'The Get Down', het nieuwste kroonjuweel van Netflix
Na 'House of Cards', 'Orange is the New Black' en "Stranger Things' lanceert Netflix morgen een nieuwe prestigieuze reeks. Topregisseur Baz Luhrmann -van o.a. 'Moulin Rouge' en 'The Great Gatsby'- werkte er meer dan 10 jaar aan. In 'The Get Down' vertelt hij de geschiedenis van de hiphop: "Het is een verhaal over muziek, maar de muziek vertelt ook het verhaal"
Delen per e-mail
"Het is een verhaal over muziek, maar de muziek vertelt ook het verhaal."
De serie begint in 1977, toen hiphop nog niet bestond en gewoon 'The Get Down' heette. In de schaduw van de toen alomtegenwoordige discomuziek begon een subcultuur op te borrelen. In underground clubs en steegjes in de Bronx groeide die cultuur uit tot de miljardenbusiness die hiphop nu is. Wie denkt om even snel in slaap te dommelen bij een serietje, zal bedrogen uitkomen, want energie stoomt langs alle kanten uit 'The Get Down'.
"Extreem dicht bij de realiteit"
"Research was ontzettend belangrijk om dit verhaal te kunnen vertellen."
You love him or you hate him. Baz Luhrmann's energieke en bombastische stijl kan niet iedereen bekoren, maar niemand kan ontkennen dat de Australiër een vakman van de puurste soort is. Luhrmann had met 'The Great Gatsby' al het lef om een van de grootste literaire meesterwerken van de vorige eeuw te verfilmen, en wat dan gezegd over 'Romeo + Juliet', dat Shakespeare in een modern jasje stopte.
Luhrmann waagt zich nu aan een verhaal over de opkomst van hiphop. Een blanke Australiër die een serie maakt over zwarte cultuur: niet evident, maar blijkbaar niet onmogelijk. "Baz Luhrmann kwam extreem dicht bij de realiteit", liet de enige echte Grandmaster Flash eerder al optekenen.
Luhrmann liet zich omringen door mensen die de opkomst van hiphop vanop de eerste rij hebben meegemaakt, of zelfs vanop het podium. Experten als Grandmaster Flash, iconisch DJ en hiphop-pionier, en journalist Nelson George, die als eerste over het nieuwe fenomeen schreef, stonden Luhrmann bij om de authenticiteit te vrijwaren. "Iedereen heeft zijn huiswerk moeten doen", vertelt Luhrmann. "Research was ontzettend belangrijk om dit verhaal te kunnen vertellen."
Aanvankelijk was het de bedoeling om een film te maken over de opkomst van hiphop, maar Luhrmann had al snel door dat de materie te complex en gewoon te omvangrijk was. "Een serie gaf me meer vrijheid om personages te laten evolueren en het verhaal uit te breiden."
"Muziek vertelt het verhaal"
Muziek loopt als een rode draad door de carrière van Baz Luhrmann, maar in 'The Get Down' draagt muziek de plot. "Het is een verhaal over muziek, maar de muziek vertelt ook het verhaal", zegt Luhrmann. Een aartsmoeilijke klus, zo bleek: "Het was heel arbeidsintensief om muziek op een dergelijke manier te gebruiken, maar wel fundamenteel."
"Ik moest alles vergeten wat ik ooit had geleerd"
Ook voor Jaden Smith, die de rol speelt van de jonge Marcus 'Dizzee' Kipling, was 'The Get Down' een volledig nieuwe ervaring. "Ik moest alles vergeten wat ik ooit had geleerd", vertelt Smith. "Dansbewegingen, rapcadensen en 'slang' die ik nu gebruik, bestonden in de jaren '70 nog niet." Maar dankzij de hulp van een omvangrijk en ervaren team kon Smith zich toch inleven in wat er zich 20 jaar voor zijn geboortejaar afspeelde in New York. "Het zat in de details. Zo bestond er bijvoorbeeld nog geen airconditioning en hadden mensen het vaak warmer dan nu."
"De cast was jong en onervaren, maar je moet acteurs altijd laten spelen", besluit Luhrmann. "Mensen kijken naar films en series om acteurs te zien spelen, dus moet je als regisseur je acteurs vrij laten."
Flopgevaar?
'The Get Down' heeft alles om een plek te veroveren bovenaan de televisiehitparade, maar de geschiedenis leert ons dat verwachtingen niet altijd ingelost worden. 'Vinyl' had ook alles om een megasucces te worden: ronkende namen als Martin Scorsese en Mick Jagger en een gigantisch budget. Toch voerde HBO de reeks, die ook over de muziekscene gaat in de jaren '70, af na teleurstellende kijkcijfers.
Is 'The Get Down' hetzelfde lot beschoren? Het kan, maar de fantastische jonge cast wist mij alvast vanaf aflevering 1 te betoveren en de Luhrmann-stijl zit de Bronx als gegoten. Bovendien zuigt het verhaal zelfs de grootste hiphopleek mee. Deze leek blijft dus zeker zitten voor het vervolg.
'The Get Down' verschijnt morgen op Netflix.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Showbizz Voormalig ‘Big Brother’-kandidaat Kenny doorbreekt al jaren het taboe rond hiv: “Mijn moeder moest het via de pers vernemen”
-
Een nieuwe auto kopen? Zoveel invloed heeft de CO2 uitstoot van je wagen op de prijs van je verzekering
Is het tijd voor een nieuwe auto? Dan heb je waarschijnlijk al een merk en model op het oog. Maar heb je al eens nagedacht over de milieuvriendelijkheid? De CO2-uitstoot van je auto kan namelijk de prijs van je autoverzekering beïnvloeden. Independer.be legt je uit waar je op moet letten. -
PREMIUM
Netflix meer dan 250 miljard dollar waard
-
-
Multimedia Moet jouw telefoon tegen wat nattigheid kunnen? Deze smartphones zijn waterdicht
Het is misschien niet het eerste waar je naar kijkt als je een nieuwe smartphone gaat kopen, maar toch is ‘waterdichtheid’ een redelijk belangrijk criterium. Helemaal als je ook in de gure tijd van het jaar vaak buitenshuis bent. Onze techredacteur belicht de verschillende niveaus van waterdichtheid en de high-end smartphones per categorie. -
Video 'Stranger Things' is de grootste Netflix-hit van het moment, en wij weten waarom
'House of Cards', 'Orange Is The New Black', 'Narcos', 'Bloodline'... Netflix heeft enkele absolute topseries in huis waarmee het een miljoenenpubliek weet te bekoren. Maar de nieuwste ster aan het Netflix-firmament is het gloednieuwe 'Stranger Things'. De scifi-reeks stoot nu al 'Orange Is The New Black' van de troon als populairste Netflix-serie. Alle ingrediënten voor een onvergetelijke kijkbeurt zijn dan ook aanwezig: mysterie, een fantastische setting en een weergaloze cast. -
Na flitsende actieseries: Netflix wordt traag
Een open haard. Een trein door de besneeuwde bergen. Twaalf uur lang breien. Vissers die zalm willen vangen. Na snelle actieseries en bloedstollende thrillers laat Netflix vanaf vrijdag ook trage tv zien. -
Video Netflix lanceert 'Beat Bugs': voor jonge kinderen én Beatles-fans
Hier zaten wij al enkele maanden op te wachten en eindelijk is het zover. Woensdag laat Netflix 'Beat Bugs' op ons los, een animatiereeks voor jonge kinderen waarvan ook Beatles-fans zullen smullen. Geen kinderliedjes, maar meer dan 50 Lennon/McCartney-nummers zullen door je huiskamer schallen. Klassiekers als 'Blackbird', 'Lucy In The Sky With Diamonds' en Magical Mystery Tour' worden gezongen door toppers als Sia, P!nk, Eddie Vedder en Rod Stewart.