Vrouwen sterk ondervertegenwoordigd in Vlaamse tv-journaals
UpdateIn de nieuwsuitzendingen op Eén en vtm krijgen vrouwen slechts 22 procent van de spreektijd. De rest wordt ingevuld door mannen. Vrouwen zijn sterk ondervertegenwoordigd, concluderen onderzoekers van het Elektronisch Nieuwsarchief van de Antwerpse en Leuvense universiteiten. Zelfs als getuige of persoon in de straat komen vrouwen minder aan woord. De VRT liet intussen weten dat de man/vrouw-verhouding in Het Journaal "beter" moet.
Delen per e-mail
Bij de "elitebronnen" - die omwille van hun functie worden geïnterviewd - gaat 17 procent van de spreektijd naar vrouwen. Ook bij getuigen of personen in de straat - waar evenveel vrouwen als mannen in aanmerking komen - domineren de mannen met 57 procent van de spreektijd. De enige uitzonderingen zijn getuigenissen van ouders en patiënten met 56 procent spreektijd voor vrouwen, en jonge, vrouwelijke politici die 87 procent van de spreektijd in hun categorie uitmaken.
Nauwelijks vooruitgang
Vrouwen krijgen bovendien gemiddeld 15 seconden spreektijd, tegenover 19 seconden voor mannen. En er is nauwelijks vooruitgang. Aan het huidige tempo duurt het nog tot 2061 voor vrouwen en mannen evenveel aan bod komen als nieuwsbron. De vrouw die het meest aan het woord kwam in de Vlaamse tv-journaals was vicepremier Laurette Onkelinx, gevolgd door Caroline Gennez en Annemie Turtelboom.
De onderzoekers wijzen erop dat vrouwen ook ondervertegenwoordigd zijn als journalisten hun gesprekspartner willekeurig kiezen en hebben het over een "belangrijke, systematische en significante vertekening". De vergelijking VRT/vtm geeft aan dat een diversiteitsbeleid daarin weinig verschil maakt.
Het Elektronisch Nieuwsarchief onderzocht 120.000 nieuwsitems, tussen januari 2003 en september 2011 uitgezonden op Eén en vtm.
VRT is niet verrast
De VRT heeft intussen toegegeven dat de cijfers over de vertegenwoordiging van vrouwen in tv-journaals "niet goed" zijn, maar is niet verrast door het onderzoek. "Het diversiteitsplan zal de komende jaren vruchten afwerpen."
Hoofdredacteur nieuws Wim Willems: "De cijfers van het ENA tonen aan dat vrouwen te weinig aan bod komen in onze journaals. Die vaststelling hebben we met de nieuwsdienst en de hele VRT al in 2010 gedaan. Al focussen wij altijd op een verhoging van het aantal vrouwen in onze berichtgeving, niet op de spreektijd. Dat kan je niet sturen. Het aantal vrouwen lag eind 2011 trouwens rond de dertig procent."
Willems verwijst naar het Actieplan Diversiteit, waarmee de VRT sinds vorig jaar streeft naar een evenwichtigere verhouding tussen mannen en vrouwen in de nieuwsuitzendingen.
Gewijzigde aanpak
"Concreet werken we aan een uitgebreider en duidelijk 'vrouwelijker' expertennetwerk, en dat in zoveel mogelijk domeinen", legt hij uit. "De ENA-studie geeft overigens voorzichtig positievere resultaten qua spreektijd voor 2010 en 2011, al zullen de echte resultaten van onze gewijzigde aanpak pas de komende jaren in hun onderzoeksresultaten zichtbaar worden."
De hoofdredacteur zegt voorts dat "helaas heel wat toppolitici, professoren, woordvoerders, magistraten en dergelijke ook gewoon mannen zijn. Factoren waar wij weinig aan kunnen veranderen. Maar we hebben nog een lange weg te gaan, dat beseffen we." (belga/mvdb/adha)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
TV ‘Big Brother’ verdeelt tv-kijkend Vlaanderen: “De kandidaten krijgen de kans niet om zich te profileren”
-
Multimedia Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs. -
PREMIUM
TV Dollars, drank... en één doodbraaf huwelijk: hoe is het de acteurs van ‘Friends’ vergaan?
-
-
PREMIUM
Netflix meer dan 250 miljard dollar waard
-
PREMIUM
Showbizz Voormalig ‘Big Brother’-kandidaat Kenny doorbreekt al jaren het taboe rond hiv: “Mijn moeder moest het via de pers vernemen”
-
Youfone gaat in april van start in België op netwerk van Proximus
-
TV Lukas getuigt over moeilijke momenten tijdens transitie van vrouw naar man: “Mijn vriend is me op de brug komen halen”
Ontroerend moment maandagavond in ‘Da’s Liefde!’ toen transman Lukas vertelde over z’n transitie van meisje naar jongen. “Ik had het gevoel dat het leven geen zin meer had. De steun van m’n vriend heeft me gered.”