Joel Hoylaerts / Photonews
Volledig scherm
PREMIUM
© Joel Hoylaerts / Photonews

VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx stopt ermee na 23 jaar: “De échte taal, dat zijn de dialecten”

Hij heeft meer invloed op onze taal dan wie dan ook in Vlaanderen. Gehád. Want Ruud Hendrickx stopt ermee, na 23 jaar als taaladviseur van de VRT. Hij was de man die bepaalde of Jeroen Meus over 'patatten' of 'aardappelen' sprak en naar wie ook ú dankbaar teruggrijpt als u eens een taalkwestie googelt.

10 reacties

 • Jean Schepens

  11 maanden geleden
  dat weet ik al sinds de jaren zestig ! ... NONKELJEAN
 • Léon-Bernard Giot

  12 maanden geleden
  Hij gaf inderdaad 'advies' maar velen trokken zich er niets van aan, ook sommige gepensioneerde nieuwslezeressen niet . . . ! Hij kon zich daar uitermate aan ergeren !
 • Francis Davis

  1 jaar geleden
  Dialecten horen niet thuis op een openbare omroep !
 • Carl Vangenechten

  1 jaar geleden
  Wat heb ik als Antwerpenaar aan een film in het West-Vlaams als ik dat maar gedeeltelijk begrijp. Als een filmmaker een zo groot mogelijk publiek wil bereiken moet de gebruikte taal ook door het hele taalgebied begrepen worden. Het is dan tevens wenselijk, zoals Ruud schrijft , om nieuwe woorden door een gemeenschappelijke commissie te laten goedkeuren. Dan zullen achterlijke woorden zoals fietsostrade geen kans krijgen.
 • Ronny Van Looy

  1 jaar geleden
  Bedankt Ruud voor je jarenlange inzet!
 1. Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alternatief als sinterklaasgeschenk of kerstcadeau?
  Tweakers

  Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alterna­tief als sinter­klaas­ge­schenk of kerstca­deau?

  Hoop je op een iPhone 14 in je schoentje of onder de kerstboom? Dan ben je er waarschijnlijk aan voor de moeite. Wil je toch nog voor het jaareinde een mooi toestel van Apple uitpakken, dan vormt de veel sneller verkrijgbare iPhone 13 mogelijk een alternatief. Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers plaatst beide modellen naast elkaar.
 2. ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?
  TV

  ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?

  Het geluk van rasechte ‘Gossip Girl’-fans kan niet op sinds dé Georgina Sparks haar opwachting maakt in het tweede seizoen van de reboot, die verschijnt 2 december op Streamz. Actrice Michelle Trachtenberg (37) kruipt dus opnieuw in de huid van haar personage uit 2007. Maar hoe gaat nog het met de rest van de originele cast? De ene bombardeerde tot een superster, de andere ging failliet of kwam in het oog van de storm te staan sinds de #MeToo-beweging.