achtergrond of kerstkilo’s en -bomen verbranden: onze weekendtips in het zuiden van West-Vlaanderen
  PREMIUM
  Zuid-West-Vlaanderen

  Crossple­zier, klinken met vuurwerk op de achter­grond of kerstkilo’s en -bomen verbranden: onze weekend­tips in het zuiden van West-Vlaanderen

  Wie tijdens het weekend van 7 en 8 januari niet op één of andere nieuwjaarsreceptie moet zijn of goede voornemens in de praktijk brengt, voorzien we graag van wat uit-tips in Zuid-West-Vlaanderen. Zo kan je op zaterdag en zondag onder andere genieten van een kerstboomverbranding, klinken op het nieuwe jaar aan de Broelkaai in Kortrijk of Wout van Aert zien strijden in Gullegem.
 1. Infoavond over kinderen in cyberland
  Ardooie

  Infoavond over kinderen in cyberland

  Computers en tablets zijn niet meer weg te denken uit de maatschappij. Ook kinderen maken steeds vroeger gebruik van verschillende mediamiddelen en apps. Maar ze zijn zich vaak niet of onvoldoende bewust van de mogelijke gevaren. Daarom nodigde GVB De Boomgaard Eerste Inspecteur van Politie en iCoach van Child Focus Sven Van Eenaeme uit om op donderdag 12 januari om 19.30 uur meer duiding te geven over thema’s zoals chatten, gebruik van reclame, profielen, Facebook, oplichting via internet en cyberpesten via GSM/tablet. Hij geeft ook concrete tips over de controle van het internetgebruik, begeleiding en beveiliging. Deze infoavond is gratis en gaat door in de feestzaal van de school langs de Blekerijstraat. Inschrijven doe je via https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdHXINxfGAgz93Aq7SqGarkYgu8tVaDivCAJaEb09dSrL9Suw/viewform.
 2. KOERS leert je wielergeschiedenis (be)schrijven
  Roeselare

  KOERS leert je wielerge­schie­de­nis (be)schrijven

  KOERS. Museum van de Wielersport biedt koersfanaten de kans om wielergeschiedenis te (be)schrijven. Daarom organiseren ze twee workshops. Op 28 januari leer je er alles over de wereld van de kermiskoersen en hoe je die een plekje kan geven op Wikipedia. Op 2 februari leren ze de deelnemers wielerfoto’s beschrijven via het interactieve platform DoeDat. Dit omdat ze hun collectie historische wielerfoto’s ook online wil ontsluiten via hun collectie- en verhalenplatform serviceKOERS. De workshops vinden plaats in het museum aan het Roeselaarse Polenplein, zijn gratis, maar inschrijven is een must. Dit kan via https://koersmuseum.be/nl/kalender/beschrijf-je-mee waar alle info terug te vinden is.
 3. Ontdek Roeselare van voor 1914 tijdens kleine straatjeswandeling
  Roeselare

  Ontdek Roeselare van voor 1914 tijdens kleine straatjes­wan­de­ling

  Visit Roeselare, de toeristische dienst van de stad, neemt je op zondag 15 januari mee op pad voor een kleine straatjeswandeling. Deze is gebaseerd op het stratenpatroon van Roeselare voor 1914. In die tijd woonde de burgerij in de nu nog bestaande (hoofd)straten van de stad, terwijl de arbeidersbevolking in tal van ‘kleine ‘ straatjes woonde in de rook van de vele (textiel)fabrieken die in het centrum van Roeselare waren gebouwd. Via deze wandeling wordt het ‘leven’ van het toenmalige Roeselare tot leven gebracht. De wandeling start om 14.30 uur aan ARhus op De Munt en is zo’n twee kilometer lang. Deelnemen kost 2,5 euro, houders van een vrijetijdspas betalen 1 euro. Inschrijven is niet verplicht maar wordt aangeraden en kan via visit@roeselare.be of 051/26.24.00.
 1. Cityscoop steunt strijd tegen kanker via solidariteitsactie
  Roeselare

  Cityscoop steunt strijd tegen kanker via solidari­teits­ac­tie

  Ook in Roeselare kunnen filmliefhebbers de strijd tegen kanker steunen. De Cityscoop neemt namelijk deel aan de solidariteitsactie “1 TICKET voor het leven” waarvoor de Stichting tegen kanker en de bioscoopsector de handen ineen slaan op Wereldkankerdag, zaterdag 4 februari. Concreet wordt die dag voor elk verkocht ticket voor een film naar keuze in de deelnemende bioscopen voor een voorstelling op die dag, wordt 1 euro geschonken aan Stichting tegen Kanker. In totaal nemen 65 bioscopen deel aan de actie en zamelen zo samen geld in om kanker en de gevolgen ervan te bestrijden. Meer op http://www.1ticketvoorhetleven.be.
 2. Van een bezoek aan het huis van de Kerstman, tot een optreden bij de Radio 2-studio en een loopje om de feesttafel calorieën te verbranden: onze weekendtips in Zuid-West-Vlaanderen
  PREMIUM
  kortrijk/waregem/roeselare/ieper

  Van een bezoek aan het huis van de Kerstman, tot een optreden bij de Radio 2-studio en een loopje om de feesttafel calorieën te verbranden: onze weekend­tips in Zuid-West-Vlaanderen

  Aftellen naar 2023 is uiteraard de afspraak bij uitstek dit weekend, maar misschien wil je ook dit feestweekend van 31 december en 1 januari op een andere manier vullen? Wij helpen je graag verder met vijf tips uit onze regio: van een laatste bezoek aan het Huis van de Kerstman tot een loopje om de extra calorietjes van de oudejaarsfeesttafel preventief te verbranden.
 3. Nieuwjaarsconcert in solidariteit met Oekraïne
  Roeselare

  Nieuwjaars­con­cert in solidari­teit met Oekraïne

  Het Roeselaarse café Breda Viva La Vie trapt het nieuwe jaar op vrijdag 6 januari af met een bijzonder nieuwjaarsconcert. “Uit respect voor de veerkracht van de Oekraïense bevolking starten we het concertjaar 2023 met een optreden van het muzikaal collectief Urga”, weet zaakvoerder Frank Wauters. “Met de meest aanstekelijke muziek uit de Balkan, Bulgarije, Hongarije, Moldavië, Roemenië en vooral Oekraïne zorgen ze voor de warme sfeer van een echt Slavisch feest. Met zang en klanken van virtuoze viool, accordeon en balalaika kapen ze de ambiance. Geen enkele aanwezige zal onverschillig blijven.” Het concert start om 20 uur, de toegang bedraagt 7 euro. Reserveren moet niet, maar mag. Dit via 0475/63.06.51 of frank.wauters25@gmail.com. Breda Viva La Vie vind je aan de Onze-Lieve-Vrouwemarkt.
 1. Harmonie zet 2023 in met New Year Proms
  Rumbeke

  Harmonie zet 2023 in met New Year Proms

  Naar jaarlijkse traditie organiseert Harmonie St.-Cecilia Rumbeke en jeugdharmonie Jorum, respectievelijk onder leiding van Sara Markey en Carla Pattyn, samen met Gezinsbond Rumbeke, opnieuw hun New Year Proms 2023. Dit in zaal OCAR op het Rumbeekse Kerkplein en zowel op zaterdag 21 januari om 19.30 uur als op zondag 22 januari om 15 uur. Op zaterdag is er na het concert een live optreden en dans met orkest SB’s, op zondag zorgt Davy Depraetere nog voor live muziek. Tickets kosten 15 euro en zijn te verkrijgen bij Optiek Verbeke langs de Sint-Petrus en Paulusstraat (enkel cash te betalen) of via of tot 14 januari via newyearproms@gmail.com. Op zondag 22 januari gelden er afzonderlijke tarieven voor de jeugd: tieners van 12 tot 18 jaar betalen 8 euro, kinderen tot 12 jaar zijn gratis welkom. Meer op http://www.harmonierumbeke.be/.
 2. WSV De Colliemolen organiseert Putje wintertocht
  Staden/Roeselare

  WSV De Colliemo­len organi­seert Putje winter­tocht

  Na het grote succes van Roeselen by night, de wandeltocht dwars door Roeselare op 27 december die meer dan 1.400 deelnemers lokte, is Wandelclub WSV De Colliemolen er al terug met een nieuw initiatief. Op zaterdag 14 januari organiseren ze hun Putje wintertocht waarbij je kan kiezen uit wandelingen van 4, 5, 10, 14, 21 en 28 kilometer. De start bevindt zich in de meisjesschool langs de Bruggestraat in Staden en de grootste afstanden trekken richting het bosrijke Houthulst Er kan gestart worden vanaf 6.30 uur tot 15 uur. Deelnemen kost 3 euro, leden van een wandelclub betalen 1,50 euro en de leden van WSV De Colliemolen stappen gratis mee. Meer info via devos.etienne@skynet.be.