1. Ardooie organiseert sessies e-inclusie
  Ardooie

  Ardooie organi­seert sessies e-inclusie

  Het Ardooise gemeentebestuur bundelt de krachten met Seniorennet Vlaanderen vzw en BEN Buurtwerking Ardooie voor een reeks infosessies e-inclusie. Dit om de digitale kloof te dichten en iedereen op de digitale trein te krijgen. Op 18 en 25 april kan je een sessie volgen over Payconicq by Bancontact, op 2 en 9 mei leer je meer over ItsMe en zijn toepassingen en op 16 mei ontdek je hoe je je smartphone als GPS kan benutten. Deze infosessies duren telkens van 9 tot 12 uur en kosten 7 euro per deelnemer. Ook wordt er een basiscursus Android georganiseerd. Die lessen vinden plaats op 18 en 25 april, 2,9 en 16 mei van 13.30 tot 16.30 uur en kosten 35 euro. Alles sessies gaan door in de raadzaal van het gemeentehuis. Inschrijven doe je via b.bauwen@ardooie.be of 051/74.03.73. Vermeld de sessie, je thuisadres en rijksregisternummer. Vervolgens ontvang je een reservatiebevestiging. De betaling verloopt via factuur.
 1. Na crisisjaren blijft organisatie van 42e Bouwbeurs positief: “Mensen leven in onzekere tijden, maar wij willen er voor hen zijn met onze expertise”
  Roeselare

  Na crisisja­ren blijft organisa­tie van 42e Bouwbeurs positief: “Mensen leven in onzekere tijden, maar wij willen er voor hen zijn met onze expertise”

  Door corona kon de Bouwbeurs Roeselare twee jaar niet doorgaan, maar nu palmt het evenement begin februari opnieuw Expo Roeselare in. 140 exposanten informeren je er inzake je (ver)bouwdromen. “Heropstarten is niet evident, maar we staan er wel opnieuw. Velen hebben plannen om te bouwen of renoveren”, zegt voorzitter Jan Develtere die in tijden van crisis tot rotsvast blijft geloven in de bouwsector en de beurs.
 2. Wandtapijten en schilderijen te kijk in kunstcafé Barlaban
  Roeselare

  Wandtapij­ten en schilderij­en te kijk in kunstcafé Barlaban

  Het Roeselaarse kunstcafé Barlaban pakt elke 40 dagen uit met een nieuwe expo. Vanaf donderdag 26 januari tot en met 5 maart kan je er kennismaken met een minder gekende kunstvorm zijnde het maken van tapijten. Dit dankzij de werken van Oostendenaar David Smulders, schilder beeldend kunstenaar en tapijtontwerper. Hij is 20 jaar actief en omschrijft zijn stijl als constructief abstract. In deze tentoonstelling stelt David wandtapijtjes in combinatie met schilderijen tentoon. De expo is te bezoeken tijdens de openingsuren van het café langs de Sint-Hubrechtsstraat en op zondag 5 maart is er vanaf 18.30 uur een meet & greet met de kunstenaar. Meer op https://barlaban.weebly.com/.
 1. Vogels voeren en beloeren bij Woonzorgnetwerk BEN
  Roeselare

  Vogels voeren en beloeren bij Woonzorg­net­werk BEN

  Het laatste weekend van januari worden in gans Vlaanderen de tuinvogels geteld. In Roeselare organiseert Natuurpunt Mandelstreke, samen met Woonzorgnetwerk BEN en de stad, daarom een gezinsnamiddag ‘tuinvogels kijken’. Leden van Natuurpunt Mandelstreke stellen op zaterdag 28 januari hun telescopen scherp op de voederplaatsen in de tuin van Woonzorgnetwerk BEN langs de Dr. Delbekestraat 27. Het wordt een unieke kans om tuinvogels van dichtbij te bewonderen en je kennis bij te spijkeren. Kinderen kunnen ondertussen pindakaasrolletjes en pindasnoeren knutselen. Of breng jouw oude koffietas met handvat mee, die klaar stond voor de kringwinkel. Die wordt gevuld met graantjes en vet voor de vogels in jouw tuin. Stad Roeselare zorgt voor alle materiaal. Iedere bezoeker krijgt daarnaast ook een drankje aangeboden. Iedereen is welkom bij Woonzorgnetwerk BEN van 13.30 tot 16.30 uur.
 2. De Torenvalk telt vogels op drie Ardooise locaties
  Ardooie

  De Torenvalk telt vogels op drie Ardooise locaties

  Natuurpunt De Torenvalk grijpt het Grote Vogeltelweekend aan om in Ardooie vogels te tellen op drie locaties. Op zaterdag 28 januari startten ze in de oude tuin van BEN Ardooie langs de Kortrijksestraat 44. Die tuin wordt regelmatig bezocht door de bezoekers van het buurtcentrum en zij zullen in de week vogels van voeder voorzien zodat zij zich zaterdag graag laten zien. Vervolgens gaat het richting het bufferbekken De Waterbek en uiteindelijk naar Beoes, een nieuw aangelegd voedselbos tussen de velden van Ardooie. Er wordt verwacht dat er op elke locatie totaal andere vogels te zien zijn. Onderweg wordt je begeleid door een Torenvalker die graag z’n vogelkennis deelt. In totaal leg je zo’n vier kilometer af en afsluiten gebeurt bij BEN Ardooie met een hapje en een drankje. Goede stapschoenen zijn aan te raden. Deelnemen is gratis en ook kinderen zijn welkom. De activiteit start om 14 uur en duurt zo’n twee uur. Meer op https://www.detorenvalk.be.
 1. Quizzen ten voordele van Younited
  Roeselare

  Quizzen ten voordele van Younited

  Onder de noemer ‘Het ei van Ambiorix’ organiseren Younited Roeselare en Younited Cycling Roeselare een quiz ten voordele van hun werking. De voetbal- en fietsteams bestaan uit mensen die strijden tegen kwetsbaarheid op vlak van huisvesting, psychische gezondheid, welzijn, armoede, migratie of verslaving. In hun team vinden ze een thuis. Ze worden gecoacht door sociaal werkers die hen zowel op als naast het veld begeleiden. De quiz wordt gemaakt en gepresenteerd door Wouter Bossuyt en vindt plaats op vrijdag 10 februari in de concertzaal van TRAX. De deuren gaan er open om 19 uur, de quiz start om 20 uur en er zijn hapjes en drankjes voorzien. Deelnemen kan in groepen van maximum vier personen en kost 20 euro per ploeg. Inschrijven doe je door je (groeps)naam te mailen naar heteivanambiorix@gmail.com. Het inschrijvingsgeld is ter plaatse te betalen.
 1. Filosofische lezingen over gezondheid
  Roeselare

  Filosofi­sche lezingen over gezondheid

  MSKA Roeselare pakt uit met een reeks filosofische lezingen op Campus Tant. Centrale thema is gezondheid. Op donderdag 2 februari komt prof. dr. Pieter Adriaens, wetenschapsfilosoof aan de KU Leuven, langs op de campus langs de Hugo Verrieststraat. Hij zal het hebben over wat gezondheid is, over ziektes en andere ongemakken. Op donderdag 16 februari nodigt het MSKA prof. dr. Freddy Mortier, moraalfilosoof en ere-vicerector van de UGent, uit voor een lezing over patiëntenrechten en zelfbeschikking. Op donderdag 2 maart tot slot focust prof. dr. ir. Myriam Dumortier, senior researcher bij het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek en gastprofessor aan de UGent, op het thema van biodiversiteitscrisis tot corona. De lezingen starten telkens om 19.30 uur. Per lezing betaal je vijf euro, voor de volledige reeks 10 euro. Wie jonger is dan 18 jaar of lid van het August Vermeylenfonds, rebelle, het Humanistisch Verbond, het Davidsfonds of school loopt in het MSKA komt er gratis in. Meer info en verplicht reserveren via www.filosofischetuin.be.
 1. Frietjes en animatie op allereerste Roeselaarse nieuwjaarsreceptie
  Roeselare

  Frietjes en animatie op allereer­ste Roeselaar­se nieuwjaars­re­cep­tie

  Roeselare zet 2023 in met een primeur. Op zondag 22 januari vindt de allereerste nieuwjaarsreceptie voor inwoners plaats. Van 11 tot 13 uur kunnen de Roeselarenaren vanop het Stationsplein samen klinken op het nieuwe jaar. Alle de inwoners van de stad worden er getrakteerd op een hapje en een drankje tijdens de allereerste nieuwjaarsreceptie. Voor niet-alcoholdrinkers is er een verrassende mocktail, wie honger heeft kan smullen van verse frietjes. Een rijdende fanfare en liveband The Puppeteers zorgen voor extra ambiance en er is ook kinderanimatie voorzien. Het stadsbestuur hoopt dat veel inwoners de fiets nemen richting Stationsplein en voorziet dan ook extra fietsenstallingen. Wie liever met de bus naar de nieuwjaarsreceptie afzakt, kan rekenen op een extraatje. Wie voor het opstappen ‘Roeselare’ sms’t naar 4884, krijgt een gratis ticket.
 2. Spaghettifestijn moet zomerkamp Jeugdateljee betaalbaar houden
  Roeselare

  Spaghetti­fes­tijn moet zomerkamp Jeugd­ateljee betaalbaar houden

  Jeugdateljee organiseert opnieuw hun jaarlijkse spaghettifestijn. De opbrengst ervan gebruikt de jeugdbeweging voor kinderen en tieners met een ondersteuningsnood om hun kamp betaalbaar te houden voor de deelnemers. Het spaghettifestijn vindt plaats op zaterdag 18 februari in zaal De Kiem langs de St-Hubrechtsstraat 31. Je kan er smullen van 18 tot 21.30 uur maar ook een portie spaghetti afhalen is mogelijk. Volwassenen betalen 15 euro, kinderen tot 12 jaar 10 euro. Met een vrijetijdspas tel je 10 of 8 euro neer. Er zijn ook steunkaarten te koop. Die kosten 3 euro. Inschrijven kan tot 10 februari via 051/20.65.59, een mailtje aan tine.vansteenkiste@vocopstap.be of tijdens de kantooruren bij VOC Opstap aan het Staionsplein 46.
 3. Patersdreef Indoor festival eindigt straks na dertig jaar en veertig edities: “Trots dat we onze stempel gedrukt hebben op Tielt”
  PREMIUM
  Tielt

  Paters­dreef Indoor festival eindigt straks na dertig jaar en veertig edities: “Trots dat we onze stempel gedrukt hebben op Tielt”

  Het vijftiende gratis Patersdreef Indoor festival, dat op 4 februari plaatsvindt in de Europahal, wordt meteen ook het laatste. Daarmee komt een einde aan dertig jaar festivaltraditie, want het oorspronkelijke Patersdreef Outdoor festival dateert al van 1991. Franky Craeymeersch (63) en zijn team blikken tevreden terug op drie decennia muziek. “We worden al wat ouder en het wordt steeds moeilijker om vrijwilligers en sponsors te vinden. Al betekent dat niet dat we de muziekmicrobe helemaal loslaten.”